Skip to content

Samen mozaïeken in Zaventem

13/06/2022

Ons buurtwerk in en rond buurthuis Mozaïek in Zaventem-Noord bracht de laatste jaren heel wat mensen bij mekaar. Zoals met het project ‘Samen mozaïeken in Zaventem’ waar we betonnen zitbanken verfraaiden met kleurrijke mozaïeksteentjes. Een mooi project dat nu ook een vervolg kent en vereeuwigd is in een publicatie vol getuigenissen van de makers. “Met een koffietje en een stukje cake erbij zie je een project groeien waar je met z’n allen fier op kan zijn.”

Het project ‘Samen mozaïeken in Zaventem’ maakt ontmoeting mogelijk. Mensen uit de buurt worden uitgenodigd om de betonnen zitsofa’s te decoreren met kleine gekleurde mozaïekstukjes. Maar belangrijker dan de activiteit zelf, is de interactie tussen de mensen. Buurtbewoners die elkaar niet kenden, werken samen. Jong, oud, verschillende afkomsten, … Nadien zien ze de sofa in hun buurt zien staan en rakelen ze fier verhalen op van het maakproces.

Zo getuigt ook Paula, die het atelier gedurende vier maanden mee heeft begeleid.

 “Hoewel ik mijn hele leven hier in Zaventem gewoond heb, kende ik hier bijna niemand. Als je de hele dag thuis zit, voel je je overal van afgesloten. Toen buurthuis Mozaïek van start ging, dacht ik, dit is misschien de kans om andere buurtbewoners te leren kennen. En inderdaad, met het mozaïeken heb ik verscheidene mensen leren kennen.”

Ook Deniz vond het fijn om op die manier nieuwe contacten te maken.

“Het was absoluut één van de beste projecten die ik hier in lange tijd heb gezien. Dankzij dit project heb ik hele lieve mensen leren kennen.”

Wegens succes verlengd

Naast buurtbewoners deden ook kinderen van het speelplein en mensen van het opvangcentrum van Fedasil mee. Het ontwerp van de tekeningen op de betonnen sofa’s komt dan weer van leerlingen van de plaatselijke kunstacademie.

Deze zomer slaan de bewoners van Zaventem weer aan het mozaïeken. Onder leiding van onze buurt- en opbouwwerker worden nu 3 betonnen poefjes onder handen genomen. Op 18 juni vindt de kick-off plaats met een workshop. Wegens ‘succes verlengd’ heet dit dan.

Dit project werd ondersteund door de provincie Vlaams-Brabant, de gemeente Zaventem en Elk Zijn Huis.

Meer weten over het project en over de makers?

Bekijk hier de publicatie ‘Samen mozaïeken in Zaventem’

Back To Top