Een buurtwerking zonder drempels, waar buurtbewoners elkaar ontmoeten en waar de dienstverlening dicht bij de mensen staat. Dat is Buurthuis Mozaïek in Zaventem. In een gemeente zoals Zaventem, waar de kansarmoedecijfers hoog zijn, zijn dit soort werkingen broodnodig.
Zaventem is gelegen in de Vlaamse rand rond Brussel. Onder de toenemende bevolking bevinden zich steeds meer senioren, jongeren, alleenstaanden en etnisch-culturele minderheden. Het kansarmoedecijfer voor Zaventem is één van de hoogste cijfers in Vlaams-Brabant.
Werkingsgebied Zaventem-Noord
SAAMO Vlaams-Brabant koos Zaventem-Noord als werkingsgebied. Daar bevindt zich een mix van sociale woningen en privéwoningen. Er zijn enkele scholen en diensten in de buurt. Uit de omgevingsanalyse bleken er in deze regio heel wat kansen om met de buurt samen te werken aan een aangename leefomgeving, met ruimte voor bewonersinitiatief en ontmoeting.
Buurthuis Mozaïek
SAAMO Vlaams-Brabant vestigde buurthuis Mozaïek daarom in Zaventem-Noord. Mozaïek is een laagdrempelige informatie- en ontmoetingsplek. Buurtwerkers organiseren er (samen met partners zoals Huis van het Kind, de vrijetijdsdiensten, bewonersgroepen en verenigingen) initiatieven zoals samen buurtbanken versieren, workshops en activiteiten in en om het buurthuis, een samentuin, en nog zoveel meer. Mozaïek werkt binnen Zaventem vanuit een model voor betere sociale bescherming. Daardoor is het buurthuis ook een informele plek voor maatschappelijk werkers en partners, zoals CAW, sociale huisvestingsmaatschappij Woontrots en eerstelijnspsychologen om contactmomenten met bewoners uit de buurt te organiseren.
Door mijn vrijwilligerswerk heb ik ontdekt dat ik creatief ben en er beter in word. Het heeft me ook geholpen om me zekerder te voelen.
– vrijwilliger Firdaous
Koffie & Formulieren, Rap Op Stap, digitale inclusie en Buurtmakers
Tijdens Koffie & Formulieren helpen vrijwilligers en opbouwwerkers 1x/maand mensen met administratieve vragen in het buurthuis. Koffie & Formulieren gaat ook 1x/maand door in de bibliotheek van Zaventem. Daar ligt de klemtoon op digitale vragen (bv. over de installatie van de Itsme app, met korte vragen over smartphonegebruik, …) om de digitale kloof kleiner te maken.
Bovendien is het buurthuis een Rap Op Stap-kantoor waar mensen met een lager inkomen terecht kunnen om uitstappen te boeken tegen een serieuze korting.
Met middelen van Plan Samenleven organiseert Buurtwerk Zaventem de Buurtmakers (elders bekend als Pleinmakers). Dit zijn geëngageerde buurtbewoners die op eigen initiatief buurtcontacten in de wijk verbeteren en onderling samenwerken aan een aangename, veilige buurt. Ook helpt het buurtwerk anderstalige buurtbewoners om in een informele omgeving Nederlands te oefenen.