Skip to content

Debat: iedereen mee in de energietransitie

16/02/2023

Hoe maken we het Gentse woonpatrimonium futureproof? Panelgesprek met experten, middenveld en beleidsmakers.

In steden zoals Gent wonen veel kwetsbare huurders én eigenaars in slecht geïsoleerde woningen. Waar de basisvoorzieningen amper in orde zijn, ontbreken duurzame technieken als zonnepanelen al helemaal. En toch moet iedereen mee in de energietransitie. De slechtste woningen aanpassen betekent ook dubbele winst : minder CO2-uitstoot voor de planeet + meer wooncomfort en een lagere energiefactuur voor bewoners.

Om tot gedragen oplossingen te komen organiseren we een debat met een panel van beleidsmakers, onderzoekers en stemmen uit het middenveld. Zij buigen zich over sleutelvragen zoals:

  • Hoe komt het dat de bestaande premies vooral bij hogere inkomens terechtkomen?
  • Hoe kunnen we het huurpatrimonium renoveren op een manier die er voor zorgt dat kwetsbare huurders niet uit de boot vallen?
  • Welke rol kan sociale huisvesting spelen in de energietransitie?
  • Hoe kunnen we de broodnodige energietransitie realiseren in dialoog met bewoners van de verschillende wijken

Nemen deel aan het debat:
Voor de lokale overheid nodigen we Gents schepen van Wonen en Klimaat Tine Heyse (Groen) uit. De Vlaamse overheid wordt vertegenwoordigd door Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy (N-VA). Tekenen ook present als panellid: Koen Schoors (professor economie Universiteit Gent & bestuurder Energent) en coördinator van het Vlaams Huurdersplatform Joy Verstichele.

Het debat wordt gemodereerd door Luce Beeckmans (Universiteit Gent). Pascal Debruyne (Odisee) verzorgt op het einde de wrap-up van het debat.

Praktisch:
Het debat heeft plaats in Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, 9000 Gent | zaal De blauwe vogel – verdieping -1. Op donderdagavond is De blauwe vogel bereikbaar via de hoofdingang.

Inschrijven via:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdTj1MQldVkBaK9M7NkpuWaIXbxKRkh_9hIarEg2bsodunCqQ/viewform?usp=sf_link

Back To Top