Skip to content

Opening ’t Geefhuisje in Oostende

28/11/2023

Tweedehandsspullen krijgen een tweede leven

Heel wat mensen hebben ergens huisraad, speelgoed of kledij liggen die ze niet meer gebruiken, tegelijkertijd zijn er ook mensen die het financieel moeilijk hebben en voor wie die spullen goed van pas komen. Daarom opent SAAMO West-Vlaanderen met enkele buurtbewoners van Stene (Oostende) ‘t Geefhuisje. Iedereen is er welkom om spullen te halen of te brengen.

Geen Black Friday, wel Green Tuesday

“We willen met ’t Geefhuisje het hergebruiken en delen van spullen stimuleren, wat niet alleen uit ecologisch standpunt positief is”, zegt Veerle Verslype, opbouwwerker bij SAAMO West-Vlaanderen “Ook voor mensen die het financieel moeilijk hebben kan het een hulp zijn. Ons succes duidt er dus  jammer genoeg op, dat veel inwoners in de stad behoefte hebben aan dit gratis aanbod.  Voor ons draait het trouwens niet alleen om de spullen, even belangrijk vinden we het dat mensen zich dankzij ’t Geefhuisje op een positieve manier vrijwillig kunnen inzetten, dat er leuke contacten en vormen van solidariteit ontstaan tussen mensen die niet zo vertrouwd zijn met elkaar.”

 

Vrijwilligers organiseren de geefwinkel

SAAMO West-Vlaanderen organiseert al vele jaren buurtopbouwwerk in sociale woonwijk De Nieuwe Stad in Oostende.  We staan aan de kant van mensen in een maatschappelijk kwetsbare situatie.  De projecten die we opzetten geven antwoorden aan sociale noden die de bewoners signaleren. Het idee voor een weggeefwinkel kwam er dan ook in de eerste plaats van enkele bewoners zelf.

“Nadat we al eens meededen met een éénmalige opruimactie van afval in de wijk en deze zomer experimenteerden met de organisatie van een ‘geefplein’ zochten we een locatie en middelen om een meer permanente werking uit te bouwen rond het delen van spullen. We zijn dan ook dankbaar dat we een leegstaande woning van woonmaatschappij Woonsprong kunnen gebruiken en middelen kregen via Wijkprikkels van stad Oostende. Vandaag zijn we met een zestal vrijwilligers. Iedere dinsdag zullen twee van ons ’t Geefhuisje openen in de Strobloemlaan 8, afwisselend in de voor-of namiddag.”

-Steve, vrijwilliger

 

En het aanbod van de weggeefwinkel is best indrukwekkend:

“We hebben een aanbod van speelgoed, keukengerief, decoratie, multimedia, tuingerief en heel veel kledij.  Alles is gratis!  Foto’s en contactgegevens van mensen die grotere meubels en spullen te geef hebben, worden uitgehangen aan onze geefmuur.  Kom dus zeker langs de komende weken als je nog op zoek bent naar een leuk Sinterklaas- of eindejaarsgeschenkje.”

-Maddy, vrijwilliger

 

 

 

Benieuwd naar de openingsuren en het aanbod van ’t Geefhuisje?

Word lid van de Facebookgroep

Back To Top