Skip to content

Gezond wonen in Debbautshoek

23/05/2022

Na 2 jaar rondt SAAMO Oost-Vlaanderen het project Gezond Wonen in de wijk ‘Tseppetsoeke’ (Zelzaats voor Debbautshoek) af. Het project legde de link tussen gezondheid en wonen, door zowel in te zetten op het verbeteren van de kwaliteit van het binnenmilieu van woningen als de kwaliteit van de directe woonomgeving in de wijk Debbautshoek. Want de kwaliteit van huisvesting en woonomgeving heeft een grote invloed op zowel de fysieke als mentale gezondheid.

Voor dit project kregen SAAMO en het lokaal bestuur van Zelzate projectmiddelen van de VVSG en het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

Verloren hoeken in Debbautshoek herinrichten

Met dit project toverde SAAMO Oost-Vlaanderen samen met buurtbewoners, gemeentediensten en het lokale bestuur van Zelzate een aantal verloren plekken in de wijk en het centrale Groenplein om tot kwalitatief duurzaam ingerichte publieke plaatsen die aanzetten tot meer ontmoeting, ontspanning en beweging. We plaatsten extra zitbanken en picknickbanken om ontmoeting te stimuleren. Er kwam meer groen en bloemen fleurden plekjes op. Om beweging te stimuleren werden fietstrappers aan de banken geplaatst en fitnesstoestellen geïnstalleerd. Kinderen en jongeren kunnen nu in de buurt ook genieten van schommels, trampolines, grondspelletjes, speeltuigen, voetbalgoals en nieuwe basketbalborden.

 

Bekijk het filmpje voor meer info:

Mobiele demowoning

Het project Gezond Wonen in Debbautshoek richtte zich ook op de woonkwaliteit en een gezond binnenmilieu van woningen. SAAMO ontwikkelde daarvoor met Logo Gezond+ een mobiele demowoning, waarmee ze mensen uit de wijk sensibiliseerden over het belang om regelmatig je woning te ventileren en verluchten en de gezondheidsrisico’s van een ongezonde woning.  Op verschillende plaatsen in de wijk ging SAAMO het gesprek aan met buurtbewoners en verdeelden ze woonmeters (waarmee de luchtvochtigheid in de woning kan gemeten worden). Voor bewoners die structurele problemen aan de woning wilden aanpakken, werd een afspraak bij Woonwijzer Meetjesland gemaakt.

 

Hoe opbouwwerkers Hanne en Annelien aan de slag gingen met de mobiele demowoning, zie je in dit filmpje:

 

Het project ‘Gezond wonen in Debbautshoek’ is dan wel afgelopen, SAAMO blijft actief in Zelzate. Zo blijft het ontmoetingshuis Nest, dat oorspronkelijk opgericht werd in het kader van dit project, als ontmoetingsplaats voor de buurt en uitvalsbasis voor verschillende diensten in de wijk bestaan. Ook de mobiele demowoning krijgt een tweede leven bij LOGO Gezond+, waar lokale besturen en organisaties uit andere gemeenten de demowoning kunnen ontlenen.

Back To Top