skip to Main Content

Papillon

Model
Papillon = Innovatief, Sociaal En Circulair Huurmodel Van Huishoudtoestellen
Papillon = Innovatief, Sociaal En Circulair Huurmodel Van Huishoudtoestellen
Dankzij Papillon Kan Anne-Colette Haar Energiefactuur Laag Houden.
Bosch En SAAMO Slaan De Handen In Elkaar Met Model Papillon

Papillon is een circulair huurmodel van huishoudtoestellen gericht naar mensen in energiearmoede.

Eén op de vijf gezinnen in België kan de energiefactuur amper betalen. Een derde van die gezinnen gebruikt energieverslindende huishoudtoestellen. Dat jaagt hun energiefactuur de hoogte in en leidt tot nog meer financiële problemen. Sinds 2018 voorziet het project Papillon maar liefst 73 gezinnen uit de Westhoek van 130 huishoudtoestellen met een A++ of A+++ label voor een periode van tien jaar. 

Energiearmoede tegengaan

Dankzij Papillon kunnen gezinnen in energiearmoede, voor een maandelijkse huurprijs van 7 euro, genieten van een lager energieverbruik én een lagere energiefactuur.
Papillon levert niet alleen toestellen, maar geeft ook tips en advies. Opbouwwerkers van SAAMO West-Vlaanderen helpen deelnemers bij het interpreteren van hun energiefactuur en geven tips hoe ze hun energiekosten nog verder kunnen verlagen. Ook het thema woonkwaliteit nemen zij samen onder de loep.

 “Door de tips en de zuinige toestellen die ik nu heb, kan ik mijn energie- en waterfactuur laag houden.”
-Deelnemer, Anne-Colette

Circulaire economie

Service en garantie zijn voor de gehele huurperiode van 10 jaar inbegrepen. Na afloop van het contract neemt leverancier Bosch de toestellen terug voor hergebruik of recyclage.

 “Omdat onderhoud en vervanging inbegrepen zijn, hoeven huurders niet wakker te liggen van onverwachte kosten.”
-Opbouwwerker, Stefan

In de strijd tegen klimaatverandering

Energiemaatregelen om klimaatdoelstellingen te bereiken, zijn vaak op maat van de middenklasse. Maar Papillon toont aan dat je ze ook kan inschakelen om sociale problemen zoals armoede aan te pakken.

Opbouwwerkers gebruiken hun ervaringen uit het Papillon-project om te wegen op het Vlaamse en Belgische beleid rond energiearmoede.

Uitbreiding naar Vlaanderen en België

Het model Papillon kreeg heel wat aandacht en won al meerdere prijzen. Papillon spreekt OCMW’s en lokale besturen in Vlaanderen aan om samen 550 energiezuinige huishoudtoestellen te verhuren aan gezinnen in energiearmoede. Een uitbreiding naar heel België ligt zelfs in het verschiet.

“Het is de bedoeling om het project nog verder uit te breiden naar Waalse en Brusselse gezinnen, met 2.000 tot 4.000 toestellen per jaar. Er is ook internationale aandacht voor het project binnen BSH Home Appliances, maar eerst focussen we op ons land.”
– Project Manager bij BSH Home Appliances n.v. , Bruno

Back To Top