Skip to content

Samenlevingsopbouw lanceert warme oproep om buren en zwakkeren te helpen

16/03/2020

Slechts een paar uur na de aangekondigde maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen de gaan, wordt er opgeroepen tot solidariteit. Zo lanceerde Samenlevingsopbouw in Vlaams-Brabant de campagne: “Verspreid solidariteit, geen virus.

 

“Verspreid solidariteit, geen virus”: oproep om buren en zwakkeren te helpen

“Hoe kunnen we elkaar helpen? Kunnen we boodschappen doen voor mensen met een hoger risico?” Het zijn enkele vragen die na de aangekondigde maatregelen op sociale media verschijnen. De roep om solidair te zijn, is groot en dat merkt ook het Regionaal Instituut voor Samenlevingsopbouw Vlaams-Brabant, dat de campagne “Verspreid solidariteit, geen virus”, lanceerde. “Wij willen ouderen die alleen thuiszitten helpen”, vertelt verantwoordelijke Peter Terryn.

 

Mensen kunnen via een flyer laten weten dat ze bijvoorbeeld ook voor een buur naar de winkel kunnen gaan
Peter Terryn, Samenlevingsopbouw Vlaams-Brabant

 

“Het is de bedoeling dat mensen een beetje uitkijken voor hun buren, voor mensen in hun omgeving die iets ouder en kwetsbaarder zijn”, zegt Terryn. “We hebben een aantal affiches gemaakt, die mensen voor hun raam kunnen hangen. Op deze manier kunnen ze de buurt laten weten dat ze beschikbaar zijn om bijvoorbeeld voor iemand anders te gaan winkelen. Maar het kan evengoed gaan om een simpel bezoekje aan huis bij een oudere persoon.”

 

Download hier onze affiches en invulstrookjes om te bussen:

 

 

 

Brieven aan bewoners woonzorgcentra

Ook in de Leuvense scholen, die vanaf maandag gesloten worden, loopt er vandaag een solidariteitsactie. Kinderen gaan er brieven schrijven en tekeningen maken voor bewoners van woonzorgcentra, die geen bezoek meer mogen ontvangen.

 

Mensen komen zich spontaan aanbieden om voedsel rond te brengen bij mensen die niet buiten kunnen komen
Mohamed Ridouani, burgemeester Leuven

 

En volgens Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani zijn er nog heel veel andere mooie initiatieven. “Er waren mensen die zich spontaan kwamen aanbieden om mee te helpen om voedsel rond te brengen”, zegt Ridouani. “En er kwamen zich ook mensen melden om een callcentrum op te richten, waar onze inwoners met vragen terecht kunnen. Het is ongelooflijk hoe snel de solidariteit op gang is gekomen.”

 

Bron: www.vrt.beLieselot Terryn

Beluister ook de uitzending op Radio1

Lees het artikel op www.standaard.be

Back To Top