Skip to content

Buurtwerk Zaventem

Buurtwerk
Opruimactie Met Vrijwilligers
Opruimactie Met Vrijwilligers
Voetballen Tijdens De Langste Tafel
Medewerkers En Vrijwilligers Buurthuis Mozaïek In Zaventem

© ISO800 voor SAAMO

Buurtfeest Zaventem 29 Mei 2023

Een buurtwerking zonder drempels, waar buurtbewoners elkaar ontmoeten en waar de dienstverlening dicht bij de mensen staat. Dat is Buurthuis Mozaïek in Zaventem. In een gemeente zoals Zaventem, waar de kansarmoedecijfers hoog zijn, zijn dit soort werkingen broodnodig. 

Zaventem is gelegen in de Vlaamse rand rond Brussel. Onder de toenemende bevolking bevinden zich steeds meer senioren, jongeren, alleenstaanden en etnisch-culturele minderheden. Het kansarmoedecijfer voor Zaventem is één van de hoogste cijfers in Vlaams-Brabant.  

Werkingsgebied Zaventem-Noord

SAAMO Vlaams-Brabant koos Zaventem-Noord als werkingsgebied. Daar bevindt zich een mix van sociale woningen en privéwoningen. Er zijn enkele scholen en diensten in de buurt. Uit de omgevingsanalyse bleken er in deze regio heel wat kansen om met de buurt samen te werken aan een kwalitatieve leefomgeving, met ruimte voor bewonersinitiatief en ontmoeting.  

Buurthuis Mozaïek

SAAMO Vlaams-Brabant vestigde buurthuis Mozaïek daarom in Zaventem-Noord. Mozaïek is een laagdrempelige informatie- en ontmoetingsplek. Buurtwerkers organiseren er (samen met partners zoals Huis van het Kind, de vrijetijdsdiensten, bewonersgroepen en verenigingen) initiatieven zoals samen buurtbanken versieren, workshops en activiteiten in en om het buurthuis, een samentuin, en nog zoveel meer. Mozaïek werkt binnen Zaventem vanuit een model voor betere sociale bescherming. Daardoor is het buurthuis ook een informele plek voor maatschappelijk werkers en partners, zoals CAW, sociale huisvestingsmaatschappij Woontrots en eerstelijnspsychologen om contactmomenten met bewoners uit de buurt te organiseren. 

Door mijn vrijwilligerswerk heb ik ontdekt dat ik creatief ben en er beter in word. Het heeft me ook geholpen om me zekerder te voelen.
– vrijwilliger Firdaous

Koffie & Formulieren, Rap Op Stap en digitale inclusie

Tijdens Koffie & Formulieren helpen vrijwilligers en opbouwwerkers mensen met administratieve of digitale vragen (bv. over de installatie van de Itsme app, met korte vragen over smartphonegebruik, …) Daarnaast is het buurthuis een Rap Op Stap-kantoor waar mensen met een lager inkomen terecht kunnen om uitstappen te boeken tegen een serieuze korting.

Tools

SAAMO stopt niet bij de analyse. SAAMO werkt samen met wie uitsluiting ervaart en partners aan oplossingen.
Die oplossingen vertalen zich in modellen en aanpakken waar anderen mee aan de slag kunnen of die kunnen inspireren.
Bij de 'Tools' vind je draaiboeken, filmpjes en andere documenten waarmee ook jij uitsluiting kan aanpakken.

Samen Mozaïeken In Zaventem

Samen mozaïeken in Zaventem

Gedurende verschillende maanden betegelden buurtbewoners van buurthuis Mozaïek en geïnteresseerden, betonnen sofa’s die later in de wijken werden neergepoot. Het…

Op de agenda

De kracht van nabijheid en samenwerking | Inspiratiedag model De STEK

16/02/2023

  De kracht van nabijheid en samenwerking Inspiratiedag model De STEK Donderdag 16 februari 2023 9u30 – 15u30 Brussel |…

Nieuws & verhalen

Podcasts Opnemen

Podcastreeks getuigenissen over drempels naar werk

Buurtwerk Zaventem maakte met ervaringsdeskundigen en partners een podcastreeks over drempels naar werk. De reeks kadert binnen de 17 oktober campagne van dit jaar. #sterkwerk #inclusiefwerk

Samen Mozaïeken In Zaventem

Samen mozaïeken in Zaventem

Ons buurtwerk in en rond buurthuis Mozaïek in Zaventem-Noord bracht de laatste jaren heel wat mensen bij mekaar. Zoals met…

Back To Top