Skip to content

Vrijstaat Arena bruist terug

17/06/2024

Met het zomerprogramma Vrijstaat Arena brengen verschillende buurtorganisaties een levendige dynamiek in de Arenawijk in Deurne-Zuid. De naam Vrijstaat Arena verwijst naar de drie maanden in 1979 wanneer honderden buurtbewoners op de Arenaweide kampeerden. De Arenasite wordt tot eind augustus 2024 opnieuw deze bruisende plek met een programma voor alle leeftijdscategorieën. Vrijstaat Arena startte met een groot openingsfeest op 15 juni 2024.

Arena verandert, een lange geschiedenis

De komende jaren staat de Arenawijk in Deurne-Zuid voor ingrijpende verbouwingswerken. Een groot deel van de sociale woonblokken van architect Renaat Braem wordt afgebroken en opnieuw opgebouwd. Een extra woontoren in het midden van de Arenaweide staat op de planning. De werken zijn pas klaar in 2030 waardoor de woonkwaliteit de komende jaren niet optimaal zal zijn. Met SAAMO werken we daarrond met de huidige bewoners vanuit de projecten Ruimte publiek maken en Woonlab. Maar het buurtwerk heeft een lange geschiedenis met deze plaats. In 1979 werden zes woontorens bijgebouwd op deze groene site. Honderden buurtbewoners kampeerden en voerden drie maanden lang actie voor het behoud van groene ruimte en tegen deze extra torens onder de naam Vrijstaat Arena. Nu, 45 jaar later, herhaalt de geschiedenis zich.

We laten niemand in de steek

Het participatieproces en de inspraak over de toekomst van de wijk verliepen stroef. Veel bewoners voelen zich niet gehoord en maken zich zorgen over hun wijk. “Met Vrijstaat Arena brengen we de dynamiek van weleer terug naar de wijk. Met een brede waaier aan activiteiten geven we het mede-eigenaarschap terug aan de bewoners.” zegt Stéphanie Roels van het buurtwerk SAAMO ’t Pleintje in Deurne-Zuid. “Zo geven we een signaal aan het beleid om de huidige bewoners niet in de steek te laten.”

Een bruisend zomerprogramma

Voor het zomerprogramma Vrijstaat Arena werken we vanuit SAAMO samen met tal van buurtorganisaties zoals Huis van het kind, Fedasil, Kras, Woonhaven, Buurtsport, Dienstencentrum Arena en Bibliotheek Arena. Het programma richt zich op alle leeftijdscategorieën, zodat iedereen in de wijk kan deelnemen en mee leven kan brengen op deze boeiende plek. Vrijstaat Arena startte met een groot openingsfeest op 15 juni op de Arenaweide. Het zomerprogramma loopt door tot 30 augustus. Wekelijks kan je deelnemen aan een gratis sport- en spelaanbod, de wekelijkse buurtbar of grotere evenementen zoals een rommelmarkt.

Alle informatie vind je op www.vrijstaatarena.be.

Back To Top