skip to Main Content

De Wijkfabriek

Project
Opbouwwerker Tineke In Gesprek Met Wijkbewoner
Opbouwwerker Tineke In Gesprek Met Wijkbewoner

De wijkfabriek creëert jobs en biedt kostenbesparende diensten aan de wijkbewoners.

In 't Mag(wa)zijn Krijgen Wijkbewoners Ondersteuning Op Maat Bij Hun Zoektocht Naar Werk.

In 't Mag(wa)zijn krijgen wijkbewoners ondersteuning op maat bij hun zoektocht naar werk.

Wijkfabriek In Oostende Zoekt Proefpersonen

In de wijk de Nieuwe Stad in Oostende zijn ongeveer 200 mensen op zoek naar een job. Velen van hen hebben een grote afstand tot de arbeidsmarkt. De inwoners willen graag werken, maar er zijn te weinig aangepaste jobs en de gevraagde profielen in de sociale economie zijn vaak te hoog gegrepen. In de wijk zelf is nochtans werk genoeg… SAAMO West-Vlaanderen werkt aan een innovatieve oplossing: het project De Wijkfabriek.

Wijkgerichte jobcreatie en lokale dienstverlening

De Wijkfabriek creëert haalbare jobs in de wijk de Nieuwe Stad en levert daarmee tegelijkertijd kostenbesparende diensten aan de inwoners. Het project werft wijkbewoners aan die diensten en producten leveren aan andere wijkbewoners en wijkactoren, een win-win. Dit kan gaan over hulp bij een verhuis, klusjes aan huis, vervoer met de bakfiets, opruimen, uitlenen van materiaal, enzovoort. De Wijkfabriek maakt telkens de match tussen de competenties van de medewerker en de noden en kansen in de wijk.

Kleinschalig, afgebakend experiment

SAAMO West-Vlaanderen test dit model uit gedurende een periode van 5 jaar en met een kleine ploeg werknemers. Sociale woonwijk De Nieuwe Stad in Oostende is hiervoor de proeftuin. Het project ging van start in september 2021 en eindigt in december 2025.

’t Mag(w)azijn

Om ook een ruimere groep niet-actieven en werkzoekenden te bereiken, organiseert SAAMO West-Vlaanderen een tweewekelijks laagdrempelig jobatelier in de wijk: ’t Mag(w)azijn. Dit jobatelier is er voor alle wijkbewoners die geïnteresseerd zijn in werk en die nood hebben aan ondersteuning op maat bij hun zoektocht.
Vanuit de werking van het jobatelier, geeft SAAMO West-Vlaanderen belangrijke signalen en vaststellingen binnen het thema tewerkstelling door aan het beleid.

 “In ’t Mag(w)azijn kunnen wijkbewoners vrijwillig, in een veilige omgeving, zonder druk of controle, het bestaande aanbod van trajectbegeleiding leren kennen. We verwijzen door, bieden administratieve en digitale ondersteuning, maar creëren ook ontmoeting en uitwisseling.”
– Opbouwwerker, Tineke

 

 

Back To Top