In de Noorderkempen bouwen we aan twee STEKken. Dat zijn laagdrempelige ontmoetingsplekken voor mensen in een kwetsbare situatie. In plaats van een “passe-partout”-plek te creëren, denkt opbouwwerker Mika samen met de bewoners na over hun noden en wensen. Tijdens een ideeëntafel zetten ze alles even op een rijtje/post-itje.
Wie zit er aan de ideeëntafel?
Vooraleer de ideeëntafel van start gaat, is er tijd voor een kennismakingsronde. Maar die is amper nodig. De dames kennen elkaar reeds door eerdere activiteiten en door hun bezoeken aan de sociale kruidenier. Dat is dan ook de huidige plaats van waaruit we de STEK opbouwen. Tkruideniertje in Kalmthout is een vertrouwde plek. En is dus een ideale plaats om van te vertrekken.
Ook aanwezig bij de ideeëntafel vandaag? Onze partners van Rap op Stap Kalmthout en van Ligo Antwerpen. Zij stellen zichzelf en hun organisatie voor aan de groep. Aan de geïnteresseerde vragen te horen, blijkt hun aanwezigheid meteen een grote meerwaarde. Brochures en contactgegevens worden dan ook vlot uitgewisseld.
Wat is een STEK?
Daarna is het woord weer aan Mika. Hij vat voor de groep nog eens samen wat nu juist de bedoeling is van een ‘STEK’. Aan de hand van de vier STEK-pijlers legt hij uit wat de groep kan verwachten. Ten eerste creëert een STEK ontmoetingskansen. Ten tweede is er in een STEK ruimte om iets bij te leren. Daarnaast brengt een STEK ook verschillende partners samen om zo een efficiënt doorverwijspunt te worden. Ten slotte werkt een STEK aan structurele verandering in de buurt vanuit de signalen van de bewoners.
Laagdrempeligheid, een belangrijk kenmerk van een STEK, krijgt onmiddellijk een definitie hier aan tafel. Wanneer er zijdelings een vraag over de mutualiteit bovenkomt, pikt Katrijn van Ligo meteen in en zoekt ze naar een antwoord. Aanleiding van de vraag? Een gemis aan menselijke dienstverlening door een verdere digitalisering van de ziekenfondsen. Het geeft alvast aan waar er structurele pijnpunten liggen in Kalmthout.
Wil je meer informatie over het model de STEK? Lees hier onze inspiratiebundel!
Vier vragen, vele antwoorden
Ondertussen is de basis van de ideeëntafel voor de STEK gelegd. Het is tijd voor het echte werk. Met een grote flap legt Mika zijn eerste vraag voor de deelnemers op tafel. Welke activiteiten zou je graag binnenshuis organiseren? De deelnemers plakken met veel enthousiasme hun post-its op het papier: samen gezonde smoothies maken, knutselen, breien en naaien, gezelschapsspelletjes, een cursus van LIGO, … Doorheen hun enthousiasme schemert duidelijk de nood aan een gezellige plek om samen te komen.
Mika zet de deelnemers ook aan het nadenken over mogelijke uitstappen en grotere evenementen. Met Rap op Stap aan tafel krijgen ze alvast een extra dosis inspiratie. Veel ideeën passeren de revue: een boerenmarkt, een uitstap naar Planckendael, een kledingruil, een groot buurtfeest. Het zal moeilijk kiezen worden!
Na het dromen over leuke activiteiten, komt de groep aan bij de praktische uitwerking. Wat zijn namelijk de ideale openingsuren voor de STEK? De groep klopt af op elke dinsdag van 13u tot 16u én ongeveer tweemaal per maand een avondactiviteit. Die uitkomst is een akkoord tussen de wens van de deelnemers en de beschikbaarheid van opbouwwerker Mika.
Mika rondt de bijeenkomst af met nog één laatste vraag: wat heb je nodig om je welkom te voelen? Want alle voorgaande ideeën zijn enkel uitvoerbaar als er genoeg deelnemers zijn die zich veilig en welkom voelen in de STEK. De groep komt snel tot enkele conclusies: een gezellig interieur, een warm drankje, een streepje muziek en, absoluut noodzakelijk, vriendelijke mensen. Stuk voor stuk noodzakelijke vereisten voor een warme STEK.