Ga naar hoofdinhoud
Organisaties Krijgen Gelijk: Weigering Opvang Voor Alleenstaande Mannelijke Asielzoekers Onwettig

Organisaties krijgen gelijk: weigering opvang voor alleenstaande mannelijke asielzoekers onwettig

Verschillende organisaties trokken naar de Raad van State, die besliste dat België opvang moet voorzien voor al wie hier asiel aanvraagt.

Armoedebarometer: Wie In Armoede Leeft Krijgt Het Moeilijker

Armoedebarometer: wie in armoede leeft krijgt het moeilijker

Decenniumdoelen, waar SAAMO lid van is, bracht de armoedebarometer voor het jaar 2022 uit. Armoede stagneert, maar wie in armoede leeft krijgt het moeilijker.

Energiecontracten

400.000 gezinnen verliezen sociaal tarief energie

Het tijdelijk recht op sociaal energietarief voor mensen met verhoogde tegemoetkoming stopt op 1 juli. We informeren je over wat dit betekent voor de getroffen gezinnen en geven tips en tricks om hen te helpen.

Burgerbegroting Krottegem

Burgerbegroting Krottegem: lessons learned

Stad Roeselare organiseerde burgerparticipatie in de wijk Krottegem. SAAMO hielp mee voor het actief betrekken van moeilijk bereikbare doelgroepen. Lees onze lessons learned.

Ter Plekke Zillebeke

Ter Plekke Zillebeke: een warme STEK dichtbij de bewoners

Opbouwwerker Elie Claeys vertelt over de samenwerking met Zorgnetwerk bij de uitbouw van een mobiele dienstencentrumwerking in Zillebeke.

Week Van Verbondenheid

Week van Verbondenheid 2023

Schuif jij mee aan de Langste Tafel van 26 mei tot 4 juni? Want samen eten verbindt mensen over leeftijden en culturen heen.

SAAMO West-Vlaanderen Wint Mediawijs-award

SAAMO West-Vlaanderen wint Mediawijs-award

SAAMO West-Vlaanderen wint de Mediawijs Award Inclusie voor hun outreachende aanpak in de Digipunten.

Solidair Met Bewoners En Opbouwwerkers In Denderleeuw

Solidair met bewoners en opbouwwerkers in Denderleeuw

Na jarenlange positieve beoordelingen zet Denderleeuw de samenwerking met SAAMO stop. We begrijpen de beslissing van de gemeente niet en geloven ook niet dat ze daarmee haar inwoners een dienst bewijst.

Katrien Laga

Opbouwwerker Katrien Laga blikt terug op 9 jaar buurtopbouwwerk in Harelbeke

Ontdek in woord en beeld de realisaties van SAAMO in Harelbeke zoals de sociale kruidenier, het naaiatelier, de praattafels, het Digipunt, …

Ontdek onze projecten in West-Vlaanderen

Met meer dan 30 jaar ervaring en expertise bouwt SAAMO West-Vlaanderen aan een samenleving waarin er plaats is voor iedereen. Opbouwwerkers brengen mensen in een kwetsbare positie samen en werken met hen aan concrete oplossingen. Ze doen dat met innovatief projectwerk en geëngageerd buurtopbouwwerk.

Op de agenda

Panelgesprek ‘Collectief voor de Hoop’, Ecopolis Kortrijk

30/09/2023

Kan de ervaring en sterkte van het middenveld een hefboom zijn om een groter deel van de bevolking te bereiken?…

Lezing door socioloog Geert Schuermans

19/10/2023

De achterblijvers: onderaan de sociale ladder Infosessie In zijn jongste boek, ‘De achterblijvers’, schetst Geert Schuermans in verhalen van vijf…

Studiedag Het OCMW als motor tot armoedebestrijding

17/11/2023

Studiedag: het OCMW als motor tot armoedebestrijding Vrijdag 17 november 2023 9u00 – 16u40 Brussel | Circularium (vlakbij station Brussel-Zuid)…

Doe je mee?

Word vrijwilliger

Kan je wat tijd vrijmaken en wil je je graag inzetten bij SAAMO? We zoeken vrijwilligers voor tal van zaken: Nederlands oefenen, digitale ondersteuning of om mee acties op te zetten.

Neem contact met ons op
Doe je mee?

Word partner van SAAMO

Uitsluiting aanpakken is iets wat je niet alleen doet. SAAMO werkt samen met tal van private en sociale partners. Heb je interesse om met ons samen te werken?

Word partner
Doe je mee?

Blijf op de hoogte

Word gratis abonnee van ons semestrieel magazine, schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg ons op sociale media, zodat je op de hoogte blijft van activiteiten en het nieuws uit onze projecten.

Schrijf je in

Ik werk al dertig jaar voor SAAMO. Wat ik in al die jaren heb geleerd is dat vertrouwen een belangrijke basis is. Zonder vertrouwen ga je nooit bij de echte problemen van mensen komen. Om connectie te maken, moet je de tijd nemen. Je moet vragen: Wat kan ik voor jou doen? Ook al kan je niet alles oplossen. Dat is een moeilijke gedachte. Ik heb ook geleerd dat er veel kracht schuilt in groepen. De verbinding tussen mensen die met eenzelfde probleem kampen brengt vaak een enorme solidariteit teweeg.

Hilde Van Laere - opbouwwerker

Mensen hebben vaak een zware rugzak van problemen en beperkingen. Vertrouwen, veiligheid en geduld staan dan voorop in onze aanpak als opbouwwerker. Dat betekent ook dat we soms toch aan een project beginnen waarvan de meerderheid zegt dat het niet makkelijk zal zijn. Kiezen voor zaken waarbij we de heersende maatschappelijke en politieke tendensen tegen hebben. En misschien zelfs daaróm eraan beginnen.

Tineke Decroos, opbouwwerker

Ik droom van een structureel betere situatie voor mensen in energiearmoede én van een sociaalrechtvaardige klimaattransitie, zodat ook mensen met een beperkt inkomen mee kunnen stappen in dit verhaal.

Stefan Goemaere, opbouwwerker
Back To Top