ART XX is het sociaal-artistiek traject van SAAMO met mensen die een werkervaringstraject (artikel 60) volgden bij OCMW Antwerpen. Dit traject liep onder de artistieke begeleiding van Lore Suls. Ze kwamen gedurende een jaar samen om hun ervaringen in beeld te brengen. Met de video en hun beeldmateriaal gaan ze in gesprek met OCMW-medewerkers, beleidsmakers en het brede publiek. Heb je interesse om zelf in gesprek te gaan met ons materiaal? Contacteer ons dan.
10 aanbevelingen
De mensen in een werkervaringstraject formuleerden 10 aanbevelingen om werkervaringstrajecten te verbeteren voor mensen in hun situatie. Deze aanbevelingen verwerkten ze in een video. Hun centrale boodschap is de vraag naar meer eigenaarschap van het traject dat ze bij OCMW lopen. Zo kan er meer rekening gehouden worden met hun langetermijnplannen en de realiteit van hun leven vandaag.
Wat heb je nodig om echt vooruit te raken?
Tijdens het sociaal-artistiek project brachten mensen in een werkervaringstraject in kaart wat ze nodig hebben om stappen vooruit te zetten in hun leven. Ze brachten dat samen in beeld.
Vaak is zwijgen dan de enige optie.
Deelnemers van ART XX geven aan dat er niet genoeg tijd is bij maatschappelijk werkers van het OCMW om goed te luisteren naar de zorgen van mensen. Mensen hebben veel stress rond de kinderen en het financiële. Maatschappelijk werkers hebben omgerekend een half uur per maand, per persoon om begeleiding te doen. Dit kan zelfs niet altijd met een afspraak, vaak is het telefonisch.
Een aanzienlijk deel van de mensen die recht hebben op steun van het OCMW kunnen zich moeilijk uitdrukken in het Nederlands. Als je daar rekening mee houdt is de tijd veel te kort om effectieve begeleiding te doen. Vaak is zwijgen dan de enige optie.
Meer ruimte voor eigenaarschap en erkenning voor talenten
Deelnemers van ART XX klagen aan dat maatschappelijk werkers soms hun vrijheid en eigen beslissingen beperken. Maatschappelijk werkers denken vanuit wat zij goed vinden voor mensen met recht op ondersteuning. Er moet gedaan worden wat maatschappelijk werkers voorstellen. Ze houden te weinig rekening met mensen hun eigen inbreng. Ze worden als onwetend behandeld, mensen die opgevoed moeten worden.
Dat kwetst mensen in hun zelfwaarde en trekt hen naar beneden. Om echt steunend te zijn, is een andere aanpak nodig. Er is meer ruimte nodig voor eigenaarschap en erkenning voor talenten van mensen. Stop, tijd voor verandering.
Meer en meer gesnoeid in rechten
De deelnemers van ART XX geven aan dat ze ervaren dat het voelt alsof het beter is om te zwijgen en op je tanden te bijten wanneer je in een hulpverleningstraject zit. Bijvoorbeeld de voorwaarden die opgelegd worden in een GPMI (Geïndividualiseerd Project Maatschappelijke Integratie). Dat is het contract dat iemand met recht op een leefloon ondertekent. Het omvat voorwaarden en doelen in ruil voor het ontvangen van een leefloon. Mensen geven aan dat je daarover beter niet kan nadenken en je mond moet houden. Nadien kan je dan de vrijheid voelen en je eigen traject volgen.
De schaar staat ook symbool voor het gevoel dat er meer en meer gesnoeid wordt in rechten.
Samen in actie
De deelnemers van ART XX vinden dat de maat vol is. Er wordt onvoldoende geluisterd naar mensen die het moeilijk hebben. Mensen in een kwetsbare positie worden tegen elkaar opgezet. Het is tijd om in actie te komen en beleidsmakers te stimuleren om dingen anders te doen. Aan iedereen met impact de boodschap om dit niet te vergeten.
In gesprek
ART XX kadert binnen het project Baskuul van SAAMO Antwerpen en SAAMO Brussel. Samen met mensen die recht hebben op steun van het OCMW onderzoekt SAAMO wat mensen echt vooruit helpt en waar er zaken kunnen verbeteren. SAAMO gebruikt het filmpje en de portretten om in gesprek te gaan over OCMW en Artikel 60. Ze werden ook gebruikt in een tentoonstelling. Deze werd opgesteld tijdens de Antwerpse Parlee in Amor (2023) en tijdens de Dag van Verzet tegen Armoede (2024) in Toneelhuis. Daarnaast gebruikt SAAMO het materiaal tijdens groepsgesprekken in de buurtwerken.
Wil je ook spreken over de ondersteuning van het OCMW?
Wil je zelf in groep in gesprek gaan over dit onderwerp, aan de hand van ons materiaal? Bijvoorbeeld in het kader van de opleiding sociaal werk of binnen je sociale organisatie? Aarzel dan niet om ons te contacteren voor meer informatie. Hier vind je onze contactgegevens.