Skip to content

Familiesalons vieren feest op vernieuwd terrein

14/06/2022

Zaal Sluisvliet is de uitvalsbasis van het Familiesalon in de Vuurtorenwijk, in de volksmond ook Opex genoemd. Elke donderdagnamiddag komen een twintigtal ouders met hun kinderen er samen.  Mama’s doen er leuke activiteiten met hun kinderen en kunnen er terecht met hun verhaal.

Van troosteloze plek…

zaal sluisvliet

Gezinnen komen graag naar de wekelijkse ontmoeting, maar klaagden over de onaangename buitenruimte voor de zaal. SAAMO pikte het signaal op en diende een aanvraag in bij Wijkprikkels van stad Oostende om de omgeving opnieuw vorm te geven, aansluitend bij de noden en wensen van de buurtbewoners. Het project werd goedgekeurd en kreeg de nodige financiële ondersteuning.

Naar aantrekkelijke speel-en ontmoetingsruimte

speelstraat opex

In het voorjaar van 2021 verzamelde opbouwwerker Katrien ideeën om het terrein attractiever te maken. Ze ging te rade bij de straathoekwerker, de bibliotheek, het inloopteam en andere wijkpartners.  Van alle aangebrachte suggesties maakte ze een moodboard die ze in het najaar voorstelde aan wijkbewoners en deelnemers van het Familiesalon.

Tijdens die participatiemomenten kregen we feedback op de plannen voor de buitenruimte. De voorstellen om bessenstruiken te planten, een extra picknickbank te plaatsen, voetbaldoelen te installeren en een krijtbord op te hangen, kregen meeval. Er groeide ook het idee van een Leeshuis om verbinding te maken met de plaatselijke afdeling van de bibliotheek die ook gehuisvest is in zaal Sluisvliet. Beschut tegen harde wind of regen kunnen passanten op de bank een boek, krant of strip lezen of smartphoneberichtjes checken. We denken ook nog om klimgrepen achteraan het huisje te bevestigen om de sportievelingen uit te dagen.

-Opbouwwerker Katrien Depovere

Leeshuis Opex

Atelier De Vonk maakte het ontwerp van het Leeshuis.  Troef is dat zij gebruikmaken van recyclagematerialen en ook jongeren de kans geven om in een niet formele leeromgeving hun skills wat betreft hout –en ijzerbewerking te ontwikkelen.

Inwijdingsfeest

Door corona en de laattijdige levering van materialen liep de herinrichting van de site vertraging op, maar op 11 juni 2022 vierde SAAMO feest in de Vingerlingstraat.  Op deze zonnige dag verklaarden we de opgewaardeerde plek voor geopend met een speelstraat, leuke activiteiten, koffie en pannenkoeken.   Zowat heel de buurt kwam langs en de kinderen genoten zichtbaar van de nieuwe ingrepen op het domein.

schilderen

Meer informatie over de Familiesalons

Back To Top