Skip to content

Mijn zoektocht naar een job met Bruggen naar werk | Shaima vertelt

02/05/2023

Hoe is het om werk te zoeken in een land waarvan je de werkcultuur en de gebruiken nog niet kent? Shaima maakte het mee. Haar Afghaans diploma werd erkend, dus eens haar Nederlands op punt stond kon ze aan de slag. Maar het leven gaat niet altijd rechtstreeks van A naar B. Shaima vertelt hoe ze tot de fijne job kwam, die ze nu heeft. Onze SAAMO-collega’s Allahmir en Zerin kennen Shaima door ‘Bruggen naar werk’. SAAMO is in dit samenwerkingsverband één van de partners die mensen zoekt en leert kennen. Het gaat over mensen die nu niet werken of niet ingeschreven zijn als werkzoekend. Je leest er hier meer over.

Afghanistan – België

Ik ben Shaima. Ik ben getrouwd en kwam in 2017 naar België. Ik woon op het Kiel in Antwerpen. In 2016 behaalde ik een bachelor diploma psychologie in Afghanistan. Ik liep er stage en deed er vrijwilligerswerk in twee centra voor psychotherapie en verslaving.

Toen ik naar België kwam, had ik naast de taal nog andere moeilijkheden. Ik wist niet wat ik hier kon doen en hoe ik mijn weg moest vinden. Ik schreef me in bij VDAB en volgde Nederlandse les. Maar ik was altijd gestrest en maakte me zorgen over mijn toekomstkansen.

Zorg voor kinderen als levensmissie

Na de geboorte van mijn dochter in 2019 kon ik geen Nederlandse cursussen of andere activiteiten meer volgen. Mijn dochter was ziek en ik moest voor haar zorgen. Maar ik probeerde naast de zorg voor mij dochter ook vrijwilligerswerk te doen. Met vrijwilligerswerk wou ik anderen helpen en mezelf de kans geven om in contact te komen met anderen.

Ik volgde een paar vormingssessies van De Budgetgidsen, een opleiding voor vrijwilligers bij SAAMO. Maar de ziekte van mijn dochter werd erger en ik kon niet verder. Helaas verloor ik mijn dochter in 2021, en toen besloot ik een groot deel van mijn leven te wijden aan de zorg voor kinderen en ging op zoek naar een baan als kinderbegeleidster.

Erkenning van diploma is een goede start

Allahmir bracht me in contact met SAAMO en zo leerde ik ook het project Bruggen Naar Werk kennen. In 2019 heb ik mijn Afghaans diploma via Atlas naar Naric-Vlaanderen gestuurd. Mijn diploma werd erkend als een bachelordiploma. Met die erkenning kon ik in België werken zonder extra opleidingen te volgen. Ik vond dat erg belangrijk. Ik ben iemand die op eigen benen wil staan en iets wil doen voor de samenleving. En ik vond het belangrijk om mezelf verder te ontwikkelen.

Goede en minder goede zaken van mijn eerst jobervaring

Ik wou met kinderen werken, maar ik wist niet hoe en waar te beginnen. Het project Bruggen naar Werk ging samen met mij op weg. Zo vond ik mijn eerste officiële job als kinderbegeleider bij de stad Antwerpen. Deze job heb ik niet lang gedaan. Ik had geen ervaring met deze werkomgeving dus ik moest veel leren.

Ik heb er goede en minder goede zaken geleerd. Ik werd door sommige collega’s goed ontvangen. Maar door anderen werd ik vernederd en beledigd. Ik probeerde er zo weinig mogelijk aan te denken en gaf mezelf hoop. Tijdens die problemen was het belangrijk om mensen te hebben waarmee ik kon praten. Ik kreeg altijd hulp van het project Bruggen naar werk. Ook met mijn jobcoach van Groep Intro had ik een goede band. Zij was heel bereikbaar voor mij en zij luisterde goed naar mij. Ze ondersteunde me om elders te solliciteren en hielp me bij mijn vragen. Zo voelde ik me sterker.

Elke mislukking is een nieuwe ervaring

Eindelijk vond ik begin 2022 een deeltijdse job met hulp van het project Bruggen naar werk. En mijn ideeën over werken in België veranderden volledig. Ik werk nu met veel plezier bij Koraal vzw als kinderbegeleidster en ik hou van mijn werk. Ik ben blij dat ik geweldige collega’s en leidinggevenden heb.

Mijn advies aan degenen die zich in mijn situatie bevinden, is om niet op te geven en elke mislukking als een nieuwe ervaring te beschouwen en verder te gaan. Aan werkgevers wil ik zeggen dat het belangrijk is dat ze wat toleranter zijn tegen mensen die nieuw zijn op de arbeidsmarkt. Geef hen de kans om te groeien, zodat ze in het begin geen hekel hebben aan de werkomgeving.

Mijn advies aan iedereen die dit leest is dat het belangrijk is om mensen die hier nieuw zijn, bewust te maken van de werkomgeving waar ze naartoe gaan. Wat zijn de aanwezige problemen of moeilijkheden? Als mensen zoals ik, een beeld in hun hoofd hebben van die nieuwe werkplek, dan kunnen ze met meer energie en zonder stress op een job starten.

Back To Top