Skip to content

Project | Familiesalons

ActiviteitProject
Ouders En Hun Kinderen Vinden Een Vertrouwde Plek Met De Familiesalons In Oostende
Ouders En Hun Kinderen Vinden Een Vertrouwde Plek Met De Familiesalons In Oostende
Familiesalons

Elke week op een vast moment komen een twintigtal ouders met hun kinderen samen tijdens de Familiesalons. Ze drinken samen koffie, doen leuke activiteiten en spreken vrijuit over het wel en wee van kinderen opvoeden. Ouders vinden er vertrouwen en kunnen er terecht met hun verhaal. Ze leren andere ouders kennen, ontdekken hun weg in het welzijnsaanbod en staan sterker om zelf hun problemen aan te pakken.

Een gezellige plek voor ouders in Oostende 

Het eerste Familiesalon ontstond na een participatief onderzoek in 2011 bij ouders in de sociale woonwijk de Nieuwe Stad in Oostende. Daaruit bleek dat er nood was aan ontmoeting, aan de uitbreiding van het eigen sociale netwerk en aan het uitwisselen van ervaringen.
Vandaag zijn er daarom drie bloeiende Familiesalons in Oostende, in de wijken Stene (Nieuwe Stad), Vuurtorenwijk en Westerkwartier. De Familiesalons richten zich op alle ouders en zijn erkend als volwaardige wijkgerichte Trefpunten van Huis van het Kind.

De locaties zijn gezellig ingericht, hebben voldoende speelruimte en soms een kledinghoek. Een aantrekkelijk activiteitenaanbod verlaagt de drempel naar ontmoeting.
De deelnemers geven de Familiesalons zelf vorm. Sommigen van hen nemen vrijwilligerstaken op.
Anderstalige deelnemers oefenen er Nederlands in een ongedwongen sfeer.

SAAMO West-Vlaanderen bouwt de Familiesalons de komende jaren verder uit volgens het praktijkmodel de Stek. Naast mensen ontmoeten kan je in een Stek ook iets bijleren, kan je er terecht met vragen, wordt je er wegwijs gemaakt in dienstverlening en krijg je er inzicht in hoe de samenleving werkt. Met deze aanpak en door samenwerkingen met tal van partners krijgen mensen meer greep op hun leven en kunnen ze aan structurele oplossingen werken.

Op het Familiesalon leer je veel van elkaar. Hoe anderen de dingen aanpakken, hoe je problemen kunt oplossen zonder ruzie te maken. Er wordt hier geen oordeel geveld, er wordt niet met de vinger gewezen.
-Deelnemers, Vicky en Eva

Het Familiesalon lijkt wel een minilabo voor onze diverse samenleving. Ouders gaan met elkaar in gesprek over het wel en wee van kinderen opvoeden, over relaties, de school, het dagelijks leven in de stad, hokjes overbruggen. Het Familiesalon brengt de ‘grote wereld’ binnen in de leefwereld van de ouders en hun kinderen. Zo komen zij in contact met verschillende culturen en opvattingen.

Het multiculturele gegeven vind ik als Vlaamse bezoeker een enorme verrijking. Dit is ook simpelweg hoe onze maatschappij er vandaag uitziet.

Opvoedingsondersteuning

De medewerkers van partnerorganisatie het Inloopteam die aanwezig zijn tijdens deze ontmoetingsmomenten, zijn experts op het vlak van opvoedingsondersteuning. Deelnemers kunnen hen vragen stellen in groep of een apart gesprek aanvragen. Niet alleen opvoeding, maar ook andere thema’s zoals financiën, huishouden en partnerrelaties komen aan bod. Ouders bemerken hulpvragen waar ze zich in eerste instantie niet bewust van waren, ze leren het welzijnsaanbod kennen en ontdekken waar ze recht op hebben.

Wie zijn papieren niet begrijpt, krijgt hier een antwoord. Veel mensen hebben geen assistent of er moet een afspraak zijn, zeker sinds corona. Hier loop je binnen en word je geholpen zonder vooraf een afspraak te moeten maken.

Signalen voor beleid

Elk Familiesalon is ingebed in een breder buurtgericht netwerk. Professionals die werkzaam zijn in de wijk, ontmoeten elkaar en bespreken collectieve noden. Daaruit groeien verbeterpunten voor het beleid.
Als lid van het Netwerk Huis van het Kind geven de Familiesalons bovendien mee vorm aan een lokaal gezinsbeleid, aangepast aan de noden van ouders en kinderen in een kwetsbare positie.

Project In De Kijker Familiesalons

Tools

SAAMO stopt niet bij de analyse. SAAMO werkt samen met wie uitsluiting ervaart en partners aan oplossingen.
Die oplossingen vertalen zich in modellen en aanpakken waar anderen mee aan de slag kunnen of die kunnen inspireren.
Bij de 'Tools' vind je draaiboeken, filmpjes en andere documenten waarmee ook jij uitsluiting kan aanpakken.

De STEK, Sterke Zet Voor Sociale Bescherming

de STEK, sterke zet voor sociale bescherming

In deze publicatie leer je de kracht van het model de STEK kennen. Wie zelf aan de slag wil vindt er veel praktische illustraties.

Nieuws & verhalen

Feest Buitenruimte Sluisvliet

Familiesalons vieren feest op vernieuwd terrein

Familiesalons in Oostende toveren troosteloze plek om tot een aantrekkelijke speel-en ontmoetingsruimte. Op zaterdag 11 juni werd het vernieuwde terrein geopend met een straatfeest.

Back To Top