Skip to content

Planningsweekend kerngroep Samen op straat

17/11/2021

Elk jaar gaat de kerngroep van Samen op straat op planningsweekend. In de kerngroep zitten de vrijwilligers die mee vorm geven aan het project Samen op straat in Borgerhout, Antwerpen-Noord en op het Kiel. Hun planningsweekend ging door van donderdag 11 tot zondag 14 november 2021 in Tenneville. Het werd een weekend vol constructieve plannen, ontspanning en de ontdekking van verborgen talent.

Samen naar Tenneville

Het waren 28 jongeren, 6 buurtvrijwilligers en 6 medewerkers die donderdag 11 november samen naar Tenneville in de provincie Luxemburg trokken. “De meeste jongeren zijn tussen de 15 en de 24 jaar, de vrijwilligers die voor de logistiek zorgden zijn ouder maar onze mascotte Abdelhakim is 61 jaar. Abdelhakim is net als de andere logistieke vrijwilligers een buurtvrijwilliger in Borgerhout. Dat wil zeggen dat zij in drukke maanden zoals de zomer en tijdens de maand ramadan ’s avonds in de wijk rondwandelen en met jongeren praten. Ze gaan vaak mee met ons en hebben een goed contact met de jongeren.” aan het woord zijn Samir en Ali. Ze zijn projectcoördinator en stafmedewerker van het project Samen op straat van SAAMO.

Buiten de gebruikelijke paden

“We zijn een bijzondere groep.” vertelt Samir. “Veel jongeren voelen zich vooral thuis in de wijk waar ze wonen. Ik woon in Mechelen. En dat vinden de jongeren al echt een andere wereld. Vaak is er ook rivaliteit tussen de wijken en wij gaan dan op weekend met jongeren van Borgerhout, Antwerpen-Noord en het Kiel. Op zo’n weekend kunnen we dan toffe dingen doen samen, zonder dat dit nog speelt.” Het doel van het weekend is de werking van Samen op straat van het afgelopen kalenderjaar te evalueren en samen nieuwe plannen te maken.

“Ik hoorde het voorbije weekend jongeren die bezorgdheden uiten met concrete voorstellen. Dat vraagt toch dat je afstand neemt van je eigen situatie en gaat kijken naar hoe de samenleving georganiseerd is en welke rol je daar in kan spelen.”

Samir, projectcoördinator

Plannen maken

Voor Ali was het niet zijn eerste planningsweekend: “De eerste dag na het ontbijt gaan we dan onmiddellijk aan de slag. Wat liep het voorbije jaar goed? Wat kan er beter? En hoe zouden we dat anders kunnen aanpakken. Vanuit Samen op straat praten wij met hen over de thema’s waar we het komende jaar werk van willen maken. Vaak zijn dat de thema’s waar zij het afgelopen jaar vaak over vertelden. Voor 2022 zijn dat politie/veiligheid, jongeren in de openbare ruimte, hulp- en dienstverlening en racisme en discriminatie. De jongeren gaven het afgelopen weekend invulling aan die thema’s met concrete activiteiten die ze op een tijdlijn plaatsten.”

Constructief zijn, is iets wat je leert

Samir vond het boeiend om de jongeren op het weekend bezig te zien: “Je hoort jongeren vaak vertellen over wat ze niet willen. Maar als je dan vraagt wat ze wel willen, dan halen ze de schouders op. Ik hoorde het voorbije weekend jongeren die bezorgdheden uiten met concrete voorstellen. Dat vraagt toch dat je afstand neemt van je eigen situatie en gaat kijken naar hoe de samenleving georganiseerd is en welke rol jij daar in kan spelen. Een aantal van onze vrijwilligers zitten ook in de J100 en de lokale jeugdraad. En je stelt vast hoeveel jongeren zo leren om hun rol op te nemen in een samenleving.”

“Die jongeren zetten zich een heel jaar in voor de wijken waarin ze actief zijn. Zo’n weekend draait ook om verwennen, aandacht geven en samen plezier maken.”

Ali, stafmedewerker

Duidelijkheid is vriendelijkheid

“Je moet jongeren de ruimte geven om op hun gezicht te gaan. Tegenwoordig is die ruimte klein. Nochtans kan je enkel succes hebben door veel te vallen en telkens weer op te staan.” vertelde vrijwilliger en ex-collega Younes van Samen op straat in Antwerpen-Noord onlangs in een interview. Zo’n weekend is daar het beste voorbeeld van. “We starten zo’n weekend met best veel afspraken over hoe we elkaar respecteren.” zegt Samir. “Zo hebben we de regel dat je ’s nachts geen lawaai maakt op de kamers. Als je ’s nachts wakker wil blijven dan mag je beneden lawaai maken. We zijn ook duidelijk over de gevolgen. Zo verbraken een paar jongeren op de eerste avond een groot deel van de afspraken. Het gevolg is dat zij naar huis gingen. Maar even goede vrienden. Volgende keer krijgen zij zeker opnieuw een kans.”

Verborgen talent

“Uiteraard werken we niet alleen tijdens zo’n weekend. Die jongeren zetten zich een heel jaar in voor de wijken waarin ze actief zijn. Zo’n weekend draait ook om verwennen, aandacht geven en samen plezier maken.” vertelt Ali. “We voorzien veel tijd voor spel en gezelschapsspelen. Maar we ontdekten ook talenten. Een vrijwilliger van ons stak een quiz in elkaar rond sport, cultuur, geschiedenis en levensbeschouwing. En bleek ook nog eens dat hij de toekomstige presentator van ‘De Slimste Mens’ kan worden, want hij kan Erik Van Looy perfect imiteren.”

 

 

Wil je op de hoogte blijven van ons nieuws?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Samen op straat

Project | Samen op straat | Antwerpen

Het project Samen op straat gaat aan de slag met jongeren die geen aansluiting vinden. Samen op straat vertrekt vanuit hun noden en bouwt bruggen.

Back To Top