Skip to content

Filmpjes Samen op straat | #samen tegen corona

Samen Tegen Corona

Als je voelt dat het moeilijk gaat worden

In maart 2020 was het snel duidelijk. Corona ging niet zomaar verdwijnen en alle aangekondigde maatregelen gingen ontzettend moeilijk worden voor jongeren. Zeker de jongeren waar het project Samen op straat mee werkt.
Jongeren die ook voor de pandemie hun toevlucht namen naar straten en pleintjes in de buurt. Omdat ze daar hun vrienden zien. Maar ook vaak omdat ze zich daar beter voelen dan thuis waar het soms te klein is of waar je met teveel samen bent.

Het gesprek aangaan met een filmpje

Medewerkers van Samen op straat gingen toen snel samenzitten met Saïd Boumazough, ex-collega met de opnamestudio TwintigTwintig Studio’s. Het werd een samenwerking tussen jongeren en influencers.

Drie jongeren en een buurtvader van Samen op straat schreven met Saïd de tekst. Je ziet Mohamed Saïdi, Ayoub Kasmi, Mohamed Yachou aka Rosse Leeuw en Zakaria El Khadiri El Jarmouni aka KizzaaMocro. Een reeks influencers spraken thuis hun filmpje in: voetballer en politicus Karim Bachar, acteur en muzikant Saïd Boumazoughe, actrice Nora Gharib, kickbokser Nordin Ben Moh, acteur Nabil Mallat, voetballer Aziz Hitou, cage fighter Tarik Jaaidi en comedian Kamal Kharmach. #SamenTegenCorona was het resultaat.

Het filmpje werd op verschillende plaatsen geplaatst met de boodschap: Het project Samen Op Straat van SAAMO (toen nog Samenlevingsopbouw) gaat door het coronavirus voorlopig even samen van ’t straat. Alle jongeren blijven nu beter thuis om zichzelf, hun familie en mensen die kwetsbaarder zijn te beschermen. De medewerkers van Samen op straat gaan enkel nog de straat op om jongeren te overtuigen om naar huis te gaan. Wees een strijder, blijf thuis en deel het filmpje.

 

Vinger aan de pols houden, een tweede filmpje rond de maand ramadan

Met de maand ramadan in aantocht kregen jeugdwerkers veel vragen van jongeren. Kan ik vasten als ik symptomen heb van het coronavirus? Mag ik mijn grootouders nu wel of niet bezoeken? Wat als je vast en het sociaal contact in de moskee mist? En gaat het Eid-gebed dan niet door, nu de moskee dicht is?

Islamleerkrachten Abdelbasset Ouaissa en Mohamed Chatouani beantwoordden dit soort vragen anders in de klas. Omdat er geen school was, trokken ze naar 3 Antwerpse pleintjes om antwoorden te geven. “Ik weet dat het voor veel jongens en meisjes niet gemakkelijk is in deze crisis”, zegt Abdelbasset Ouaissa. “Jongeren zitten met veel vragen. Mijn ervaring is dat een paar woorden of een schouderklopje soms al voldoende zijn, om hen positieve kracht en hoop te geven. Anders kan ik dat in de klas bieden, door de coronacrisis valt dit weg. Met een filmpje als dit, wil ik hen hoop geven en laten zien dat wij er zijn voor hen. Na deze crisis zullen we dubbel zo hard vieren. Maar eerst moeten we ‘uit liefde’ afstand nemen van elkaar.”

Een 30 -tal jongeren van het Terloplein in Borgerhout, het Tirplein op het Kiel en het Bisthovenplein in Deurne-Noord legden hun vragen samen. De vrijwilligers Mako Madar, Ayoub Kasmi, Mohamed Akabi en Samir Sarbaz stelden de vragen voor de camera. Dit filmpje kwam er met ondersteuning van medewerkers van JES en Samen op straat. Dit filmpje is gemaakt door SCUM STUDIOS vzw.

 

 

Back To Top