Skip to content

Open huis van de Verhuurpromotor in Balen

19/06/2024

Inspiratie voor eigenaars van leegstaande panden om te renoveren en verhuren

De verhuurpromotor organiseerde onlangs een open huis in Balen, waar eigenaars van leegstaande panden hun vragen over (sociaal) verhuren, woonnormen en renovatiewerken konden stellen aan de eigenaars van een recent gerenoveerd pand en enkele vakprofessionals.

Dit evenement bood een uitstekende gelegenheid om een woning te bezichtigen die grondig gerenoveerd is en mooi laat zien wat een goede huurwoning kan zijn. We geven graag een positief voorbeeld, eentje dat laat zien wat wél mogelijk is. Beter zo dat dan te focussen op moeilijkheden en obstakels.

De dag was zeer geslaagd en resulteerde in veel verdere gesprekken en trajecten met geïnteresseerde eigenaars. Dit is van groot belang, want elke extra woning die op de markt komt, betekent een overwinning in de huidige wooncrisis.

 

Renoveren en verhuren: het voorbeeld van Jos en Danielle

Jos en zijn vrouw Danielle, de eigenaars van het huis, hebben hun verhuurwoning in Balen recent gerenoveerd onder begeleiding van het Pandschap. Nu hun eigen pand netjes opgeknapt is en opnieuw verhuurd wordt via Woonmaatschappij Woonboog, willen ze anderen aansporen om hetzelfde te doen. Jos vertelt zelf waarom hij zo tevreden is.

Waarom hebben jullie geïnvesteerd in dit huis?

“Nu, eigenlijk was dit huis van mijn ouders en verhuurden we het al 13 jaar lang via het Sociaal Verhuurkantoor van Geel. Maar door de herstructurering van de Sociale verhuurkantoren en de Sociale huisvestingsmaatschappijen naar Woonmaatschappijen vielen we plotseling onder het Turnhouts werkingsgebied. Die overgang ging gepaard met een inspectie van het pand. En maar goed ook, zo leerden we dat er werk aan de winkel was om conform te zijn aan de Vlaamse woonnormen. Dat was wel even schrikken, want renovatiewerken: daar hadden we nog geen kaas van gegeten.”

Met welke vragen en/of zorgen zaten jullie?

“We hadden eigenlijk veel vragen. We wilden weten wat er precies moest gebeuren, hoeveel het ging kosten, en hoe we alle werken juist moesten organiseren. Gelukkig konden we daarvoor op het Pandschap rekenen. Zij hielden gedurende de werken het overzicht. We spraken af om in schijven te betalen en zij regelden zowel het technische als het financiële luik van de zaak, in samenwerking met het IOK.”

Heeft die begeleiding jullie zorgen kunnen verlichten?

“Ja, absoluut! Het Pandschap heeft de renovatiewerken helemaal in orde gebracht, zoals beloofd. En het opgeknapte pand werd meteen weer verhuurd door Woonmaatschappij Woonboog. Wij kunnen terug gerust zijn dat ons pand in goede handen is en dat er maandelijks huur binnenkomt.”

Enkele maanden geleden organiseerde de Verhuurpromotor een open huis bij jullie. Waren er veel geïnteresseerden?

“Zeker weten. Tijdens het open huis was het behoorlijk druk, zowel overdag als ’s avonds. Er zijn zeker 35 geïnteresseerden langsgekomen. Twijfelende eigenaars van een mogelijks verhuurpand kwamen met allerlei vragen over de woonnormen, sociaal verhuren via de woonmaatschappij en renovatiewerken. Gelukkig had de Verhuurpromotor ervoor gezorgd dat er ook mensen van Woonboog, het IOK, het Pandschap en de woonambtenaar aanwezig waren. Hierdoor konden de meest prangende vragen direct beantwoord worden of afspraken gemaakt worden voor grotere vraagstukken. We zijn blij dat we zo mensen hebben kunnen inspireren!”

Raden jullie sociaal verhuren aan?

“Een (sociale) Woonmaatschappij biedt eigenlijk veel zekerheid. Ze zorgen voor een huurder en het huurcontract, garanderen de maandelijkse huur, hebben een eigen klusjesdienst, regelen de brandverzekering. Je kan je pand met een gerust hart aan hen overlaten. Natuurlijk moet je je huis dan wel minstens 9 jaar verhuren, maar goed, dat hadden we eigenlijk al 13 jaar lang gedaan zonder problemen. Zelf verhuren zou waarschijnlijk veel meer gedoe zijn geweest.”

 

In samenwerking met het Kempens Woonplatform (IOK) en gefinancierd door de Provincie Antwerpen start SAAMO met de “verhuurpromotor”.  Eigenaars helpen om leegstaande panden conform op de huurmarkt te brengen: dat is ons doel. Hen actief benaderen en een A tot Z begeleiding aanbieden … zo gaan we aan de slag.

Meer weten? Klik Hier!

Back To Top