Skip to content

Iftar vanuit uw kot

27/04/2020

De Ramadan is begonnen.  Deze maandelijkse vastenmaand is niet alleen religieus, maar ook sociaal belangrijk. Ramadan is een maand waarin mensen extra verdraagzaam, toegeeflijk en vrijgevig zijn. Een maand waarin eenheid en samenhorigheid tussen mensen centraal staan.

 

De Iftarmaaltijd is daar een mooi voorbeeld van. Na zonsondergang komen moslims en niet-moslims dagelijks samen om te genieten van een lekkere maaltijd, het is een warm ontmoetingsmoment met buren, vrienden en familie. Net als bij de vasten in andere godsdiensten staat solidariteit met mensen die het minder goed hebben centraal tijdens de ramadan.

 

Dit jaar zou de Turkse Multiculturele Vereniging op Erfgoeddag iedereen in Zelzate uitnodigen om kennis te maken met de ‘iftar’ of het breken van de vasten tijdens de ramadan. Het is een mooie gelegenheid om te verbinden en uit te wisselen, om kennis te maken en zo ontmoetingen te creëren tussen verschillende gemeenschappen.
De coronacrisis strooide helaas roet in het eten!

 

Maar, we bedachten samen een waardevol alternatief om vanuit ons kot kennis te maken met elkaars cultuur, te genieten van een gemeenschappelijke maaltijd en solidair te zijn met mensen in armoede.

 

Samen Iftar vanuit uw kot

Woon je in Zelzate? Schrijf je dan in voor een Iftarpakket met twee recepten: een typisch Meetjeslandse lekkernij en heerlijke Turkse linzensoep. Ontdek culinaire tradities en geniet van een gezamenlijke maaltijd, elk ‘vanuit zijn kot’. De Iftarpakketten worden aan huis geleverd op zaterdag 9 of zondag 10 mei 2020.

 

Wat zit er in het pakket?

  • De recepten en de ingrediënten om zelf aan de slag te gaan
  • Iftarkrant met boeiende info en leuke doe dingetjes voor jong en oud

 

Virtueel samen!

We stimuleren verbinding en roepen op om filmpjes en foto’s met kook- en eetervaringen op social media te delen. Via #IftarZelzate of stuur ze op naar muraz.sahan@samenlevingsopbouw.be
Wij maken er een mooie compilatie van, op die manier zijn we toch virtueel samen!

 

Solidariteit

De coronacrisis heeft grote gevolgen voor mensen in een kwetsbare positie. Daarom vragen we een minimum bijdrage van één euro per pakket, of een vrije bijdrage. De opbrengsten gaan naar Lichtpunt vzw, een Zelzaatse armoedeorganisatie die voedselpakketten verdeelt in Zelzate. Jouw bijdrage zorgt ervoor dat een andere Zelzatenaar ook kan meegenieten van een lekkere maaltijd!

 

Hoe deelnemen?

1) Schrijf je in via het online inschrijvingsformulier

2) Stort een vrije bijdrage van minimum één euro op het rek nr. BE07 0010 7609 5566 op naam van Cultuurraad Zelzate met de mededeling: Iftarpakket_naam. Doe dit zeker voor donderdag 30 april!

3) Ontvang je pakket op 9 of 10 mei en deel je ervaringen met ons!

 

Corona voorzorgsmaatregelen

We nemen extra voorzorgsmaatregelen tijdens het verpakken van de ingrediënten en leveren van de boxen. Onze vrijwilligers gebruiken handschoenen en mondmaskers.
Omwille van de coronamaatregelen is het ook niet mogelijk om cash te betalen. Alle bijdragen gebeuren via het opgegeven rekening nummer.

 

Nog vragen?

Meer info via muraz.sahan@samenlevingsopbouw.be of 0491 344 132

 

Dit initiatief is een fijne samenwerking tussen:

Turkse Multiculturele Vereniging Zelzate Vzw, Agentschap Integratie en Inburgering, Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen, Cultuurraad Zelzate, Academie van de Smaak Eeklo, Erfgoedcel Meetjesland (COMEET)

 

Met financiële steun van:

Gemeente Zelzate, Turkse Multiculturele Vereniging Zelzate VZW

 

Bron: www.zelzate.be

Lees ook het artikel in Het Laatste Nieuws en de reactie van de Zelzaatse burgemeester op haatmails over de solidariteitsactie

Back To Top