skip to Main Content

Zorgzame Buurten

Project
Opbouwwerker Linde En De Zorgzame Buren Van Moorslede. Zorgzame Buurten Zorgen Ervoor Dat Niemand Door De Mazen Van Het Net Glipt.
Opbouwwerker Linde En De Zorgzame Buren Van Moorslede. Zorgzame Buurten Zorgen Ervoor Dat Niemand Door De Mazen Van Het Net Glipt.

Opbouwwerker Linde Van de Woestyne met de zorgzame buren van Moorslede -©Marilyne-Volckaert

Zorgzame Buurten zijn plaatsen waar het aangenaam wonen en leven is. Er is ruimte voor ontmoeting, mensen zorgen voor elkaar en er is professionele omkadering. Opbouwwerkers van SAAMO West-Vlaanderen inspireren gemeentebesturen bij de ontwikkeling van Zorgzame Buurten.

Minder mazen, meer net

Steeds meer mensen in een kwetsbare situatie glippen door de mazen van het net. Dat komt door de toenemende vergrijzing, de verhoging van eenzaamheid, de samenleving die steeds meer individualiseert, mensen die de weg naar de hulpverlening niet vinden, enzovoort. Zorgzame Buurten zijn daarom heel belangrijk.

Van concept naar praktijk

SAAMO West-Vlaanderen experimenteert in verschillende gemeenten vanuit de visie Zorgzame Buurten.

Daarbij werken ze met de 8 functies van Buurtgerichte Zorg, opgesteld door de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw (VVSG),  een organisatiemodel dat nog in volle ontwikkeling is.

“We zetten creatieve en lokale partnerschappen op, zodat mensen in een kwetsbare situatie niet onder de radar blijven voor het realiseren van hun rechten. We dringen sociaal isolement terug.” -Opbouwwerkers, Linde en Rubie

 

Samenwerken met lokale besturen

SAAMO West-Vlaanderen werkt in dit project nauw samen met lokale besturen. Lokale besturen willen hun beleid afstemmen op wat zich afspeelt in de samenleving. Daarom ontwikkelt SAAMO West-Vlaanderen ondersteunende instrumenten die steden en gemeenten inspireren om sterke Zorgzame Buurten te verwezenlijken. Benieuwd naar deze ondersteunende instrumenten? Bekijk de folder Voelsprieten aan zet en lees de kersverse inspiratiegids veranderingsgerichte communicatie.

Zelf aan de slag met Zorgzame Buurten?

Ook Vlaanderen gaat voor zorgzame buurten! Laat je inspireren door de verhalen en ervaringen van lopende praktijken op hun website.
Wil je starten met het model van Zorgzame Buurten? Neem contact op, SAAMO West-Vlaanderen helpt je graag verder.

Tools

SAAMO stopt niet bij de analyse. SAAMO werkt samen met wie uitsluiting ervaart en partners aan oplossingen.
Die oplossingen vertalen zich in modellen en aanpakken waar anderen mee aan de slag kunnen of die kunnen inspireren.
Bij de 'Tools' vind je draaiboeken, filmpjes en andere documenten waarmee ook jij uitsluiting kan aanpakken.

Word een pro in veranderingsgericht communiceren

In deze praktische gids leer je veranderingsgericht te communiceren. Wees een verteller van verbindende verhalen en breng jouw buurt zo…

Back To Top