Skip to content

De STEK Noorderkempen

Model

De STEK – Sterke zet voor sociale bescherming

Door het bos de bomen niet meer zien. Het is een ellendig, en helaas herkenbaar, gevoel voor mensen in kwetsbare posities. Voor hen creëren we laagdrempelige, veilige plekken, oftewel een STEK. Waar er ruimte is voor ontmoeting, vragen, vorming en ondersteuning. En waar mensen die uitsluiting ervaren zich welkom voelen. Van daaruit zoeken we samen naar structurele oplossingen voor meer welzijn en welvaart. Om te werken aan meer sociale bescherming richt SAAMO een STEK op in Kalmthout en Wuustwezel, twee gemeentes in de Noorderkempen.

Ontmoeten en leren

Een STEK is een open plek waar mensen in kwetsbare posities elkaar en lokale hulp- en dienstverleners kunnen ontmoeten. In een STEK is er ruimte om te leren. Waar nodig verwijzen we mensen door naar de gepaste hulp- en dienstverlening. Een STEK is geen vervanging voor die hulp- en dienstverlening, maar wel een bruggenbouwer tussen hulp en hulpzoekende. Samen denken we na over verbeterpunten in de dienstverlening. Onze bedenkingen en mogelijke oplossingen spelen we door naar het beleid. Zo creëren we met én voor mensen in kwetsbare posities meer en betere sociale bescherming.

STEK in Wuustwezel en Kalmthout

Voor onze STEKken in de Noorderkempen vertrekken we vanuit de lokale sociale kruideniers: De Cirkel en Tkruideniertje. Dat zijn vertrouwde plekken voor mensen uit onze doelgroep. Op die locaties brengen we mensen en lokale partners samen.

Koffie & Formulieren

Samen met CAW en LIGO organiseren we Koffie & Formulieren tijdens de openingsuren van de sociale kruidenier, zowel in Kalmthout als Wuustwezel. Zij zullen klaar zitten om te antwoorden op administratieve vragen (invullen van documenten, premie aanvragen, uitklaren van brieven, digitale ondersteuning bieden, …) of om gewoon een leuke babbel te hebben en elkaar te leren kennen. Opbouwwerker Mika staat hen om de week bij.

Een STEK in jouw buurt?

SAAMO stampt over heel Vlaanderen en Brussel STEKKEN uit de grond. Wil je in jouw buurt of gemeente ook investeren in een STEK-werking? Interesse om mee onderbescherming aan te pakken? Contacteer Anita Rimaux!

 

Tools

SAAMO stopt niet bij de analyse. SAAMO werkt samen met wie uitsluiting ervaart en partners aan oplossingen.
Die oplossingen vertalen zich in modellen en aanpakken waar anderen mee aan de slag kunnen of die kunnen inspireren.
Bij de 'Tools' vind je draaiboeken, filmpjes en andere documenten waarmee ook jij uitsluiting kan aanpakken.

Maatschappelijk Opbouwwerk En Projecten In Provincie Antwerpen

de STEK – inspiratiebundel

Inspiratiebundel over de STEK

Op de agenda

De kracht van nabijheid en samenwerking | Inspiratiedag model De STEK

16/02/2023

  De kracht van nabijheid en samenwerking Inspiratiedag model De STEK Donderdag 16 februari 2023 9u30 – 15u30 Brussel |…

Nieuws & verhalen

Koffie & Formulieren Start In De STEK

Koffie & Formulieren start in de STEK

In Kalmthout starten SAAMO, CAW en LIGO met Koffie & Formulieren.

Ideeëntafels In STEK Kalmthout

Ideeëntafels in STEK Kalmthout

Een STEK uitbouwen voor mensen in armoede start bij en met die mensen. Lees hier hoe we dat juist doen!

Back To Top