Skip to content

Eenzame jongeren in Zelzate kunnen wandelbuddy reserveren

05/05/2020

Jongeren uit Zelzate die zich tijdens de coronacrisis eenzaam voelen kunnen een wandeling reserveren met een medewerker van Samenlevingsopbouw. Het project is een samenwerking met Uit De Marge vzw. Tijdens de wandeling kunnen de jongeren ontsnappen uit hun isolement én ook zaken bespreken waar ze mee worstelen.

 

Samenlevingsopbouw Zelzate wil jongeren opvangen die zich tijdens de coronacrisis eenzaam voelen. “We merken dat velen toch in isolement leven, ze hebben minder sociale contacten met leeftijdsgenoten. Daar komt ook nog eens bij dat in Zelzate veel jongeren in kleine huizen wonen, vaak met verschillende kinderen. Het is voor vele tieners en adolescenten een extra uitdaging”, vertelt jeugdopbouwwerker Odiel Oosterlinck. “We hebben daarom verschillende dingen bedacht om hen toch wat zuurstof te geven.”

 

Reserveer een wandeling

Jongeren in Zelzate kunnen bij Samenlevingsopbouw een wandeling reserveren met een medewerker. “Ik heb er intussen zelf al eentje opzitten en ook enkele collega’s hebben al gewandeld. Mijn allereerste wandeling met een jongere duurde meteen 2,5 uur. We hebben het over heel veel dingen gehad”, vertelt Oosterlinck.

 

“Ook voor mijn lijn is het een goede zaak”
Opbouwwerker Odiel Oosterlinck

 

Jongeren worstelen nu met heel wat zaken en hebben soms ook erg praktische vragen. “De jongere waar ik mee ging wandelen, is bijvoorbeeld op zoek naar werk. Hij vroeg zich af hoe hij dat nu, in deze coronatijden, moet aanpakken.  Daarnaast gaat het natuurlijk ook over het leven in het algemeen en over het sociale. Veel jongeren hebben een opgesloten gevoel.”

 

Bestel een stoepbezoek

Niet alle tieners of jongeren die nood hebben aan een gesprek zien een wandeling zitten. “We bieden ook stoepbezoeken aan. Jongeren kunnen aangeven dat ze wel nood hebben aan een babbel. Dan komen we langs met een stoel. We zetten die op veilige afstand en slaan een praatje”, legt Oosterlinck uit.

 

Boek een rustige ruimte

Samenlevingsopbouw lanceerde de oproep nog maar pas en heeft nog veel ruimte voor wandelingen of stoepbezoekjes. De dienst voorziet ook rustige plek voor jongeren die daar nood aan hebben. “We maken in onze eigen kantoren of op andere plaatsen in Zelzate ruimte vrij waar jongeren in alle rust kunnen komen studeren, werken voor school of gewoon kunnen ontspannen”, zegt Oosterlinck. “Daar is thuis niet altijd de ruimte voor.” Jongeren die nood hebben aan ondersteuning kunnen contact opnemen met Odiel Oosterlinck via e-mail.

 

Bron: www.vrt.be

 

> Lees ook het nieuwsbericht in Het Laatste Nieuws
> Beluister de radiouitzending op Radio2 (vanaf 43 min.)

 

Back To Top