Skip to content

Project | De Wijkfabriek

Project
De Wijkfabriek
De Wijkfabriek
Wijkfabriek Aan Het Werk
Resultaat Schilderwerk
Wijkfabriek Aan Het Werk
Resultaat Schilderwerk
Tevreden Klant Wijkfabriek

In de wijk de Nieuwe Stad in Oostende zijn ongeveer 200 mensen op zoek naar een job. Velen van hen hebben een grote afstand tot de arbeidsmarkt. De inwoners willen graag werken, maar er zijn te weinig aangepaste jobs. In de wijk zelf is nochtans werk genoeg… SAAMO West-Vlaanderen werkt aan een innovatieve oplossing: het project De Wijkfabriek.

Wijkgerichte jobcreatie en lokale dienstverlening

De Wijkfabriek maakt de match tussen de talenten van werkzoekenden en de noden van andere wijkbewoners.  Een mooie win-win: het creëert nieuwe, haalbare jobs en wijkbewoners kunnen beroep doen op betaalbare hulp. Denk aan hulp bij een verhuis, klusjes aan huis, vervoer met de bakfiets, opruimen, uitlenen van materiaal, enzovoort.

Kleinschalig, afgebakend experiment

SAAMO West-Vlaanderen test dit model uit gedurende een periode van vijf jaar en met een kleine ploeg werknemers. Sociale woonwijk De Nieuwe Stad/Mimosa in Oostende is hiervoor de proeftuin. Het project ging van start in september 2021 en eindigt in december 2025.

Eerste fase met wijk-werken

De Wijkfabriek is sinds maart ’22 effectief aan de slag bij mensen in de wijk. In een eerste fase werken we samen met Perspectief om onze dienstverlening via wijk-werken uit te voeren. Onze ploeg bestaat momenteel uit 4 wijkbewoners die met veel enthousiasme mensen thuis gaan helpen. De meeste vragen van wijkbewoners hebben te maken met klussen en opruimen.

De Wijkfabriek heeft mijn koer opgeruimd en proper gemaakt, spullen weggebracht, en de muren en het hekken hersteld en geschilderd. Dit moest al lang gebeuren, maar ik wist niet aan wie dit te vragen. Ik voelde me onmachtig, trok mijn plan met touwtjes en plakkers, maar het was een boeltje. Ik ben zó content. Het resultaat is fantastisch. Mieke, wijkbewoonster en klant van de Wijkfabriek

Het smaakt naar méér, en daar gaan we dan ook voor: méér medewerkers, méér tevreden klanten, méér opdrachten, en méér groei- en bloeikansen voor alle betrokkenen.

Werk op maat

In de Wijkfabriek werken we op maat van onze medewerkers. We vertrekken van hun talenten en van wat ze willen leren, laten de opdrachten en het werkvolume groeien op hun tempo. We houden ook rekening met de eventuele persoonlijke obstakels die het werk en engagement bemoeilijken, en zoeken samen naar oplossingen hiervoor.

Ik heb wat meer inkomen. Het is nog niet héél veel, maar het maakt toch een verschil. Ook mijn gezin is blij dat ik werk. Door te werken krijg ik energie om ook na het werk nog leuke dingen te doen met de kinderen.Eva, medewerker Wijkfabriek

Omdat het werkterrein de wijk is waar ze wonen, kan de Wijkfabriek heel laagdrempelig, nabij, in vertrouwen met de medewerkers samenwerken en kort op de bal spelen.

Door een nieuwe nabije werkvloer te creëren én door onze intensieve, laagdrempelige aanpak, willen we tonen dat er wél een alternatief is voor mensen die niet zomaar aan de slag kunnen op de huidige arbeidsmarkt.
– Opbouwwerker, Tineke

Buurten Zonder Langdurige Werkloosheid

De Wijkfabriek in Oostende is één van de vijf Sterk Werk-projecten van SAAMO. SAAMO creëert ook nog jobs op andere plaatsen: in AntwerpenGentLeuven en Willebroek. Deze projecten zorgen voor jobs op maat van buurtbewoners. In een afgebakende wijk worden talenten van mensen gekoppeld aan onvervulde noden. SAAMO maakt de match en richt een wijkonderneming op met als doel mensen lokaal en duurzaam werk aan te bieden. Inspiratiebron voor de projecten is het Franse model ‘Territoires zéro chômeur de longue durée’, wat we vertalen naar ‘Buurten Zonder Langdurige Werkloosheid‘.

Leer meer over Buurten Zonder Langdurige Werkloosheid

Ontdek de visie van SAAMO op duurzaam werk

Lees het artikel over duurzaam werk op mensenmaat op Sociaal.Net

Luister naar de podcast ‘Sterk Werk’

 

SAAMO ARTIKEL WIJKFABRIEK

Nieuws & verhalen

De Wijkfabriek Onderhoudt Graven Op Begraafplaats Stuiverstraat En Creëert Zo Lokaal Werk Voor Wijkbewoners

De Wijkfabriek onderhoudt graven op begraafplaats Stuiverstraat en creëert zo lokaal werk voor wijkbewoners

Oostendenaars die niet meer in staat zijn om het graf van een dierbare overledene te onderhouden, kunnen nu via het project De Wijkfabriek een beroep doen op een wijkwerker.

Terugblik Warmste Week

Terugblik Warmste Week

SAAMO West-Vlaanderen zamelt met pannenkoekenverkoop, afterwork en Warmathon €2.222,11 in voor de Warmste Week.

De Warmste Week: 12 Uur Vlammen Met SAAMO

De Warmste week: 12 uur vlammen met SAAMO

Koop pannenkoeken en steun op die manier het project De Wijkfabriek van SAAMO West-Vlaanderen tijdens de Warmste Week.

Back To Top