Skip to content

Terugblik event 40 jaar opbouwwerk

28/11/2023

40 jaar mensen samenbrengen en samen bouwen aan een sterkere samenleving. Of zoals een vrijwilliger het onlangs formuleerde: al 40 jaar zijn we deuren in muren van uitsluiting. Om onze verjaardag te vieren, organiseren we over heel Vlaanderen en Brussel een “40 jaar opbouwwerk-tour”, met interessante bezoeken en oprechte ontmoetingen.

In West-Vlaanderen organiseerden we op 27 november in Trax Roeselare een combinatie van ‘focusgroepen zelfevaluatie’ en feest 40 jaar SAAMO. We verwelkomden een 80-tal mensen met koffie en taart die nadien op verschillende wijze aan de slag gingen.

Bankcontact Invasie: luisteren, ontmoeten en verbinden

Twaalf genodigden lieten we ons ‘agogische werk’ ervaren.  Dat deden we door hen met een bank onder de arm op pad te sturen in de stationsomgeving van Roeselare.

Het bankcontacten was een zeer leuke activiteit die ons zeker uit onze comfortzone heeft getrokken! (iets wat misschien vaker zou moeten gebeuren met mensen) – Rilke, student Vives

Focusgroep-en deurgesprekken over kracht van het opbouwwerk

De focusgroep-en deurgesprekken gaven een inkijk in de modellen, projecten en de realisaties van 40 jaar opbouwwerk.   Het politieke werk van SAAMO.

Nu heb ik een beter beeld van de werking van SAAMO. Doe verder zoals jullie bezig zijn! Top Werk. Top Team –Ingrid Remmery, Vonk

Motivatie om spreekbuis te zijn van stemlozen

We sloten ons feest nog af met een heerlijk buffet.  De aanwezigen werden aangespoord om zelf ook deuren te openen in muren van uitsluiting:

  • door op te komen voor mensenrechten
  • door muren in de samenleving te zien en te benoemen
  • door te luisteren naar de ervaringsexpertise van mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie.

Word ook een deur in muren van uitsluiting.

Lees onze 5 tips 

Lokale projectbezoeken in 2024

Het feest is nog niet afgelopen.  Omdat we zoveel mogelijk deelnemers in onze projecten willen betrekken bij 40 jaar opbouwwerk plannen we nog lokale projectbezoeken.  Al lang horen we immers de verzuchting van deelnemers uit onze projecten dat ze ook wel eens de andere projecten van SAAMO West-Vlaanderen willen leren kennen.  In 2024 brengen we dus enkele projecten samen voor een leerrijke uitwisseling met taart. Want, bouwen aan de samenleving doen we met vereende krachten!

Benieuwd wat SAAMO realiseerde de afgelopen 40 jaar?

Ontdek onze modellen en verwezenlijkingen

Test je kennis met 40 vragen over 40 jaar opbouwwerk

Back To Top