Skip to content

17 oktober: Werelddag van Verzet tegen Armoede

17/10/2021

In aanloop van de werelddag van verzet tegen armoede op 17 oktober, praten we over armoede. Zin om mee te praten? Kom langs op één van onze activiteiten.

Een dag om aandacht te vragen voor armoede

17 oktober is de Internationale dag van verzet tegen armoede. Op 17 oktober 1987 werd op het Mensenrechtenplein in Parijs een gedenksteen geplaatst voor alle slachtoffers van honger, uitsluiting en geweld. Sinds 1992 vragen landen en organisaties op 17 oktober om armoede te bestrijden omdat het een schending van mensenrechten is.

Maar wat is armoede dan voor ons?

In aanloop van 17 oktober 2021 organiseren we bij Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen activiteiten waarin we over armoede praten. Het is niet altijd een makkelijk onderwerp. Niemand is graag arm. Mensen vertellen: “Op andere plaatsen in de wereld hebben mensen het nog veel moeilijker.” Toch is armoede niet alleen ver weg.

Armoede hier, zit in veel kleine dingen samen

Een slechte woning, een laag inkomen, geen werk vinden, niet geholpen worden met je probleem. Het zijn zaken die vaak veel stress veroorzaken. En het zijn vaak ook problemen die je niet alleen of met je gezin opgelost krijgt. Vaak zijn er grotere oplossingen nodig om uit de armoede te kunnen ontsnappen.

Een wit laken met knopen

Het symbool van 17 oktober is een wit laken met knopen dat we uit het raam hangen. Het verwijst naar hoe moeilijk het is om te ontsnappen uit armoede. Maar samen kunnen we oplossingen zoeken.

 

Wil je mee over armoede praten? Kom dan naar één van deze activiteiten:

 

Geraardsbergen

Maatschappelijke participatie: Volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving
We spraken met kinderen en volwassenen die armoede ervaren over wat ze in hun vrije tijd willen doen en over de drempels ze hierbij ervaren. Kom erover meepraten!

Wanneer?
16 oktober 2021

Waar?
De kunstacademie | Grotestraat 20 | 9500 Geraardsbergen

Meer info:
www.geraardsbergen.be/17oktober

Sint-Niklaas

Toerke doen? Welzijnstocht door de stad
De welzijnswandeling is een wandeling die je op eender welk moment (vanaf 17 oktober 2021) kan doen. Alleen of in gezinsverband.
Je kan onze wandeling starten waar je zelf wil en zo inpikken op elke plek. ​De website van Toerke Doen, de kaart en de QR-codes op je parcours leiden je langs de stopplaatsen in Sint-Niklaas waar telkens een verhaal wordt verteld…

Wanneer?
Vanaf 17 oktober t/m 17 november

Waar?
9100 Sint-Niklaas

Meer info:
www.toerkedoensintniklaas.weebly.com

Back To Top