Skip to content

Open Armen blaast 10 kaarsjes uit

25/04/2022

Op zaterdag 23 april vierde Open Armen haar 10de verjaardag als officiële Vereniging Waar Armen Het Woord Nemen. Tien jaar (en langer) strijdt Open Armen voor de belangen van mensen in armoede in Halle en omgeving.

Open Armen is ontstaan vanuit het inloopcentrum ‘Klavertje Vier’ van CAW Halle-Vilvoorde in 2008. CAW zag toen steeds meer de nood aan structurele oplossingen voor de problemen van armoede. En droomde van een werking die zich hierop kon focussen. Niet veel later werd vzw ‘Open Armen’ geboren, als brug tussen beleid en doelgroep. Het unieke aan de gloednieuwe vereniging was dat het mensen in armoede betrok in het gesprek met het lokaal beleid zodat ze zelf konden vertellen waar de knelpunten lagen en welke structurele oplossingen ze zagen. De vereniging kreeg in 2011 een erkenning als vereniging waar armen het woord nemen. Hierdoor krijgt ze middelen van de Vlaamse overheid waardoor een deeltijdse medewerker de werking kan coördineren.

Enkele jaren later ‘verhuisde’ Open armen naar Groep Intro. En in 2017 stelde Groep Intro vervolgens de vraag aan SAAMO (toen nog RISO) Vlaams-Brabant of zij de ondersteuning van de vereniging wilden overnemen. Voornaamste reden was de ervaring van SAAMO om kwetsbare mensen zelf te laten participeren om zo het beleid te beïnvloeden en armoede structureel aan te pakken. In januari 2018 ging het werkgeversschap over naar SAAMO.
Inmiddels hebben we een mooi parcours afgelegd waarbij we ons de afgelopen jaren hebben ingezet om oa de hoge onderwijskosten en de huisvestingsproblematiek aan te kaarten. We streefden ook naar een wijkgezondheidscentrum in Halle en naar meer digitale inclusie.

Het feest werd al enkele keren uitgesteld door corona, maar op 23 april kon het eindelijk doorgaan in Halle. Het waren voorzitter van Open Armen Guy Tordeur, directeur van SAAMO Vlaams-Brabant Dirk Masquillier, coördinator van het Vlaams Netwerk tegen armoede Heidi Degerickx en enkele leden van Open armen die het event feestelijk openden. Daarop volgden nog een concert van The Manager, de expo met de jaarthema’s en een uiteenzetting over de woonproblematiek.
Het feest bracht veel fijne mensen samen. We hoorden sterke speeches en mooie woorden van dank. Het is duidelijk dat Open armen klaar is voor de volgende 10 jaar van structurele armoedebestrijding.

Back To Top