skip to Main Content

Buurtwerk | SAAMO Borgerbaan

Buurtwerk
SAAMO Borgerbaan
SAAMO Borgerbaan

Repaircafé in 't Werkhuys. © Walter Busschots voor SAAMO

SAAMO Borgerbaan

Vrijetijdsloket in de Borgerbaan. © Walter Busschots voor SAAMO

SAAMO Borgerbaan

Vrijetijdsloket in SAAMO Borgerbaan © Walter Busschots voor SAAMO

SAAMO Borgerbaan

Niets gezelliger dan samen praten in SAAMO Borgerbaan. © Walter Busschots voor SAAMO

SAAMO Borgerbaan

Samen kunnen we veel maken. © Walter Busschots voor SAAMO

SAAMO Borgerbaan

Samen werken op de koer van SAAMO Borgerbaan. © Walter Busschots voor SAAMO

SAAMO Borgerbaan is je buurtwerk in Borgerhout. SAAMO Borgerbaan bouwt mee aan een Borgerhout waarin er plaats is voor iedereen en niemand uitgesloten wordt. In een buurtwerk kan je tijdens de openingsuren terecht voor een babbel, een drankje of om de krant te lezen. Water, koffie en thee zijn gratis. Je kan er ook een computer gebruiken. Iedereen is welkom.

Een gezellig huis

In een buurtwerk ben je altijd welkom. Je kan een vraag stellen, maar je moet geen vraag hebben. Je bent welkom om iets te drinken of om buren te leren kennen. Je kan deelnemen aan activiteiten maar je kan er ook voor kiezen om dat niet te doen. Kom eens langs en ervaar het zelf.

Wat gebeurt er nog in SAAMO Borgerbaan?

Bekijk hier de folder met onze vaste activiteiten.

Heb je vragen over OCMW?

Word je begeleid door het OCMW? Maar is niet alles duidelijk? Wil je de eerste stap zetten naar een OCMW? Maar zoek je steun? Kom langs met al je vragen. Elke maandagnamiddag. Meer info bij Maryam.

praktisch: Er is niemand van het OCMW aanwezig.

Open leersalon

Wil je een formulier leren invullen? Vind je werken met Smartschool moeilijk? Of wil je iets anders leren? Kom langs met je vraag. We zoeken samen een antwoord. Elke maandagnamiddag. Meer info bij Goele van Ligo Antwerpen, openleersalon.borgerhout@ligo-antwerpen.be, 0487 49 67 85

Open leersalon is een activiteit van Ligo Antwerpen.

Vrijetijdsloket

Wil je iets leuks doen? Weet je de weg niet goed? In het vrijetijdsloket zoek je een leuke en goedkope activiteit of uitstap. Elke eerste maandag van de maand in de namiddag en elke aansluitende dinsdagavond. Meer info bij Lieke.

praktisch: Bib Vrede, Moorkensplein 19, 2140 Borgerhout.
Het Vrijetijdsloket is een activiteit van district Borgerhout en SAAMO Borgerbaan.

Buurtmaaltijd

Tijdens de buurtmaaltijd kan je samen met buurtbewoners genieten van een goedkope en gezonde maaltijd. Tijdens deze maaltijd staat gezondheid en verbinding met andere buurtbewoners centraal. Elke dinsdagmiddag. Meer info bij Wouter.
praktisch: Zermatt, Terloplein, 2140 Borgerhout

Safe & brave space

Veel vrouwen voelen zich onveilig op bepaalde plekken in Borgerhout. Ze vermijden bewust bepaalde plaatsen, op bepaalde momenten. Hoe ga je om met ongewenst gedrag of intimidatie? We praten er over. Elke laatste dinsdagavond van de maand. Meer info bij Elli & Jaouad.

Wooncafé

Is wonen iets wat je bezig houdt? Vind je huren duur? Is je energiefactuur te hoog? Weet je niet welke organisatie jou kan helpen met jouw vragen over wonen? In de wooncafés hebben we het elke maand over een ander woonthema. Elke 1° en 3° dinsdagavond van de maand. Meer info bij Mirjam.

Digi-tafel & Digi-leen

Heb je vragen over computer, smartphone of tablet? Wil je meer weten over e-mail, internet, bankieren, Itsme, Payconiq, phishing of QR-codes? Begrijp je de woorden niet? Vrijwilligers helpen je met al je vragen en twijfels. Kom langs om samen de digitale wereld te ontdekken.
Wil je een digi-buddy waarmee je op je eigen tempo aan de slag gaat? Je hebt zelf geen computer nodig, je kan bij ons een laptop gebruiken. Elke woensdagvoormiddag. Meer info bij Rayan.

De jardin & Werktuyn

Ben je graag bezig? Werk je graag met planten? Samen met vrijwilligers en buurtbewoners met groene vingers maken we bloeiende samentuinen. In De Jardin kan je ook Nederlands oefenen met een taalvrijwilliger. We werken in De Jardin op woensdagnamiddag en in de Werktuyn op vrijdag vanaf 15u30, behalve in november, december, januari en februari. Meer info bij Jaouad.

praktisch: De Jardin, Blijde Inkomststraat 8, 2140 Borgerhout & De Werktuyn, Reizigersstraat, 2140 Borgerhout
De jardin is een samenwerking tussen SAAMO Borgerhout en instituut Maris Stella Sint-Agnes die hun ruimte ter beschikking stellen en groen terug geven aan de buurt.
Werktuyn is een samenwerking tussen SAAMO Borgerhout, ‘t Werkhuys en De Kompaan.

 

SAAMO Borgerbaan
© Walter Busschots voor SAAMO

“Door vrijwilligerswerk te doen en vormingen te doen van Samen op straat, heb ik mezelf beter leren kennen. Ik ben tot rust gekomen. Nu kom ik ook vrijwilligerswerk doen in De jardin bij Jaouad, samen met de volwassen vrijwilligers. En dat vind ik heel tof.”
Marwan

Red het voetpad

Wie al iets ouder is, voelt zich soms onveilig door de losliggende stenen en moeilijke oversteekplaatsen. Samen met wie er last van heeft, screenen wij straten om de stoep en oversteekplaatsen te verbeteren. Help je graag mee? We doen dat op donderdagmorgen en we vertrekken altijd vanuit SAAMO Borgerbaan. Meer info bij Jaouad.

Red het voetpad is een activiteit van SAAMO en het district Borgerhout.

Koffie & formulieren

Begrijp je een brief niet? Wil je hulp om een formulier in te vullen? Wil je bellen naar een dienst? Heb je een vraag? Samen lukt het wel. We drinken een koffie en de vrijwilligers helpen je graag verder. We zoeken samen een antwoord en verwijzen je door. Koffie & Formulieren in SAAMO Borgerbaan gaat door op dinsdagnamiddag vanaf 13u00 en donderdagvoormiddag vanaf 09u30. Meer info bij Nina.

Koffie & formulieren is een samenwerking tussen CAW Antwerpen en SAAMO.

Creativism op donderdag

Samen denken we na over de buurt. We zoeken creatieve manieren om onze boodschappen zichtbaar te maken. Samen maken we een planning op. Kom je mee doen? Meer info bij Lieke.

Vrouwengroep

Wil je andere vrouwen leren kennen? Samen oefenen we Nederlands. Elke vrijdag vanaf 16u00. Meer info bij Malika, 0496 84 06 53.

De vrouwengroep is een activiteit van Al Amal.

Sporten met Samen op straat

Ben je tussen de 15 en 25 jaar en heb je zin om te sporten? De jongeren van Samen op straat zaalvoetballen en lopen in de sporthal All-in. Kom langs op zaterdagnamiddag. Meer info bij Khalid of Ahmed.

praktisch: Bevestig via sms aan Khalid of Ahmed. We sporten in Sporthal All-in, Slachthuislaan 44, 2060 Antwerpen.

Hangen met Samen op straat

Ben je tussen de 15+? Of heb je veel contact met jongeren? Heb je nood aan een babbel of wil je graag iets kwijt? Kom langs op vrijdagavond en zaterdagavond. Meer info bij Khalid of Ahmed.

praktisch: Mahaal, Kwekerijstraat 94, 2140 Borgerhout.

Theater

Zet je eerste stappen op de scène. Deze theatercursus is voor iedereen. Je oefent technieken zoals improviseren, hoe met een tekst omgaan of hoe je publiek boeit. Het enige wat je moet hebben is passie voor theater. Elke dinsdagnamiddag in mei en juni. Meer info bij Elli.

Praktisch: in mei en juni, we vertrekken om 12u30 aan SAAMO Borgerbaan.

Repair café

In een Repair café herstellen we dingen die je anders zou afdanken. Door de rits van je favoriete jas te herstellen, je messen te slijpen, of een nieuwe kabel aan je koffiemachine te zetten, geef je de dingen een langer leven. Dat is goed voor het milieu en je portemonnee. Elke eerste zaterdagnamiddag om de 2 maanden in Februari, April, Juni, Oktober en December. Meer info bij Lieke.

Praktisch: Ecohuis, Turnhoutsebaan 13, 2140 Borgerhout. Vrije bedrage

Heb jij alle financiële steun waar je recht op hebt?

Kom langs voor een eerste kennismaking met De Budgetgidsen. Nadien kijk je samen met een vrijwilliger of je alle steun krijgt waar je recht op hebt. Samen maken jullie je administratie in orde zodat je zelf verder kan.  Maak telefonisch, via WhatsApp of aan het onthaal een afspraak voor een eerste gesprek met Belinda.

 

SAAMO Borgerbaan
© Walter Busschots voor SAAMO

“Komen naar het buurtwerk is voor mij altijd zoals thuiskomen geweest.”
Julienne

Zin om te helpen?

Zoek je vrijwilligerswerk in jouw buurt? Een buurtwerk kan altijd de hulp gebruiken van actieve buurtbewoners en vrijwilligers. We zoeken onder andere vrijwilligers voor het onthaal, voor de budgetgidsen, vrijwilligers om mee huurwoningen te zoeken en toogvrijwilligers. Kom langs en we bekijken samen waar jouw talenten liggen. Maak een afspraak voor een gesprek met Nina.

Wil je werken?

Ben je nu niet ingeschreven als werkzoekende? Twijfel je om werk te zoeken? We kijken samen wat jij graag wil en kan doen: werk zoeken, een opleiding of vrijwilligerswerk?
praktisch: Bel of mail met Allahmir of Zerin om een afspraak te maken.

Wil je met ons meewerken aan ‘goed buurtwerk’?

Een buurtwerk draait niet op medewerkers alleen. Wil je mee denken en mee werken? Zo komen we regelmatig samen met ‘de vrienden van Borgerbaan’ om zaken te bespreken. Krijg je ook graag een uitnodiging? Laat ons iets weten. Meer info bij Jaouad.

Wil je Nederlands oefenen?

In Buurtwerk Borgerbaan kan je tijdens onze gezellige activiteiten Nederlands oefenen. Bekijk samen met ons welke activiteit je leuk vindt en we zoeken iemand die dan met jou wil en kan praten. Meer info bij Maryam.

Praktisch: maak telefonisch of aan het onthaal een afspraak.

Je ziet ons ook vaak op straat.

We gaan heel vaak de straat op. Je vindt ons terug op pleintjes met koffie of thee. Kom je iemand van ons tegen? Je herkent ons aan t-shirts of hesjes van SAAMO. Spreek ons dan aan. We zijn op straat om je te leren kennen. Bijna elke dag kan je Khalid en Ahmed zien op straat of op pleintjes in Borgerhout. Zij kennen de activiteiten en de diensten in de wijk heel goed. Misschien kunnen ze mee zoeken naar antwoorden op jouw vragen. En kan je samen bekijken waar jij recht op hebt.

Model De STEK

De Antwerpse buurtwerken van SAAMO werken volgens het model de STEK. Dit betekent dat je er mensen kan ontmoeten, dat je er leert, dat je er wegwijs gemaakt wordt en dat je er inzicht krijgt in hoe de samenleving werkt. Met deze aanpak en door samenwerkingen met tal van partners geven buurtwerken mensen meer greep op hun leven en kunnen ze aan structurele oplossingen werken.

Tools

SAAMO stopt niet bij de analyse. SAAMO werkt samen met wie uitsluiting ervaart en partners aan oplossingen.
Die oplossingen vertalen zich in modellen en aanpakken waar anderen mee aan de slag kunnen of die kunnen inspireren.
Bij de 'Tools' vind je draaiboeken, filmpjes en andere documenten waarmee ook jij uitsluiting kan aanpakken.

Filmpjes De Budgetgidsen

Infofilmpjes De Budgetgidsen

Met deze filmpjes bereiden we je voor op een respectvolle en gelijkwaardige samenwerking in een buddy-werking. Ze zijn interessant ongeacht het type duowerking waar jij in actief bent.

Op de agenda

Sta op tegen racisme | zondag 20 maart

20/03/2022

Zondag 20 maart vertrekken we samen aan de buurtwerken. We gaan samen naar het Operaplein in Antwerpen en stappen dan…

Week van de vrijwilliger 2022

28/02/2022 - 05/03/2022

Maandag 28 februari tot zaterdag 5 maart 2022 Tijdens de openingsuren van de buurtwerken. UItsluiting aanpakken dat doe je niet…

Back To Top