Ga naar hoofdinhoud

Buurtwerk | SAAMO ‘t Pleintje

Buurtwerk
SAAMO 't Pleintje
SAAMO 't Pleintje

Op dinsdag- en donderdagmiddag eten we samen. Kom je mee eten? © Iso800 voor SAAMO

SAAMO 't Pleintje

Kom langs voor een gezellige babbel in SAAMO 't Pleintje. © Iso800 voor SAAMO

SAAMO 't Pleintje

De Buurtgoedwinkel van SAAMO 't Pleintje. © Iso800 voor SAAMO

SAAMO 't Pleintje

Samen Nederlands oefenen in 2-spraak. © Iso800 voor SAAMO

SAAMO ‘t Pleintje is je buurtwerk in Deurne-Zuid. SAAMO ‘t Pleintje bouwt mee aan een Deurne waarin er plaats is voor iedereen en niemand uitgesloten wordt. In een buurtwerk kan je tijdens de openingsuren terecht voor een babbel, een drankje of om de krant te lezen. Water, koffie en thee zijn gratis. Je kan er ook een computer gebruiken. Iedereen is welkom.

Een gezellig huis

In een buurtwerk ben je altijd welkom. Je kan een vraag stellen, maar je moet geen vraag hebben. Je bent welkom om iets te drinken of om buren te leren kennen. Je kan deelnemen aan activiteiten maar je kan er ook voor kiezen om dat niet te doen. Kom eens langs en ervaar het zelf.

Wat gebeurt er nog in SAAMO ‘t Pleintje?

Bekijk hier de folder met onze vaste activiteiten.

Naaiatelier

Samen maken we leuke dingen voor onszelf en voor ons Buurtgoed-winkeltje of andere acties. We maken samen een planning op. Kom je mee doen? Elke maandagnamiddag. Meer info bij Wouter.

Open huis

Mensen met een chronische aandoening, een mobiele beperking of mensen die zich eenzaam voelen, zitten samen voor een gezellige babbel onder gelijken. Elke laatste vrijdag van de maand. Meer info bij gonda.mertens@skynet.be, 0486 89 99 35

Deze activiteit wordt georganiseerd door Samana.

Onthaal – infopunt

Begrijp je een brief niet? We leggen het uit. Wil je bellen naar een dienst? We doen het even samen. We vertellen je naar welke dienst je kunt gaan. Elke dinsdag- en donderdagmorgen. Meer info bij Ellen.

Open leersalon

Wil je een formulier leren invullen? Vind je werken met Smartschool moeilijk? Of wil je iets anders leren? Kom langs met je vraag. We zoeken samen een antwoord. Elke dinsdagmorgen. Meer info bij Lien van Ligo Antwerpen, openleersalon.deurne@ligo-antwerpen.be, 0487 84 56 28

Open leersalon is een activiteit van Ligo Antwerpen.

Samen eten

Op dinsdag en donderdag eten we ‘s middag samen in ‘t Pleintje. Kom je mee eten? Of wil je mee helpen koken? Je bent welkom. Meer info bij Reintje.

praktisch: €1,5 als je met ons mee eet. Je mag ook je eigen eten meebrengen.

SAAMO 't Pleintje

“Ik vind contact met mensen heel belangrijk en ik kan met iedereen overweg. In ‘t Pleintje kom je alle soorten mensen tegen en iedereen is hier gelijk, zo’n plekken vind je niet vaak en daarom kom ik hier graag.”
Willy

Webpunt ‘t Pleintje

Je kan gratis een computer gebruiken en je krijgt er hulp bij computer of smartphone. Elke dinsdagnamiddag en donderdagvoormiddag. Meer info bij Webpunt 03 286 85 85

Dit is een activiteit van Webpunt.

Pretloket

Wil je iets leuk doen? Weet je de weg niet goed? In het Pretloket zoek je een leuke en goedkope activiteit of uitstap. Elke laatste dinsdag van de maand in de namiddag. Meer info bij Kim van Recht-Op vzw, 0485 02 62 63 en Marij.

Het Pretloket is een activiteit van Recht-Op vzw in samenwerking met SAAMO ‘t Pleintje, Cinema Rix, Buurtsport, Bib Couwelaar en Huis van het Kind.

Buurtgoed

Kom kleding, schoenen of accessoires shoppen in onze tweedehandswinkel. We hebben lage prijzen. Elke dinsdag- en donderdagnamiddag en elke 3de zaterdagvoormiddag van de maand. Meer info bij Wouter.

Wooncafé

Is wonen iets wat je bezig houdt? Vind je huren duur? Is je energiefactuur te hoog? Weet je niet welke organisatie jou kan helpen met jouw vragen over wonen? In de wooncafés hebben we het elke maand over een ander woonthema. Elke 3° woensdag van de maand. Meer info bij Shalini.

Praktisch: De volgende wooncafés gaan door op dinsdagavond 26 april, dinsdagnamiddag 17 mei en 21 juni.

2-spraak

Wil je één uur per week Nederlands oefenen in duo? De vrijwilligers van 2-spraak zoeken jouw duo-partner. Meer info bij Rein Domus, 2-spraak.pleintje@saamo.beWouter.

Heb jij alle financiële steun waar je recht op hebt?

Kom langs voor een eerste kennismaking met De Budgetgidsen. Nadien kijk je samen met een vrijwilliger of je alle steun krijgt waar je recht op hebt. Samen maken jullie je administratie in orde zodat je zelf verder kan.  Maak telefonisch, via WhatsApp of aan het onthaal een afspraak voor een eerste gesprek met Ellen.

SAAMO 't PleintjeMensen helpen je hier. Als ik wil weten of ik ergens recht op heb of ik heb een probleem, helpen mensen mij. Ik leer hier meer Nederlands door de toog te doen en met mensen te babbelen. ‘t Pleintje is zoals mijn thuis.”
Fatiha

Zin om te helpen?

Zoek je vrijwilligerswerk in jouw buurt? Een buurtwerk kan altijd de hulp gebruiken van actieve buurtbewoners en vrijwilligers. We zoeken onder andere vrijwilligers voor de wooncafés, mensen die Nederlands willen oefenen met wie Nederlands leert, vrijwilligers voor onze tweedehandswinkel Buurtgoed en om mee het onthaal te doen in SAAMO ‘t Pleintje. Kom langs en we bekijken samen waar jouw talenten liggen.

Wat denk je van vakantie?

Iedereen verdient vakantie. Ook als je een beperkt budget hebt, kan je een daguitstap maken of op vakantie gaan. Als je boekt via ‘Iedereen verdient vakantie’ betaal je minder. Kom langs tijdens onze openingsuren. We kijken naar het aanbod en reserveren samen.

Wil je werken?

Ben je nu niet ingeschreven als werkzoekende? Twijfel je om werk te zoeken? We kijken samen wat jij graag wil en kan doen: werk zoeken, een opleiding of vrijwilligerswerk?
praktisch: Bel of mail met Allahmir of Zerin om een afspraak te maken.

Wil je Nederlands oefenen?

In SAAMO ‘t Pleintje kan je een duo-partner vinden via 2-spraak. Je kan ook tijdens onze gezellige activiteiten Nederlands oefenen. Bekijk samen met ons welke activiteit je leuk vindt en we zoeken iemand die dan met jou wil en kan praten. Meer info bij Wouter.

Wil je met ons meewerken aan ‘goed buurtwerk’?

Een buurtwerk draait niet op medewerkers alleen. Wil je mee denken en mee werken? Zo komen we regelmatig samen met ‘de vrienden van ‘t Pleintje’ om zaken te bespreken. Krijg je ook graag een uitnodiging? Laat ons iets weten.

Je ziet ons ook vaak op straat.

We gaan heel vaak de straat op. Je vindt ons terug op pleintjes met koffie of thee. Kom je iemand van ons tegen? Je herkent ons aan t-shirts of hesjes van SAAMO. Spreek ons dan aan. We zijn op straat om je te leren kennen. Vaak kan je Ellen zien op straat of op pleintjes in Deurne-Zuid. Zij kent de diensten in de wijk goed. Misschien kan zij mee zoeken naar antwoorden op jouw vragen. En kan je samen bekijken waar jij recht op hebt.

Model De STEK

De Antwerpse buurtwerken van SAAMO werken volgens het model de STEK. Dit betekent dat je er mensen kan ontmoeten, dat je er leert, dat je er wegwijs gemaakt wordt en dat je er inzicht krijgt in hoe de samenleving werkt. Met deze aanpak en door samenwerkingen met tal van partners geven buurtwerken mensen meer greep op hun leven en kunnen ze aan structurele oplossingen werken.

 

Tools

SAAMO stopt niet bij de analyse. SAAMO werkt samen met wie uitsluiting ervaart en partners aan oplossingen.
Die oplossingen vertalen zich in modellen en aanpakken waar anderen mee aan de slag kunnen of die kunnen inspireren.
Bij de 'Tools' vind je draaiboeken, filmpjes en andere documenten waarmee ook jij uitsluiting kan aanpakken.

Filmpjes De Budgetgidsen

Infofilmpjes De Budgetgidsen

Met deze filmpjes bereiden we je voor op een respectvolle en gelijkwaardige samenwerking in een buddy-werking. Ze zijn interessant ongeacht het type duowerking waar jij in actief bent.

Op de agenda

Sta op tegen racisme | zondag 20 maart

20/03/2022

Zondag 20 maart vertrekken we samen aan de buurtwerken. We gaan samen naar het Operaplein in Antwerpen en stappen dan…

Week van de vrijwilliger 2022

28/02/2022 - 05/03/2022

Maandag 28 februari tot zaterdag 5 maart 2022 Tijdens de openingsuren van de buurtwerken. UItsluiting aanpakken dat doe je niet…

Nieuws & verhalen

Shalini Van Dooren

Maak kennis met Shalini van Dooren | opbouwwerker Woonlab in SAAMO ‘t Pleintje

Hoe zou jij het vinden als iemand je bij je aanwerving zegt: “Je hoort bij de organisatie en de organisatie…

De Kracht Van Verbinding

Documentaire ‘De kracht van verbinding’ | samenwerking buurtwerk en geestelijke gezondheidszorg

In en om Deurne ondersteunt De Vijver vzw zo’n 400 à 500 mensen met een beperking en/of autisme, hun gezin…

Back To Top