Skip to content

ILC goes with the veloos: een fietstocht door de Kempen

27/10/2023

“7 avonturiers, 7 creatieve geesten, 7 prachtige mensen, 7 doorzetters, 7 verwonderde volwassen kinderen, 7 mensen fietsend met een onzichtbare rugzak, 7x geluk,” aldus Silke van CAW De Kempen.

Opbouwwerker Céline en de 7 bovengenoemden trokken er deze week op uit met de fiets. Vertrekkend vanuit het Inloopcentrum voor dak- en thuislozen in Turnhout ontdekten ze de Kempen en haar campings. Samen vormden ze drie dagen lang een peloton waar niemand uit gelost werd. Onderweg vonden ze steun en ontspanning, rust en soelaas. En bij terugkomst bleken de meningen unaniem: volgend jaar kruipen ze weer in het zadel!

Inloopcentrum als veilige thuishaven voor mensen zonder vaste woonst

Deze bende fietsenthousiastelingen vond elkaar in het Inloopcentrum van CAW De Kempen in Turnhout. Een ontmoetingsplek voor wie nood heeft aan een babbel, een tas koffie of soep of voor wie met een vraag zit. Een douche, een telefoon en een computer zijn er gratis beschikbaar. En wie graag een wasje doet tegen een voordelige prijs, kan er ook terecht.

In de regio doet het ILC dus dienst als een veilige thuishaven voor mensen zonder vaste woonst. En dat is nodig, want met 6 op de 1000 inwoners die zich dagelijks zorgen moeten maken over een veilige verblijfplaats, is het dak- en thuisloosheidsprobleem in Turnhout alarmerend. Opbouwwerker Céline houdt er regelmatig post om met bezoekers te praten, hen te ondersteunen, hen op te volgen en om hun bezorgdheden te bundelen.

Een fietstocht door de Kempen

En dat doet ze met oog voor de mensen achter deze leefsituaties. Sinds juli organiseert ze daarom wekelijks uiteenlopende activiteiten. Tijdens deze bijeenkomsten kunnen de bezoekers van het ILC even ontsnappen aan de dagelijkse zorgen en zich richten op positieve, alledaagse ervaringen. Samen klimmen en een gezellige pastamiddag passeerden zo al de revue.

Eind september stond er een extra bijzondere activiteit op de planning: een driedaagse fietstocht. De groep fietste in totaal 100 kilometer rondom Turnhout en overnachtte onderweg in tentjes op een camping. P., een bezoeker van het Inloopcentrum, knapte fietsen op, zodat iedereen een fiets had om mee te doen. Samen met S. werkte Céline aan de routeplanning en de praktische organisatie. En Nancy, een medewerker van het Inloopcentrum, voorzag hen van bevoorrading en de nodige kampeerspullen. Het werd een intense, maar voldoening gevende rit. De afstand die ze aflegden, bracht stille, maar ook versterkende momenten voort. Er ontstond fysieke en mentale ruimte om samen te reflecteren, zaken te verwerken, en zowel terug als vooruit te kijken. En die ruimte, die door dagelijkse zorgen vaak ontbreekt, was welgekomen.

 

Back To Top