Skip to content

Energetische renovatie: ook voor wie het minder breed heeft?

27/10/2023

De Vlaamse klimaatstrategie, het Vlaams Energie- en Klimaatplan, het Renovatiepact 2050: het zijn allemaal ambitieuze plannen om via grondige renovaties ons woonbestand energiezuinig te maken tegen 2050. En dat is dringend nodig. Maar hoe kunnen ook mensen die het minder breed hebben dit realiseren?

Een snelle zoekopdracht leidt je naar een schatkist aan energie- en verbouwpremies. Maar veel mensen in kwetsbare posities hebben maar een deel van de schatkaart in handen. Geef hen daarom, naast financiële ondersteuning, ook sociale en bouwtechnische begeleiding. Zo vinden ook zij de weg naar energiezuinige en veilige woonst.

We geven alvast drie good practices mee!

Vlaams Noodkoopfonds

Noodkopers zijn mensen met een laag inkomen die noodgedwongen een goedkope woning kopen, omdat ze geen sociale woning of betaalbare huurwoning vinden. Vaak komen ze terecht in onveilige en energieslurpende woningen. Bij gebrek aan middelen blijven broodnodige renovaties vaak uit. Het Vlaams Noodkoopfonds biedt daarom renteloze leningen en bouwtechnische begeleiding aan noodkopers. SAAMO heeft als sociale begeleider veel ervaring opgebouwd in noodkoopfondsprojecten in Mechelen, de Rupelstreek en Zwijndrecht.

Gemeenten tekenen in en bieden via een lokaal partnerschap sociale en technische begeleiding voor de renovatie van noodkoopwoningen. Wil je gemeente graag aan de slag met het noodkoopfonds? Zit je met praktische vragen rond de uitbouw van het partnerschap? Alle antwoorden vind je in het handige inspiratiedraaiboek van VVSG. Opstarten in jouw gemeente wordt zo een stuk makkelijker. Blader door het inspiratiedraaiboek!

In het kort:

 • Gericht op eigenaar-bewoners
 • Renteloze lening tot 50.000 euro
 • Ontzorging door renovatiebegeleider
 • Sociale begeleiding voor de eigenaar-bewoner

De Verhuurpromotor

Eigenaars helpen om leegstaande panden conform op de huurmarkt te brengen: dat is het doel van de Verhuurpromotor. Vertrekkende vanuit de gemeentelijke leegstandslijsten zoekt de Verhuurpromotor onderbenutte panden mét woonpotentieel. Hij benadert proactief eigenaars, overloopt met hen de verhuurmogelijkheden en biedt een A tot Z begeleiding aan. Steeds met oog voor de toekomstige huurder(s). De verhuurpromotor is momenteel actief in Balen, Dessel, Retie en Mol.

In het kort:

 • Proactief leegstand tegengaan
 • Panden marktconform (en energiezuinig) renoveren
 • Doorgedreven begeleiding aanbieden (van praktische beslommeringen tot emotionele discussies)
 • Eigenaars warm maken voor het verhuren van hun woning via een sociale verhuurder

Renovatiebegeleiding voor verhuurders

Samen met Woonwijzer Waasland werkte SAAMO Oost-Vlaanderen een aanbod uit om private verhuurders gratis te adviseren en begeleiden om hun huurwoning kwalitatiever en energiezuiniger te maken. Private verhuurders actief benaderen en een A tot Z begeleiding aanbieden, dat zijn de sleutelwoorden. Op die manier nemen SAAMO en Woonwijzer Waasland drempels weg voor private verhuurders om hun huurwoning kwalitatief te verbeteren, waardoor de huurder én verhuurder er beter van worden.

SAAMO Oost-Vlaanderen breidt dat aanbod nu uit van twee gemeenten naar alle andere negen gemeenten van het Waasland. Een 10-tal verhuurders werden intussen begeleid in de twee pilootgemeenten Sint-Gillis-Waas en Kruibeke om hun huurwoning energiezuiniger en meer conform de minimale woonkwaliteitseisen te maken. Binnenkort volgen hopelijk nog meer verhuurders uit de andere zes Wase gemeenten (behalve in Sint-Niklaas waar de Stad een eigen renovatieproject heeft lopen), die hun huurwoning energiezuiniger en kwaliteitsvoller willen maken met behulp van intensieve ondersteuning door een renovatiebegeleider.

Het uiteindelijke doel: meer private huurders in een maatschappelijk kwetsbare positie die in een betaalbare, kwaliteitsvolle en energiezuinige woning wonen!

In het kort:

 • Focus op private verhuurders
 • Gratis advies en renovatiebegeleiding van A tot Z
 • Indien gewenst sociale begeleiding voor verhuurder en huurder
 • Engagement om huurprijs niet op te trekken bij zittende huurder

Meer info over dit project

Back To Top