Skip to content

Draaiboek Wonen Met Kansen

Wonen Met Kansen

Sociaal leegstandsbeheer in de praktijk brengen

Eén vierde van de dak- en thuislozen in Vlaanderen zijn jongeren tussen de 18 en 25 jaar. Tegelijk staan er heel wat sociale woningen leeg. Leegstand omwille van renovatie of afbraak kan lang duren. Wonen Met Kansen maakt van twee problemen één oplossing. Met de opbouwwerkorganisatie SAAMO ontwikkelden we dit model om mensen in een kwetsbare positie een opstap te bieden naar een duurzame en betaalbare woning.

Het model Wonen Met Kansen is een model van sociaal leegstandsbeheer waardoor dak- of thuisloze jongeren (of jongeren die dit dreigen te worden) één jaar gebruik maken van een leegstaande sociale woning. Ze worden hierbij wekelijks ondersteund door een individuele begeleider en krijgen ook groepswerking aangeboden. Het woon- én begeleidingsaanbod biedt de jongeren een opstap naar zelfstandig wonen, leren en werken. Momenteel werkt SAAMO op kleine schaal in de regio’s Wilrijk en Merksem. We hopen om dit in de toekomst uit te breiden.

In dit document bundelen we onze ervaringen ter inspiratie voor anderen. Wonen Met Kansen werkte specifiek met jongeren maar onze overtuiging is dat het model ook mogelijk is met andere mensen in kwetsbare posities. Wil je zelf een project rond wonen opzetten voor mensen die uitsluiting ervaren op de woonmarkt? Zoek je informatie over alternatieve woonvormen of sociaal leegstandsbeheer? Of heb je een brede interesse in wonen en de woonproblematiek, dan hopen we je te inspireren.

Auteurs: Christ’l Van Vlem, Jesse Lemmens, Annick De Rop en Sarah El Massaouidi
Uitgever: SAAMO Antwerpen
Publicatiedatum: 2024

Download de publicatie

 

 

Back To Top