Skip to content

De Woonzaak: Stemmen uit de wereld van dak- en thuisloosheid

04/04/2024
De Woonzaak
Bron: www.woonzaak.be

 

Wanneer we spreken over dak- en thuisloosheid, worden we vaak geconfronteerd met statistieken – koude, harde getallen. Er zijn meer dan 13.000 volwassenen dakloos en meer dan 5.000 kinderen. Maar wat schuilt er achter de cijfers? Via gesprekken met sociale werkers van diverse organisaties kregen we een inkijk in de wereld van dak- en thuislozen in Vlaanderen. Lees hier de getuigenissen…


Bron: www.woonzaak.be

Woonspraak is een maandelijkse podcast waarin bewoners, academici en middenveldorganisaties aan het woord komen over de woonthematiek in Vlaanderen. Luister op Spotify, Apple, Google of YouTube.


VOOR EEN FUNDAMENTEEL RECHTVAARDIG WOONBELEID Woonzaak


  • Kunnen thuiskomen.
  • Voldoende budget hebben om het dak boven je hoofd te kunnen betalen.
  • Genoeg geld over hebben om de energierekeningen te kunnen betalen, of gezond eten, of een sociaal leven

Dat wil iedereen, toch?

Maar wist je dat meer dan de helft van de private huurders in Vlaanderen meer dan een derde van hun inkomen aan de huurprijs uitgeven? Welk budget blijft er dan nog over om van te leven?

Wist je dat bijna de helft van de private huurwoningen van slechte kwaliteit zijn?

Dat maar liefst 182.436 gezinnen en alleenstaanden aan de criteria voldoen voor een sociale woning, maar op een eindeloze wachtlijst staan? Onze overheden laten hen aan hun lot over, vaak eindeloos lang.

Het kan nochtans anders. De Vlaamse overheid heeft de oplossingen in handen.

Met de Woonzaak dienden we een klacht in tegen het Vlaamse woonbeleid bij het Europees Comité voor sociale rechten van de Raad van Europa. De klacht werd in juli 2022 ontvankelijk verklaard. Lees meer over de klacht.


WOONEISEN

Alle focus op de eigendomsmarkt, vaak door het gebruik van inefficiënte en prijsopdrijvende ondersteuningsmaatregelen. Dat is zowat het bilan van een halve eeuw woonbeleid. Met de huidige wooncrisis tot gevolg.

Woonzaak wil echter niet enkel tonen wat verkeerd loopt, maar ook aangeven wat de bouwmaterialen zijn voor een rechtvaardig woonbeleid waar het recht op wonen gerespecteerd wordt. We stellen daarom 9 concrete maatregelen voor in de vorm van een bouwpakket.

Ontdek onze 9 wooneisen door op de afbeelding hieronder te klikken. Met een combinatie van deze maatregelen kan ons woonbeleid er terug staan als een huis, ook voor wie vandaag uit de boot valt.

 


WIL JIJ MEE BOUWEN AAN VERANDERING?

DONEER, volg de Woonzaak op Twitter, Facebook of Instagram of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Zo steun je onze strijd voor betaalbaar en degelijk wonen voor iedereen.


Back To Top