Skip to content

De Wijkfabriek onderhoudt graven op begraafplaats Stuiverstraat en creëert zo lokaal werk voor wijkbewoners

23/11/2023

Stad Oostende werkt samen met SAAMO West-Vlaanderen en Perspectief voor het project ‘De Wijkfabriek’ dat inzet op haalbare jobs voor wijkbewoners met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Sinds kort zijn bewoners van de Nieuwe Stad via het project aan de slag op de begraafplaats in de Stuiverstraat voor grafzorg. Oostendenaars die niet meer in staat zijn om het graf van een dierbare overledene te onderhouden, kunnen nu dus via het project een beroep doen op een wijkwerker.

In de wijk de Nieuwe Stad in Oostende zijn ongeveer 200 mensen op zoek naar een job. Velen van hen hebben een grote afstand tot de arbeidsmarkt. De inwoners willen graag werken, maar er zijn te weinig aangepaste jobs. SAAMO West-Vlaanderen werkte daarom aan een innovatieve oplossing: het project De Wijkfabriek.

De Wijkfabriek verbindt talenten en noden

De Wijkfabriek maakt een match tussen de talenten van werkzoekenden en de noden van andere wijkbewoners. SAAMO West-Vlaanderen test dit model uit gedurende een periode van vijf jaar en met een kleine ploeg werknemers. SAAMO werkt hiervoor samen met Perspectief om hun dienstverlening via wijkwerken uit te voeren. De meeste vragen van de wijkbewoners gaan over klussen en opruimen, maar sinds kort kwam er ook steeds meer vraag naar grafzorg.

Grafzorg verlicht de zorgen van nabestaanden

Nabestaanden die niet meer in staat zijn om zelf het graf van een dierbare overledene op de begraafplaats in de Stuiverstraat te onderhouden, kunnen vanaf nu een beroep doen op de wijkwerkers van de Nieuwe Stad. Zij maken het graf schoon, verwijderen bladeren of vuil, wieden onkruid en melden eventuele schade.

“De grafzorg, aangeboden door de Wijkfabriek, is een waardevolle uitbreiding van de bestaande dienstverlening op de begraafplaats. Hierdoor krijgen werkzoekenden de mogelijkheid om op een zinvolle wijze aan de slag te gaan, terwijl tegelijkertijd de zorgen van nabestaanden worden verlicht. “ -Schepen Hina Bhatti

 

“Het onderhouden van iemands laatste rustplaats is een heel eervolle job. Onze ploeg is blij dit te kunnen doen voor andere mensen. We gaan dan ook met veel zorg en respect aan de slag. We hebben goed uitgezocht hoe we de verschillende soorten graven het best onderhouden en werken enkel met biologisch afbreekbare producten.” -opbouwwerker Tineke Decroos

Back To Top