Skip to content

Inspiratiefilm Praatwijzer

Praatwijzer Roeselare Helpt Nieuwkomers Bij Hun Integratie In De Stad.

Praatwijzer laat anderstalige nieuwkomers kennis maken met het hulp -en dienstverleningsaanbod in Roeselare, organiseert oefenkansen Nederlands en is een plek waar nieuwe contacten gelegd worden.

Film vraagt lokale besturen om te investeren in integratie.

Het project Praatwijzer loopt sinds eind 2017. Het concept wordt momenteel ingebed in de reguliere dienstverlening van stad Roeselare, binnen het laagdrempelig aanbod van ‘RSL Op Post’.  Vrijdag 15 oktober 2021 gingen opbouwwerker Hilde van SAAMO, Lore en Ali van het Welzijnshuis en enkele deelnemers in gesprek met het stadsbestuur tijdens een beleidsdialoog. Ze stelden er hun rapport met signalen en aanbevelingen voor.  Een sterk document dat schetst wat er leeft bij anderstalige nieuwkomers in Roeselare. De aanwezigen kregen in première ook de film over Praatwijzer te zien, opgenomen in coronaperiode door cameraman Jeroen Broeckx. De film wil lokale besturen inspireren en aanzetten om te investeren in gelijkaardige initiatieven die de integratie van nieuwkomers in hun gemeente bevorderen.

 

Enkele reacties van deelnemers na het bekijken van de film:

Ali: “Door mee te doen aan de film besef ik dat ik niet bang moet zijn om Nederlands te spreken. Integendeel, ik ben trots dat ik dit kon doen. Fouten maken is niet erg. De boodschap die we brengen is duidelijk en dat is het belangrijkste.”

Malik: “Door het filmpje besef ik dat we dezelfde problemen hebben om te integreren.”

Lamia: “Ik ben blij met dit filmpje. Op straat zijn mensen vaak niet zo vriendelijk. Het doet deugd om hier in Praatwijzer steun en erkenning te krijgen. Dit filmpje toont dit heel mooi.”

Back To Top