Skip to content

Broodnodige steun minimale levering aardgas nu uitgebreid én nu ook voor elektrische verwarming!

18/11/2022

Nu er koude winterdagen aankomen en de energieprijzen erg duur zijn, wordt het risico wel heel groot dat vele gezinnen letterlijk in de kou zullen zitten. Wie met aardgas verwarmt en een prepaidfunctie heeft (voorheen: budgetmeter) kan in Vlaanderen bij het OCMW de minimale levering aardgas aanvragen. Deze maatregel bestaat al langer maar wordt nu aangepast aan de hogere energieprijzen bij de sociale leverancier. De maatregel werd ook uitgebreid voor mensen die verwarmen op elektriciteit, met een exclusieve nachtteller. De Vlaamse overheid zorgt voor bijkomende financiering van deze maatregel: OCMW’s kunnen op 90% i.p.v. 70% terugvordering via Fluvius rekenen. Dat betekent dat klanten zelf slechts 10% van de steun na de winter moeten terugbetalen, tenzij het OCMW ook die kost op zich neemt.

Let wel: dit is een facultatieve maatregel. OCMW’s kiezen zelf of en hoe ze dit toekennen. De praktijken zijn erg wisselend: van automatische toekenning aan het eigen cliënteel tot sociaal onderzoek bij wie actief de vraag stelt.

SAAMO pleit al jaren voor een automatische toekenning. Want vele klanten zetten de stap niet. SAAMO en het VEKA (Vlaams Energie en Klimaat Agentschap) maakten een flyer om hen aan te sporen naar het OCMW te gaan.

Samen zorgen we ervoor dat de ‘non-take-up’ van de minimale levering aardgas drastisch verkleint. Verspreid deze flyer zodat budgetmeterklanten die met aardgas verwarmen een minimale levering aardgas vragen bij hun OCMW.

Download hier de flyer (NL)

Download hier de flyer (FR)

Download hier de flyer (EN)

Back To Top