Skip to content

Ieders stem telt is geen holle slogan | nog 1 maand om niet-Belgen te registreren

20/06/2024

Het samenwerkingsverband Ieders Stem Telt met onder andere Beweging.net, ABVV en SAAMO gaat in Antwerpen tot eind juli 2024 de straat op. We stimuleren niet-Belgen om zich te registreren om te stemmen tijdens de lokale verkiezingen van 13 oktober. Op donderdag 20 juni 2024 stonden we op de wekelijkse markt van Deurne-Noord op de Ten Eekhovelei om mensen aan te spreken, te informeren en te registreren. Zo willen we anderen inspireren om hetzelfde te doen, want ook jouw hulp is welkom.

We mogen hun stem niet vergeten

“Niet-Belgen vormen een grote groep in onze samenleving. Ze maken deel uit van deze stad en hun kinderen groeien hier op. We mogen hun stem niet vergeten.” zegt Jessica Rombaut van Ieders Stem Telt. “Nu de opkomstplicht is afgeschaft, vinden we het meer dan ooit belangrijk om iedereen geïnformeerd naar de stembus te krijgen. Europeanen en mensen die hier al meer dan 5 jaar officieel verblijven kunnen lokaal ook stemmen, mits ze zich registreren. Maar vaak weten ze dat niet. Om je samenleving goed te laten draaien heb je iedereen nodig. Daarom vinden we het belangrijk om ook niet-Belgen correct te informeren over de mogelijkheid om te stemmen.”

Spontaan gebeurt het niet, dat bewijzen de cijfers

Uit cijfers van 2018 bleek dat Antwerpen toen 41.390 EU-burgers telde. Daarvan bracht ongeveer 8,59% in 2018 een stem uit. Het aantal niet-EU-burgers lag op 23.089 mensen, waarvan slechts 8,15% stemde. “Dat is veel te weinig.” vinden we vanuit Ieders Stem Telt. “Ook het lokale beleid in Antwerpen onderneemt weinig om deze mensen te informeren, zodat we in oktober 2024 meer mensen naar de stembus krijgen. En zondag 9 juni 2024 gaf niet veel hoop dat het ‘spontaan’ veel beter wordt. Ondanks de opkomstplicht daagde een recordaantal kiezers niet op. Ruim een tiende van de kiezers kwam niet stemmen. Steeds minder mensen beseffen dat politiek veel van hun dagelijks leven bepaalt. Daarom stimuleren we mensen om met elkaar te praten over het belang van politiek en verkiezingen, ook de Belgische mensen.”

Wat moet je weten als je mensen (mee) wil informeren?

  • EU-burgers die meer dan 18 jaar zijn en officieel in België verblijven, mogen stemmen voor hun stad of gemeente, mits ze zich registreren voor eind juli 2024.
  • Niet-EU-burgers die meer dan 18 jaar zijn en officieel meer dan 5 jaar in België verblijven, mogen stemmen voor hun stad of gemeente, mits ze zich registeren voor eind juli 2024.
  • De registratiedeadline is 31 juli.
  • Je kan je online registreren met Itsme of invulformulieren downloaden en invullen, die je persoonlijk moet afgeven aan je stad of gemeente.
  • Ieders Stem Telt ontwikkelde flyers en filmpjes in verschillende talen om mensen te informeren. Je kan alle materiaal gratis downloaden, printen of verspreiden via WhatsApp.

Over de registratie van niet-Belgen verscheen ook deze opinie vanuit Ieders Stem Telt in De Standaard

Zin om als vrijwilliger mee te werken tot aan de verkiezingen? Bekijk hier de vacature.

 

 

Back To Top