Skip to content

Betere energieprestaties dankzij ontzorgde renovatie

09/01/2024

De Vlaamse klimaatstrategie, het Vlaams Energie- en Klimaatplan, het Renovatiepact 2050: het zijn allemaal ambitieuze plannen om via grondige renovaties ons woonbestand energiezuinig te maken tegen 2050. En dat is dringend nodig. Maar hoe kunnen ook mensen die het minder breed hebben dit realiseren?

Er bestaan veel energie- en verbouwpremies. Maar de procedures om ze te bekomen zitten vol drempels. Als gevolg vinden veel mensen in kwetsbare positie zo’n aanvraag alles behalve vanzelfsprekend. Geef hen daarom, naast financiële ondersteuning, ook sociale en bouwtechnische begeleiding. Zo vinden ook zij hun weg naar een energiezuinige en veilige woonst.

“Ik had nooit de aanvraag voor een renovatielening aangedurfd zonder hulp van SAAMO. Waarom? Door het vertrouwen dat ik heb in deze mensen die in onze wijk aanwezig zijn.” – Laëtitia (inwoner wijk Broek, Vilvoorde)

Hoe dit kan? Onder meer via het Vlaams Noodkoopfonds.

Vlaams Noodkoopfonds?

Noodkopers zijn mensen met een laag inkomen die noodgedwongen een goedkope woning kopen, omdat ze geen sociale woning of betaalbare huurwoning vinden. Vaak komen ze terecht in onveilige en energieslurpende woningen. Bij gebrek aan middelen blijven broodnodige renovaties vaak uit. Het Vlaams Noodkoopfonds biedt daarom renteloze leningen en bouwtechnische begeleiding aan noodkopers. SAAMO heeft als sociale begeleider veel ervaring opgebouwd in noodkoopfondsprojecten in Vilvoorde en zet deze ervaring ook in te Grimbergen. Deze projecten ken je mogelijk onder de naam ‘Bouwblokrenovatie’ of ‘wijkrenovatie’.

Steden en gemeenten tekenen in en bieden via een lokaal partnerschap sociale en technische begeleiding voor de renovatie van noodkoopwoningen. Wil jouw stad of gemeente graag aan de slag met het noodkoopfonds? Zit je met praktische vragen rond de uitbouw van het partnerschap? Antwoorden vind je in ons draaiboek ‘Bouwblokrenovatie Evaluatie En Blik Vooruit’.

Heb je nog andere vragen? Contacteer ons.

Wijkrenovatie via het Vlaams Noodkoopfonds in het kort:

  • Gericht op eigenaar-bewoners
  • Renteloze lening tot 50.000 euro
  • Ontzorging door renovatiebegeleider
  • Sociale begeleiding voor de eigenaar-bewoner

 

bouwblokrenovatie - sociale begeleiding  

Back To Top