Skip to content

Waardig wonen in het Waasland

11/01/2024

Samen met Woonwijzer Waasland werkte SAAMO Oost-Vlaanderen een aanbod uit om private verhuurders gratis te adviseren en begeleiden om hun huurwoning kwalitatiever en energiezuiniger te maken. Private verhuurders actief benaderen en een A tot Z begeleiding aanbieden, dat zijn de sleutelwoorden. Op die manier nemen SAAMO en Woonwijzer Waasland drempels weg voor private verhuurders om hun huurwoning kwalitatief te verbeteren, waardoor de huurder én verhuurder er beter van worden.

Oorspronkelijk konden verhuurders beroep doen op gratis renovatieadvies en -begeleiding in 2 pilootgemeenten van het Waasland, Kruibeke en Sint-Gillis-Waas. Na een positieve evaluatie breidt SAAMO Oost-Vlaanderen en Woonwijzer Waasland dat aanbod nu uit van twee gemeenten naar alle andere gemeenten van het Waasland (met uitzondering van Sint-Niklaas, waar de Stad een eigen renovatieproject heeft lopen). Een 10-tal verhuurders werden intussen begeleid in de twee pilootgemeenten Sint-Gillis-Waas en Kruibeke om hun huurwoning energiezuiniger en meer conform de minimale woonkwaliteitseisen te maken met behulp van intensieve ondersteuning door een renovatiebegeleider. Binnenkort volgen hopelijk nog meer verhuurders uit de andere zes Wase gemeenten, die hun huurwoning energiezuiniger en kwaliteitsvoller willen maken.

SAAMO Oost-Vlaanderen en Woonwijzer Waasland leren veel bij uit hun ervaringen met verhuurders in het Waasland. Samen met de andere SAAMO-vzw’s en Energiehuizen die renovatieprojecten voor private verhuurders hebben, willen ze hun ervaringen bundelen en andere Energiehuizen overtuigen om ook actief in te zetten op renovatiebegeleiding voor verhuurders op de private huurmarkt.

Het uiteindelijke doel: meer private huurders in een maatschappelijk kwetsbare positie die in een betaalbare, kwaliteitsvolle en energiezuinige woning wonen!

Meer info over dit project

Back To Top