Skip to content

De Experten – projectvergadering

08/11/2021

Energiebeleid door de ogen van mensen in armoede

SAAMO volgt het sociaal beleid en de vernieuwingen rond energie en water nauwgezet op. Samen met mensen in armoede formuleren we aanbevelingen tegen energie- en waterarmoede. Hiervoor zit SAAMO maandelijks met hen rond de tafel.

Energiebeleid onder de loep

Tijdens de maandelijkse bijeenkomsten in het AROMAgebouw in Brussel blijft er geen enkele regel van het beleidsplan ongelezen. De deelnemers komen uit verschillende delen van de provincie Antwerpen, maar hun ervaringen verschillen niet zo veel. De groep wisselt extra duiding rond het beleid af met persoonlijke ervaringen. Die combinatie van sterke dossierkennis en praktijkvoorbeelden is tijdens de vergadering heel erg voelbaar.

“Ik ben blij hier te zijn, maar ook boos dat we anno 2021 nog tegen energiearmoede moeten strijden.”

Jo, opbouwwerker

Geen schijnparticipatie hier, er is sprake van werkelijke inspraak. Opbouwwerker Jan laat iedereen aan het woord. Deelnemers die zich van nature meer op de achtergrond houden, nodigt hij daarom expliciet uit om hun zeg te doen. Vooraleer hij een aanbeveling noteert, verzekert hij dat het besluit gedragen wordt door heel de groep.

“Wij moeten niet kijken naar consensus. Wij moeten kijken naar wat mensen in armoede nodig hebben.”

Stephane, opbouwwerker

Met de aanpassingen van het Energiebesluit aan de nieuwe realiteit van de digitale energiemeter lag er veel en belangrijk werk op de plank. Blijven de sociale maatregelen wel gegarandeerd? Wat is de impact op kwetsbare gebruikers? En wie is er beter geplaatst dan onze projectvergadering om een stevige armoedetoets te doen?!  Die ligt inmiddels op de Vlaamse regeringstafel. Wordt vervolgd!

Deelnemen aan het project?

De Experten zijn op zoek naar meer mensen die mee willen nadenken en waken over het energiebeleid. Contacteer Jo verhaegen om deel te nemen aan het projectteam, we zijn steeds op zoek naar nieuwe stemmen.

Op de hoogte blijven van De Experten?

Schrijf je in op de nieuwsbrief van De Experten om op de hoogte te blijven van hun acties.

Wil je graag meer weten over energiearmoede? Begin dan bij onze inspiratiebrochure rond energiearmoede.

Onder de categorie Energie en Water vind je meer van onze lopende projecten.

Back To Top