Skip to content

Vanaf nu koop je ook solidair in Sociokoop

14/06/2022

Een nieuwe mobiele solidaire buurtwinkel in Heverlee. Vanaf 14 juni kan iedereen zijn boodschappen doen in Het Woonzorgcentrum Annuntiaten, dat elke dinsdag wordt omgedoopt tot ‘Sociokoop’. Zowel mensen met een beperkt budget aan een verlaagde prijs, als alle anderen aan een marktconforme prijs. Het Woonzorgcentrum Annuntiaten Heverlee, Solikoop en SAAMO Vlaams-Brabant bundelen hiervoor de krachten met lokale partners binnen Zorgzame buurt Heverlee.

(c) Foto’s: Iris Verhoeyen

De mobiele kruidenier ‘Sociokoop’ in Heverlee werd feestelijk geopend op dinsdag 14 juni in WZC Annuntiaten in Heverlee. Samen met schepen Bieke Verlinden lichtten we het ontstaan toe, net als de ambities en het partnerschap.

Winkel solidair en maak mee het verschil voor andere Leuvenaars

Vanaf 14 juni zal je dus al je boodschappen kunnen doen in Sociokoop. De winkel is net als Het Perron in Kessel-Lo en de mobiele winkel bij buurtwerk ’t Lampeke, een solidaire winkel waar je verse groenten en fruit, droge voeding en andere basisproducten zoals verzorgings- en  onderhoudsproducten kan kopen. Je vindt er ook een assortiment van Oxfam en Robin Food (verwerkte voedseloverschotten). Door hier tegen een marktconforme prijs te winkelen, steun je Leuvenaars die het minder breed hebben in hun aankoop van betaalbare gezonde en kwalitatieve voeding

Zorgzame buurt Heverlee

In Heverlee is er een grote diversiteit van arme en rijke bewoners. Je merkt het niet altijd, maar in de scholen bijvoorbeeld wordt de nood aan goedkope voeding en basisproducten voor gezinnen duidelijk. Voor het woonzorgcentrum is de mobiele kruidenier een antwoord op verschillende uitdagingen: enerzijds biedt het betaalbare voeding voor mensen met beperkt budget, anderzijds kunnen bewoners boodschappen ‘in huis’ doen en tevens hun sociale contacten aanscherpen. Bovendien is de solidaire kruidenier een verderzetting van de visie van het woonzorgcentrum ‘Jij en ik, samen wij’. Daarom maakt het woonzorgcentrum ook deel uit van het kernteam ‘Zorgzame Buurt Heverlee Centrum’ die voor, maar vooral samen met de buurt, het verschil wil maken.

Wie wil, kan zich engageren om een handje toe te steken in de winkel. Via het partnerschap met de scholen op de site en het lokale netwerk van Zorgzame buurt Heverlee, worden de krachten gebundeld om deze mobiele buurtwinkel bekend te maken en uit te bouwen.

Betaalbare gezonde voeding en keuzevrijheid in eigen stad

De solidaire kruidenierwinkels garanderen kwaliteit en keuzevrijheid van producten voor mensen met een laag inkomen. Ook met beperkt budget hebben mensen recht op een normale winkelbeleving en eigen keuze. De stijgende consumptieprijzen maken het niet gemakkelijk voor mensen met een laag inkomen om voldoende (kwalitatieve) voeding te kopen. Via deze winkels en een netwerk van Leuvense partnerorganisaties die doorverwijzen en toeleiden, kunnen mensen met een laag inkomen, betaalbare en gezonde voeding kopen.

Solikoop is een coöperatieve onderneming met sociaal oogmerk, opgericht door CAW Oost-Brabant, buurtwerk ’t Lampeke, RuimteVaart, SAAMO Vlaams-Brabant en de provincie Vlaams-Brabant. Solikoop heeft winkels in Leuven en Bierbeek. Solikoop wordt financieel ondersteund door stad Leuven, de Vlaamse overheid en Carrefour Belgium.

Meer weten over ons Solikoop-netwerk van solidaire buurtwinkels? Klik hier.

Bekijk hier de reportage van ROBtv (14/6/22)

 

Back To Top