Skip to content

Verhaal uit Bruggen naar werk | Brief van Nadia

13/12/2021

Nadia Bentalib kroop zelf in de pen. Onze collega Allahmir vroeg mensen om hun verhaal te vertellen tijdens hun zoektocht naar wat werk voor hen kan betekenen. Allahmir leerde Nadia kennen door ‘Bruggen naar werk’. SAAMO is in dit samenwerkingsverband één van de partners die mensen zoekt en leert kennen. Het gaat over mensen die nu niet werken of ingeschreven zijn als werkzoekend. Je leest er hier meer over. Maar nu geven we het woord aan Nadia. 

 

Dromen van sociaal werk 

Ik ben Nadia. Ik ben 37 jaar en woon in Deurne-Noord. Ik ben getrouwd en mama van 3 volwassen jongens. Ik emigreerde in 2006 naar België. Nieuw in België probeerde ik mij als jonge moeder en huisvrouw om te scholen in de richting van sociaal werk. Dagelijks zat ik met heel veel vragen. Maar door mijn beperkte kennis van het Nederlands kreeg ik weinig hulp. Door een samenloop van omstandigheden is het niet gelukt om deze ambitie te realiseren, maar mijn passie is er nog steeds. 

Goed leven? 

Heb ik nu problemen? Ja zeker. Zo wonen we heel klein. We willen een grotere woning zodat de kinderen meer privacy hebben. Maar een grotere woning vinden en de huur ervan betalen is op dit ogenblik onmogelijk. We leven op de inkomsten van mijn man. Mijn man werkt en is de enige broodwinnaar van mijn gezin. Sinds 2011 zijn we kandidaat-huurder voor het sociaal verhuurkantoor maar we krijgen nog steeds geen aanbod. Hoe lang moeten we nog wachten? 

“Ik leerde veel ouders kennen die geen kennis van het Nederlands hadden. Ze konden zich moeilijk behelpen. Op dat moment besloot ik om deze mensen een stem te geven.”

Mensen helpen  

Op de school van mijn kinderen ontmoette ik veel ouders die totaal geen kennis van het Nederlands hadden. Ze konden zich moeilijk behelpen. Dit kon ik niet aanzien. Op dat moment besloot ik om deze mensen een stem te geven. Ik begon te tolken op vraag van individuen en maatschappelijke organisaties zoals Emmaüs of SAAMO. Ik tolk voor individuen zoals bij een oudercontact, OCMW of huisarts. Maar ik tolkte ook al voor groepen zoals bij een vorming van The Human Link. Ik doe dat zowel fysiek als online. Ik tolk onder andere voor Marokkaanse vrouwen of Syrische vluchtelingen. Ik praat dus standaard Arabisch en ook veel dialecten. Zelf leer ik Nederlands (ik volg 3.1/ 3.2) en Engels.  

Mijn weg naar een betaalde job 

Het helpen van de meest kwetsbare mensen zit in mijn DNA en ik krijg hier erg veel voldoening van. Op dit moment word ik door SAAMO en Groep Intro begeleid binnen ‘Bruggen naar werk’. Tijdens deze begeleiding verwierf ik meer inzicht in wat ik eigenlijk wil worden: gecertificeerd sociaal tolk. Ik bouwde zelfvertrouwen op door de vele individuele gesprekken met de begeleiders, waaronder Allahmir. Ik doe er alles aan om me hiervoor voor te bereiden. ‘Bruggen naar werk’ bracht mij in contact met de stad Antwerpen om daar een taalhulp beroepsinlevingsstage te kunnen lopen. Dit zal mij helpen om professioneel te kunnen groeien. Ik hoop van harte dat ik na mijn stage bij stad Antwerpen kan werken.  

 

Met vriendelijk groeten  

Nadia  

Back To Top