Skip to content

Bewoners Scandinaviëstraat eisen busverbinding naar Dampoort met petitie

15/05/2024

Dinsdag 14 mei verzamelden bewoners van de Scandinaviëstraat zich aan het stadhuis voor het afgeven vaan hun petitie aan schepen Watteeuw en de commissie mobiliteit. De bewoners eisen een rechtstreekse busverbinding van de Scandinaviëstraat naar Dampoort. 500 handtekeningen werden in de Scandinaviëstraat verzameld.
Er wonen een zevenhonderd mensen in de Scandinaviëstraat. Het is een erg geïsoleerde plek te midden loodsen en showrooms. Een klein dorp dus dat door het gewijzigde aanbod van de Lijn nog meer afgesloten raakt van de rest van de stad. Voor winkels en diensten zijn ze aangewezen op het aanbod aan Dampoort.

Bewoner Guy “Deze petitie hebben we enkel en alleen laten ondertekenen in onze eigen woonblokken in de Scandinaviëstraat. Er wonen ongeveer 700 mensen en we verzamelden meer dan 500 handtekeningen. Dit bewijst nog maar eens dat de verbinding naar Dampoort nodig is.”

De bewoners hopen dat de politici nu stappen zullen ondernemen. Ronny verwoordde wat vele bewoners denken: “We hebben al een grote actie georganiseerd, een gesprek gehad met schepen Watteeuw en vele mails gestuurd. Tot nu toe zien we weinig resultaat. Bewoners geraken gefrustreerd op de politiek. Maar wij zijn vastberaden om niet op te geven!”

Lisa (SAAMO Gent) : “In heel wat wijken zorgen de veranderingen bij De Lijn voor problemen. Voor deze wijk zijn de veranderingen extreem problematisch. Er is niets in deze wijk. Bewoners moeten zich verplaatsen voor dagdagelijkse zaken zoals een dokter, winkel of apotheek. Nu is hen ook de mogelijkheid om rechtstreekse naar Dampoort te gaan afgepakt.”

Deze actie kadert ook binnen Ieders Stem Telt, het project van meer dan 25 Gentse Middenveldorganisaties dat de noden van mensen in maatschappelijk kwetsbaarheid zichtbaar wil maken.

Michelle Ginée van IST Gent: “We proberen de kloof tussen Gentenaars in maatschappelijk kwetsbare posities en de lokale politici te dichten. We schreven een prioriteitennota voor het volgend stadsbestuur. Een van onze prioriteiten is om mobiliteit toegankelijk te maken in onze stad. Een andere prioriteit is om burgers te betrekken op het beleid. We zijn er van overtuig dat als de gebeurt was met de hervorming van de buslijnen er veel problemen voorkomen konden zijn.”

Schepen van mobiliteit Watteeuw nam de petitie in ontvangst en ging samen met commissieleden Sonja Welvaert (PVDA), Joris Vandenbroucke (Vooruit) en Jeroen Van Lysebettens  (Groen)  in gesprek met. de bewoners. We bezochten daarna ook de commissie zelf waar zowel Joris Vandenbroucke, Sonja Welvaert en Stijn De Roo (CD&V) de schepen aan de tand voelden over deze situatie. Schepen Watteeuw verwees telkens naar onvoldoende budgetten vanuit de Vlaamse Regering. De bewoners van de Scandinaviëstraat hopen dat er nu snel stappen worden gezet op politiek vlak zodat er snel terug een bus rijdt van de Scandinaviëstraat naar Dampoort en dat de commissieleden mee blijven strijden voor een oplossing.

Deze actie genoot de uitdrukkelijke steun van De Gentse Busbeweging van het Gents Milieufront.

In de Pers:

HLN 14 mei 2024 

 

Back To Top