Skip to content

Tools

SAAMO stopt niet bij de analyse. SAAMO werkt samen met wie uitsluiting ervaart en partners aan oplossingen. Die oplossingen vertalen zich in modellen en aanpakken waar anderen mee aan de slag kunnen of die kunnen inspireren. Bij de ‘Tools’ vind je draaiboeken, filmpjes en andere documenten waarmee ook jij uitsluiting kan aanpakken.

Wonen Met Kansen

Draaiboek Wonen Met Kansen

Het model Wonen Met Kansen is een model van sociaal leegstandsbeheer. Met deze publicatie willen we je inspireren om zelf met sociaal leegstandsbeheer aan de slag te gaan.

Koffie & Formulieren

Koffie & formulieren

Koffie & formulieren combineert ontmoeting en ondersteuning voor mensen met een grote nood aan administratieve hulp. Koffie & formulieren werkt met vrijwilligers. We bundelden de praktijkervaringen van CAW en SAAMO in een nota. SAM ondersteunde.

Menswaardig Leefloon

Studiedag Het OCMW als motor van armoedebestrijding

Op 17 november 2023 ging deze boeiende studiedag van het Platform GPMI door. We bundelden de informatie over de verschillende sprekers. We delen presentaties en resultaten. En je komt te weten hoe het Platform GPMI verder gaat.

Werkomlegging Antwerpen

De Antwerpse werkomlegging

Hoe maken we deuren in de muren naar werk? We dachten er samen over na, naar aanleiding van de werelddag van verzet tegen armoede van 2023.

Inspiratiegids Vindplaatsgericht Opbouwwerk

Inspiratiegids vindplaatsgericht opbouwwerk

Wil jij er ook eens op uit trekken in je wijk of buurt om mensen aan te spreken? Maar vind je dit niet zo simpel? Tijdens de pandemie gingen wij vanuit SAAMO Antwerpen heel intensief de straat op. We bundelden wat we leerden in deze inspiratiegids.

Podcast De Andere Kant

‘De andere kant’ | podcast over discriminatie

Wat kan je doen tegen discriminatie en welke oplossingen zijn er? Zes jongeren besloten hun ervaringen te delen en met een expert in gesprek te gaan.

Filmpjes De Budgetgidsen

Infofilmpjes De Budgetgidsen

Met deze filmpjes bereiden we je voor op een respectvolle en gelijkwaardige samenwerking in een buddy-werking. Ze zijn interessant ongeacht het type duowerking waar jij in actief bent.

Gedeelde Belangen?

Gedeelde belangen? | inspiratieochtend rond de inclusieve delende stad

De Antwerpse buurtwerken van SAAMO organiseerden 29 november 2019 een inspiratieochtend rond ‘de inclusieve delende stad’. 

Na 15 Jaar Oefenkansen Nederlands In Het Buurtwerk | 9 Lessen

Na 15 jaar oefenkansen Nederlands in het buurtwerk | 9 lessen

De switch in onze kijk op Nederlands. Zijn ze ook van toepassing in jouw organisatie?

Solidariteit Kronenburg

Solidariteit in de wijk Kronenburg | Joke en Hafida vertellen

Hoe ontstaat solidariteit in een wijk? Opbouwwerkers Joke en Hafida van SAAMO Dinamo gingen een…

Woonmodel Collectief Goed

Woonmodel Collectief Goed

Lees meer over het ontstaan en de bouwstenen van het coöperatief woonmodel Collectief Goed.

Digitale Inclusie

Toolbox Digitaal Inclusieve Wijk

SAAMO werkte mee aan de toolbox Digitaal Inclusieve Wijk.

Begeleiden Van Vrijwilligers In Kwetsbare Posities

Begeleiden van vrijwilligers in kwetsbare posities

Deze informatie ondersteunt jou en je organisatie bij het krachtgericht inschakelen van vrijwilligers in een kwetsbare positie.

Draaiboek De Budgetgidsen

Draaiboek De Budgetgidsen

Verdiep je in het opzet, de beleidscontext, de doelstellingen en de methodiek van De Budgetgidsen en ontdek hoe je het project ook in jouw werking kan implementeren.

Samen Tegen Corona

Filmpjes Samen op straat | #samen tegen corona

Hoe bouw je een draagvlak op voor coronamaatregelen die een extra zware impact hebben op jongeren die al met uitsluiting te maken hebben? Samen op straat zocht naar aanpakken samen met jongeren en maakte in samenwerking met heel wat partners deze video’s.

ACT

ACT, de zoektool naar talent

ACT, de zoektool naar talent is een aanpak waardoor arbeidsbemiddelaars zicht krijgen op iemands competenties door doe-opdrachten. De tool is gratis beschikbaar.

Werkloos Of Werkzoekend

Werkloos of werkzoekend? | Helder leren spreken over de arbeidsmarkt

Heel wat woorden en begrippen rond de arbeidsmarkt en het arbeidsmarktbeleid zijn vaag en onduidelijk.…

Samenwerking In En Met Moskeeën

Samenwerken in en met moskeeën

Moskeeën hebben een sleutelrol in een lokale gemeenschap. Deze publicatie is het resultaat van 6 jaar intensief samenwerken tussen een buurtwerk en moskeeën in Borgerhout.

Back To Top