Skip to content

Samenlevingsopbouw in Denderleeuw start Inleefweek Armoede

10/03/2021

Samenlevingsopbouw in Denderleeuw lanceert een nieuw initiatief: Inleefweek Armoede. Een aantal inwoners van Denderleeuw gaan de uitdaging aan om een week met een heel klein budget te leven. Op deze manier willen ze aandacht vragen voor de sociale uitsluiting die mensen in armoede in Denderleeuw ervaren.

 

In september vorig jaar had de gemeente Denderleeuw in de armoedebarometer de slechtste score van heel Oost-Vlaanderen. Omdat je pas begrijpt wat armoede is als je arm bent, organiseert  Samenlevingsopbouw Denderleeuw een inleefweek. “We merken dat er een vrij eenvoudige kijk is op armoede, alsof het enkel gebrek aan geld is of aan wilskracht om daar iets aan te doen. Armoede is veel breder. Het weegt op je gezondheid en je geestelijk welzijn”, zegt Bjorn Meyers van Samenlevingsopbouw.

 

Deelnemers krijgen opdrachten

Tijdens de inleefweek krijgt een gezin 60 euro per volwassene en 20 euro per kind om een week rond te komen. Daarbij krijgen de deelnemers ook verschillende opdrachten. “Die zijn gebaseerd op de realiteit van mensen die in armoede leven.”

 

“We zullen samen kijken waar een meer doorleefd armoedebeleid kan opgezet worden”
Bjorn Meyers van Samenlevingsopbouw

 

In totaal doen er 12 gezinnen mee, ook de burgemeester van Denderleeuw en de schepen doen mee. “Na de inleefweek komen we samen voor een evaluatie, om ervaringen uit te wisselen. Er zullen ook inwoners van Denderleeuw aan tafel zitten die effectief in armoede leven. We zullen samen kijken waar een meer doorleefd armoedebeleid kan opgezet worden”, besluit Meyers.

 

Armoede in supermarkten

Stijn Van Der Weeën, uitbater van de Proxi Delhaize in Denderleeuw, is ook een van de deelnemers. “In onze supermarkt zien we op verschillende manieren dat er armoede is.  Bijvoorbeeld door een ontoereikend saldo op de kaart, waardoor ze de spullen moeten terugleggen.  Ook zijn er daardoor discussies aan de kassa. We krijgen dan ook de vraag of ze op krediet kunnen kopen omdat ze geen geld hebben. Voor ons is dit een moeilijke situatie”, zegt Van Der Weeën.

 

“Het is de eerste keer dat we deelnemen aan dit initiatief. Ik neem deel met mijn gezin, mijn vrouw en twee kinderen. Wij krijgen een budget van 160 euro en daarmee moeten we rondkomen. We krijgen ook opdrachten, maar ik denk dat we heel snel problemen gaan krijgen door een tekort aan geld”, besluit Van Der Weeën.

 

Ben je benieuwd naar hoe de deelnemers de week beleven? Dan kan je dit volgen via de facebookpagina van Samenlevingsopbouw Denderleeuw.

 

Bron: Radio2.be

> Beluister het interview op Radio2 met opbouwwerker Bjorn en deelnemer Stijn.
> Beluister het interview op MNM met deelneemsters Nina en Greet. (het interview start vanaf 1u49)
> Bekijk de reportage op TV-OOST
> Lees het artikel op vrt Nieuws
> Lees het artikel op Het Laatste Nieuws
> Lees het artikel in Het Nieuwsblad

 

 

Back To Top