Skip to content

Dag tegen Racisme en Discriminatie!

21/03/2022

Vandaag is het 21 maart en Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie!

Alle dagen, maar vandaag nog net iets harder, zeggen we:

Sta Op Tegen Racisme

Met onze Toe_Komstgroep in Denderleeuw willen we verandering teweegbrengen en daarom kozen we als campagnetitel voor een positieve benadering via de affirmatieve hashtag #wiehierwoontisvanhier. Een kinderlijke waarheid als het ware, die wanneer ze ernstig genomen wordt het einde van de discriminatie ten aanzien van bewoners omwille van hun migratieachtergrond (=racisme) kan symboliseren. Wie hier woont, is van hier; wij ook.

   

De voorbije jaren en decennia zijn veel mensen met een migratieachtergrond in Denderleeuw komen wonen. Wij komen dus vaak ‘van elders’, wonen nu hier en zijn nu dus ‘van hier’.

Onze keuze om in Denderleeuw te (komen) wonen is een rechtmatige en positieve keuze: het is in en vanuit Denderleeuw dat wij onze toekomst en die van onze kinderen opbouwen. Het is de plek vanwaar we naar ons werk vertrekken, waar de kinderen school lopen en vrienden maken. Het is daar waar we samen terug thuis komen. Bovendien dragen ook wij een steentje bij voor het welzijn van ons dorp.

Wij horen dat ook vroeger veel ‘Denderleeuwenaars’ van elders kwamen, dat de uitmuntende treinverbindingen van Denderleeuw en de nabijheid van de hoofdstad altijd al veel volk naar Denderleeuw gebracht heeft.

   

Nu de nieuwe bewoners vaker dan vroeger mensen met een migratieachtergrond zijn, blijkt dat voor velen echter een probleem te zijn. Het dagelijkse sociale klimaat van ongenoegen en gesakker omwille van onze aanwezigheid hier in Denderleeuw kwetst. We hebben het gevoel er niet en nooit echt bij te horen, nooit goed (of ‘wit’?) genoeg te zijn, nooit genoeg ‘aangepast’ te zijn. Vaak worden we weg-gedacht en weg-gewenst. Ook dat is racisme. We vragen aan iedereen in Denderleeuw: doe er zelf niet aan mee; besef de impact van racisme op de slachtoffers; blijf niet stil als je getuige bent van een racistisch voorval; en weet dat racisme onze hele maatschappij vergiftigt. Of met de woorden van onze affiches: ‘racisme kwetst me’; ‘durf te reageren op racisme’ en ‘racisme brengt u en uw omgeving ernstige schade toe’.

Vanaf nu geldt in Denderleeuw dat wie ‘hier woont’ ‘van hier’ is, én meetelt.

We gaan verder met ons engagement om Denderleeuw te transformeren tot een gemeente waar iedereen die er woont meetelt, meegeniet en ook meebeslist. Geen beter moment dan de Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie om hier volop campagne rond te voeren.

 

 

We roepen iedereen op om onze affiches, filmpje, banner & profielfotofilters massaal te verspreiden, te liken en te delen op sociale media en in het straatbeeld.

Lees het artikel in Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad

 

 

 

Back To Top