Skip to content

Foodsavers Vlaams-Brabant

Project
Depot Boutersem
Depot Boutersem
Voedseloverschotten Sorteren
Voedseloverschotten Ophalen
Levering Van Circulaire Voedselhub

Elke dag belandt er eten in de vuilbak. Tegelijkertijd deden nog nooit zoveel mensen in Vlaanderen en Brussel een beroep op de Voedselbanken als nu. Te veel Vlaamse gezinnen hebben onvoldoende toegang tot voeding. Lokale besturen en organisaties schieten in actie, maar vaak zoekt iedereen apart naar een oplossing. Wat kunnen we hieraan doen?

We zetten een Foodsavers voedseldistributieplatform op (vroeger genaamd ‘circulaire voedselhub’). Via dit circulaire systeem ondersteunen we sociale organisaties die elk op hun eigen manier aan voedselverdeling doen. Zo redden we voedseloverschotten van de afvalberg, leveren we een bijdrage aan de sociale circulaire economie van morgen, en willen we de toegang tot voeding voor maatschappelijk kwetsbare groepen verhogen op een menswaardige manier.

Foodsavers Vlaams-Brabant

Hoe we concreet te werk gaan? We halen voedseloverschotten op bij supermarkten (momenteel voornamelijk Colruyt en Okay). De geschonken producten zijn van goede kwaliteit en hebben hun houdbaarheidsdatum nog niet overschreden. Het opgehaalde voedsel wordt naar ons depot in Boutersem gebracht (Leuvensesteenweg 226F), waar het gesorteerd wordt en in de koelcel klaargezet voor verschillende afnemers. Wanneer alle producten gesorteerd zijn, beginnen we aan de leveringen. We rijden naar onze afnemers en voorzien hen van gratis voedsel. Zij zorgen ervoor dat dit voedsel terecht komt bij mensen in een kwetsbare positie.

Dit doen we in gemeenten in Oost-Brabant waar we een overeenkomst mee hebben, bv. in Leuven, samen met stad Leuven en vele partners. In Vilvoorde onderzoeken we of ons distributieplatform een meerwaarde kan betekenen voor het Asiat Park. Ook Halle en in het Hageland onderzoeken we de mogelijkheden. Van daaruit betrekken we stilaan de andere gemeenten bij deze circulaire platformen. We werken samen met de Voedselbank Vlaams-Brabant voor bevoorrading, transport en logistiek.

Naast de fysieke depots, bouwen we ook digitale systemen uit om voedseloverschotten op een zo efficiënt mogelijke manier bij sociale organisaties en uiteindelijk bij mensen in armoede te krijgen. We vertrekken hierbij van bestaande digitale systemen.

 

Timing en financiering

Dit project wordt grotendeels gefinancierd door Vlaanderen (oproep sociale distributieplatformen naar voedselhubs 2021) en gebruikt daarnaast extra subsidies, zoals van de Provincie Vlaams-Brabant (Smartloops), Europa (Feast, mogelijk Interreg). We streven ook naar een bijdrage van lokale besturen.

Het project loopt van 2022 tot 2025.

Logo Vlaanderen Duurzaam Ondernemen

Tools

SAAMO stopt niet bij de analyse. SAAMO werkt samen met wie uitsluiting ervaart en partners aan oplossingen.
Die oplossingen vertalen zich in modellen en aanpakken waar anderen mee aan de slag kunnen of die kunnen inspireren.
Bij de 'Tools' vind je draaiboeken, filmpjes en andere documenten waarmee ook jij uitsluiting kan aanpakken.

Cover Toegang Tot Gezonde Voeding

Toegang tot voeding

In deze brochure stellen we kort onze huidige projecten binnen de thematiek recht op gezonde voeding voor.

Nieuws & verhalen

Back To Top