Skip to content

Buurtwerk | SAAMO Borgerbaan

Buurtwerk
Buurtwerk Borgerbaan
Buurtwerk Borgerbaan

© Sherline Coupé

Buurtwerk Borgerbaan

© Sherline Coupé

Buurtwerk Borgerbaan

© Sherline Coupé

Buurtwerk Borgerbaan

© Sherline Coupé

Pleinhuis Zermatt

© Sherline Coupé

Pleinhuis Zermatt

© Sherline Coupé

Pleinhuis Zermatt

© Sherline Coupé

Iedereen welkom

SAAMO Borgerbaan is het buurtwerk van SAAMO in Borgerhout op de Turnhoutsebaan. In een buurtwerk is iedereen welkom zonder afspraak. Het is een plaats waar je mensen leert kennen en waar wij jou graag willen leren kennen. Je drinkt er gratis water, koffie of thee. Je kan er de krant lezen of een computer gebruiken. Je kan vrij langskomen of deelnemen aan activiteiten. Naast ons buurtwerk runnen wij ook mee het Pleinhuis Zermatt op het Terloplein. Ook daar ben je welkom.

Elk buurtwerk draait op vrijwilligers

Naast de medewerkers die je hier ziet, draait elk buurtwerk op vrijwilligers. Mensen die de koffie zetten, mee koken, hun ervaringen delen of projecten mee uitwerken. Heb je interesse om mee te helpen? Kom dan zeker langs en spreek met één van onze medewerkers.

Welke activiteiten gaan er door in SAAMO Borgerbaan en Pleinhuis Zermatt?

We hebben een reeks vaste activiteiten. We koken en eten samen in Pleinhuis Zermatt. We werken in De Jardin in de Blijde Inkomststraat. Er zijn momenten dat vrijwilligers je zaken leren om gewone en digitale vragen te beantwoorden. Het overzicht vind je in onze vaste folders.

Bekijk de folder van Buurtwerk Borgerbaan en Pleinhuis Zermatt

Wil je gedrukte folders afhalen of ontvangen?

Bestel hier folders

We plannen regelmatig ook extra activiteiten. Daar maken we maandelijks een overzicht van. Vraag er naar in ons buurtwerk.

Een ruimte gebruiken?

Zoek je een ruimte in de buurt om te vergaderen? Wanneer Buurtwerk Borgerbaan of Pleinhuis Zermatt vrij zijn, kunnen buurtbewoners of verenigingen er een ruimte gebruiken voor hun activiteiten. Maak een afspraak met Kadra voor Borgerbaan of Chloë voor Zermatt.

Samen uitsluiting aanpakken

Wij liggen wakker van uitsluiting: een slechte huurwoning, geen job vinden of je weg niet vinden naar een dienst. In ons buurtwerk brengen wij mensen samen met gelijkaardige ervaringen. Samen met hen leren we wat gemeenschappelijke problemen zijn, hoe de samenleving werkt en hoe we samen aan concrete oplossingen kunnen werken.

In SAAMO Borgerbaan werken wij rond de thema’s:

Model De STEK

De Antwerpse buurtwerken van SAAMO werken volgens het model de STEK. Dit betekent dat je er mensen kan ontmoeten, dat je er leert, dat je er wegwijs gemaakt wordt en dat je er inzicht krijgt in hoe de samenleving werkt. Met deze aanpak en door samenwerkingen met tal van partners geven buurtwerken mensen meer greep op hun leven en kunnen we samen aan structurele oplossingen werken.

 

SAAMO Borgerbaan
© Walter Busschots voor SAAMO

“Door vrijwilligerswerk te doen en vormingen te doen van Samen op straat, heb ik mezelf beter leren kennen. Ik ben tot rust gekomen. Nu kom ik ook vrijwilligerswerk doen in De jardin bij Jaouad, samen met de volwassen vrijwilligers. En dat vind ik heel tof.”
Marwan

Tools

SAAMO stopt niet bij de analyse. SAAMO werkt samen met wie uitsluiting ervaart en partners aan oplossingen.
Die oplossingen vertalen zich in modellen en aanpakken waar anderen mee aan de slag kunnen of die kunnen inspireren.
Bij de 'Tools' vind je draaiboeken, filmpjes en andere documenten waarmee ook jij uitsluiting kan aanpakken.

Filmpjes De Budgetgidsen

Infofilmpjes De Budgetgidsen

Met deze filmpjes bereiden we je voor op een respectvolle en gelijkwaardige samenwerking in een buddy-werking. Ze zijn interessant ongeacht het type duowerking waar jij in actief bent.

Op de agenda

Buurtkeuken / vasten verbindt

27/03/2024

Woensdag 27 maart 2024 18u (19u08 eten) De Kompaan, Wijnegemstraat 27, 2140 Borgerhout Het is buurtkeuken in Kompaan op woensdag…

#2kmsamenaantafel

31/03/2024

Zondag 31 maart 2024 Turnhoutsebaan, 2140 Borgerhout (Van Geertstraat tot Stenenbrug) 19u30 tot en met 22u30 eten om 20u14 (zonsondergang)…

Kom langs in een buurtwerk

01/03/2024 - 01/03/2025

Altijd welkom Je bent altijd welkom in het buurtwerk zonder afspraak. Kom iets drinken, de krant lezen of een spelletje…

Betoging tegen racisme | Brussel

24/03/2024

Zondag 24 maart 2024 Albertinaplein, Brussel-Centraal – station 10u00 – afspraak Astridplein 10u40 – we nemen de trein naar Brussel…

Nieuws & verhalen

Openstaande Vacatures

Word je een deel van ons team?

Zonder helpende handen geen samenlevingsopbouw. Ben jij de medewerker of vrijwilliger die we zoeken?

Maria En Rayan

Digitaal mee zijn. Kan ik dat nog wel?

Een fijne ontmoeting, een bijzondere gebeurtenis of een gezellige activiteit. Het zijn allemaal zaken die in het buurtwerk gebeuren. Regelmatig…

Back To Top