Skip to content

Krijtactie zorgt voor warmte en creativiteit in de Ronsese aandachtsbuurten

22/04/2020

Afgelopen weken kon je tijdens een wandeling in de aandachtsbuurten van de stad uitzonderlijk veel krijttekeningen zien. Kinderen gingen ijverig aan de slag met het krijt dat ze kregen van de onderwijsopbouwwerkers van Samenlevingsopbouw. De tekeningen waren hartverwarmend.

 

“In de paasvakantie vallen de schoolopdrachten stil. Via onze telefoonrondes bij kwetsbare gezinnen horen we dat het niet eenvoudig is de kinderen de hele tijd bezig te houden in Coronatijden, zeker als je niet zoveel knutselmateriaal of speelgoed bij de hand hebt en klein woont. Vandaar dat bij ons het idee van de krijtactie groeide. Kleuren op straat geeft kinderen toch al enkele uurtjes speelplezier”, zegt op bouwwerker Louise Bellinck. “Wij vragen de kinderen omwille van coronamaatregelen om niet samen te kleuren, voldoende afstand te houden of even te wachten als buren net aan het tekenen zijn.”

 

 

De solidariteitsactie vindt achtereenvolgens plaats in de aandachtsbuurten Floréal, Stookt, Marijve, Schedekouter en Prinskouter. Een aantal dagen nadat de krijtjes in alle bussen wordt gestopt, gaat het team van opbouwwerkers terug om foto’s te nemen in de buurt. Dat blijkt een mooie gelegenheid te zijn om deugddoende gesprekken te hebben.

 

 

De kinderen reageren alvast enthousiast: ze tekenen hartjes en dino’s, oefenen rekentafels en maakten een heuse krijt-berenzoektocht in de Stookt. Ook hun ouders zijn voor dergelijke actie te vinden. De mama van Caitlyn, (8 jaar) getuigt: “Corona heeft voor mij en de buren een mooi, verbindend neveneffect: de solidariteit. Caitlyn ruimde haar spullen op en schonk de onderwijsopbouwwerkers speelgoed om aan kinderen te geven die het nodig hebben. Ik zag ook Mohammed op de stoep een ambulance tekenden om zijn buurvrouw te danken voor haar inzet als verpleegster. Deze actie geeft ons een goed gevoel: ze kleurt onze stoep, maar verwarmt ook ons hart.”

 

 

“We willen met onze actie ook een band creëren tussen de jongste Ronsenaars en de oudsten”, zegt opbouwwerker Louise. “Van de krijttekeningen uit de 5 aandachtsbuurten, maken wij foto’s en daarna postkaarten. Deze kaartjes versturen we met groeten van de kleine artiesten naar de bewoners van de Ronsese Woonzorgcentra. We hopen de bewoners zo een hart onder de riem te steken en hen te laten weten dat wij, hierbuiten in de stad hen niet vergeten zijn.”

 

 

Lees
> het artikel in Het Laatste Nieuws

> het artikel in Het Nieuwsblad

 

Bekijk

> de reportage van AVS

Back To Top