Skip to content

Bewoners Scandinaviëstraat eisen busverbinding naar Dampoort

26/02/2024

Vorige zaterdag verzamelden bewoners van de Scandinaviëstraat zich rond het niet langer bediende bushokje in hun straat. Jong en oud waren er samen om te protesteren tegen de afschaffing van deze halte. Naast een terugkeer van deze halte eisen ze ook om weer een rechtstreekse lijn te hebben naar Dampoort.

Ongeveer 700 mensen wonen in de Scandinaviëstraat. Het is een erg geïsoleerde plek te midden loodsen en showrooms. Een klein dorp dus dat door het gewijzigde aanbod van de Lijn nog meer afgesloten geraakt van de rest van de stad. Voor winkels en diensten zijn ze aangewezen op het aanbod aan Dampoort.                                                                                                                                                                    Lisa (SAAMO Gent) zei hierover het volgende: “In heel wat wijken zorgen de veranderingen bij De Lijn voor problemen. Voor deze wijk zijn de veranderingen extreem problematisch. Er is niets in deze wijk. Bewoners moeten zich verplaatsen voor dagdagelijkse zaken zoals een dokter, winkel of apotheek. Nu is hen ook de mogelijkheid om rechtstreekse naar Dampoort te gaan afgepakt.”

Mijn geleidehond en ik konden na lang oefenen samen hier geraken. Nu er geen rechtstreekse verbinding meer is, is dit onmogelijk. Ik blijf thuis.

Manon vertelde dat haar leven helemaal veranderde door de veranderingen bij De Lijn: “Sinds de bus niet meer naar Dampoort rijdt, kan ik niet meer afspreken met vrienden. Mijn geleidehond en ik konden na lang oefenen samen hier geraken. Nu er geen rechtstreekse verbinding meer is, is dit onmogelijk. Ik blijf thuis.” Ook voor  Burcin vragen de veranderingen heel wat aanpassingen: “Ik ga naar school op een kilometer van hier. Vroeger namen we de bus en kon mijn mama verder rijden naar haar werk. Nu moeten we te voet naar school en moet mijn mama minstens één keer overstappen. Ze is nu 40 minuten langer onderweg met de bus.” Sally die met de trein naar haar werk gaat, ondervindt ook grote hinder: “Vroeger nam ik de bus naar Dampoort en daar de trein. Nu dien ik eerst twee bussen te nemen om aan de trein te geraken.”

Het zijn maar enkele getuigenissen. Op de actie verzamelden een 80-tal bewoners van de Scandinaviëstraat bij de geschrapte bushalte om hun stem te laten horen. De bewoners hopen dat de politici goed naar hen hebben geluisterd en nu iets doen. Guy vertelde wat vele bewoners denken: “Wij voelen ons ongehoord door de politici. Ze hadden De Lijn naar Dampoort nooit mogen afschaffen. Hopelijk wordt dit nu recht getrokken.” Michelle (SAAMO Gent) was ook aanwezig op deze actie en gaf aan dat die aansluit op de Ieders Stem Telt: “We proberen de kloof tussen Gentenaars in maatschappelijk kwetsbare posities en de lokale politici te dichten. We schreven een prioriteitennota voor het volgend stadsbestuur. Een van onze prioriteiten is om mobiliteit toegankelijk te maken in onze stad. Een andere prioriteit is om burgers te betrekken op het beleid. We zijn er van overtuig dat als de gebeurt was met de hervorming van de buslijnen er veel problemen voorkomen konden zijn.”

Onder andere schepen Evita Willaert, gemeenteraadsleden Stijn Deroo, Joris Vandenbroucke en Sven Taeldeman waren aanwezig op de actie. Binnenkort volgt een gesprek met schepen Watteeuw en een aantal bewoners. De bewoners van de Scandinaviëstraat hopen daar tot een oplossing te komen voor hun mobiliteitsprobleem.

Contact: Lisa.beelen@saamo.be of 0478 98 01 78

Actie in de pers:

Back To Top