Skip to content

Borgerhout heeft een nieuwe reuzin

01/09/2023

Een 30-tal vrijwilligers van buurtwerk Borgerbaan bouwden de afgelopen 7 maanden aan een nieuwe reuzin. Op zaterdag 23 september wandelt ze de eerste keer mee in de reuzenstoet van Borgerhout. De komende weken leggen vrijwilligers de laatste hand aan haar schort en oorbellen, zodat ze er straks stralend uitziet op het feest. Opbouwwerkster Frederike Masure vertelt meer over haar.

Wat is het verhaal van de nieuwe reuzin?

Frederike: “De naam van de nieuwe reuzin is Saamolina. Dat is de naam die haar bouwers zelf voor haar bedachten en kozen. Saamolina is een kokkin. Ze maakt heerlijke maaltijden van groenten die een foute vorm of bruine vlekjes hebben en daardoor in de vuilbak belanden. Met haar eten vraagt ze aandacht voor het feit dat voldoende en gezond eten voor veel Antwerpenaren te duur is. Tegelijkertijd ziet ze dat er veel eten weggegooid wordt. Daar wordt ze triestig van. Het eten wordt weggegooid door mensen thuis, maar ook door supermarkten en producenten. De regels maken voedselverspilling mogelijk, in plaats van ze tegen te gaan. Door te koken vraagt Saamolina aandacht voor dat thema en vraagt ze overheden om actie te ondernemen.”

Reuzin Saamolina
Al 7 maanden werken de vrijwilligers van SAAMO Borgerbaan aan een de reus Saamolina. © Linde van Beeck

Wie bouwde de reuzin?

Frederike: “We bouwden de reuzin met een groep van zo’n 30 vrijwilligers. We zijn afkomstig uit Syrië, België, Marokko, Ethiopië, Palestijns gebied of Jemen. Maar alle bouwers wonen in Borgerhout of komen er vaak. Sinds het najaar van 2022 praten we met elkaar rond een sociaal rechtvaardig klimaatbeleid. Als je het over het klimaat hebt, dan heb je het al snel ook over eten. Hoe wordt ons eten gemaakt? Hoeveel kost gezond eten? Hoeveel eten wordt er weggegooid? Wist je dat 1/3e van de oogst wereldwijd wordt weggegooid enkel en alleen omdat het er niet goed genoeg uitziet? En dat terwijl 1/8 mensen honger leidt. Hoe rijker we zijn, hoe meer we verspillen. Verspilling van voedsel is verspilling van grondstoffen. Met al het water dat nodig is om het voedsel te produceren dat nóóit gegeten wordt, kan je 1/4e van de wereldbevolking te drinken geven. Dat is toch schandalig?”

reuzin Saamolina
Saamolina is een kokkin die kookt met voedseloverschotten met reuzegrote ovenwanten. © Linde van Beeck

“We beslisten om te werken rond betaalbare voeding en voedselverspilling. Zo werken we mee aan het onderzoek Food Care van AP Hogeschool. In dit onderzoek worden inzichten vanuit voedings- en dieetkunde en vanuit sociaal werk gebundeld om de drempels tot kwaliteitsvolle voeding te bestuderen en om praktijkpartners te versterken in het verhogen van de toegang. Maar we zijn niet enkel praters. We willen ook zaken doen. Zo gingen we in de wintermaanden elke week koken in De Kompaan. Daar maakten we ‘soep solidair’ met groentenoverschotten en biologische groenten waar we een eerlijke prijs voor betaalden. Die gezonde soep verdeelden we aan de betaalbare prijs van 0,5€. We kregen daarvoor steun van het district Borgerhout. Nu koken we nog steeds één keer in de maand in Kompaan.”

Reuzin Saamolina
Saamolina is het resultaat van een fijne samenwerking tussen mensen die willen werken rond betaalbare voeding en voedseloverschotten.
© Siege Dehing

Waarom bouwden jullie een reus?

Frederike: “We zochten naar manieren om met meer mensen over betaalbare voeding en voedselverspilling te praten. We deden dat ook al in Amor op een Antwerpse Parlee. Maar wat is er beter in Borgerhout dan een reus om aandacht te trekken rond een thema? Met steun van het district Borgerhout en De Reuzen vzw gingen we aan de slag. GATAM maakte de structuur van de reus en alle andere zaken maakten en beschilderden we samen: het hoofd, haar haar, het kleed, de schort van de reus, de schorten van haar begeleiders, haar kookmuts, haar handen, zelfs de container met voedseloverschotten die ze meebrengt. De komende weken bedrukken we nog schorten en maken we oorbellen. Intussen kijken we met zijn allen erg uit naar de reuzenstoet van zaterdag 23 september 2023, waarop we de allereerste keer met Saamolina op stap gaan.”

Bekijk het filmpje van hoe we de reus maakten

Reuzin Saamolina | SAAMO Borgerbaan from SAAMO Antwerpen on Vimeo.

Hoe kunnen we Saamolina beter leren kennen?

 

 

 

 

Back To Top