Ga naar hoofdinhoud

Model | De Budgetgidsen

Model
De Budgetgidsen
De Budgetgidsen
De Budgetgidsen
De Budgetgidsen

Bij De Budgetgidsen gaan individuen of gezinnen samen met hun budgetgids op pad om hun rechten te realiseren. Met De Budgetgidsen ontwikkelt SAAMO een model binnen het project Sociale bescherming om de toegang tot hulp- en dienstverlening te verbeteren. Dit model wordt uitgewerkt vanuit de buurtwerken van SAAMO en bekend gemaakt om te leren en om andere diensten en organisaties te inspireren. De Budgetgidsen zijn momenteel actief in heel de stand Antwerpen. Ze richten zich naar mensen met een laag inkomen die in Antwerpen wonen en geen begeleiding krijgen bij het OCMW.

Wat is mijn situatie?

Bestaande steun komt niet aan

Er bestaan heel wat maatregelen om mensen te ondersteunen die het moeilijk hebben. Maar vaak zijn het net de mensen die de steun nodig hebben, die de maatregelen niet kennen. Ze vinden hun weg niet in het kluwen van diensten en voorzieningen. Het gevolg is dat mensen niet voldoende beschermd zijn.

De Budgetgidsen zoeken het samen met je uit

Een budgetgids bekijkt samen met iemand met een laag inkomen naar de situatie:

  • Krijg je de steun waar je recht op hebt?
  • Kan je je gezinsbudget verhogen door je vaste kosten te verlagen?
  • Hoe ga jij om met jouw administratie en waarin wil je sterker staan?

De budgetgids legt rechten uit en vertelt welke diensten er bestaan. Hij hoort waar de persoon drempels ervaart: het bellen met een dienst, het invulllen van brieven of het gesprek voeren met een dienst en oefent hierop met de persoon. Hij brengt samen met de persoon alle rechten in orde. Ze gaan samen naar diensten. De budgetgids neemt dan een ondersteunende rol op.

Vrijwilligers

De budgetgidsen zijn vrijwilligers binnen een buddywerking. Ze ondersteunen mensen tijdelijk. De vrijwilligers krijgen vorming en ondersteuning om de gesprekken te voeren, zaken uit te zoeken en mensen te versterken. De vrijwilligers kunnen rekenen op de steun van opbouwwerkers en deskundigen van verschillende diensten.

Is De Budgetgidsen iets voor jou?

  • Denk je: ik wil wel eens weten wat een budgetgids voor mij kan doen. En je woont in Antwerpen? Je hebt geen begeleiding bij OCMW? Neem dan contact op met ons.
  • Wil je zelf Budgetgids worden? Is dat vrijwilligerswerk dat bij jou past? Lees hier meer. Wees snel en neem contact op met ons.
  • Wil je weten hoe De Budgetgidsen werken, om hulp- en dienstverlening te verbeteren in jouw dienst, gemeente of stad? Bekijk dan het draaiboek.
  • Doe je vrijwilligerswerk samen met mensen in een kwetsbare positie en ondersteun je hen? Bekijk dan de infofilmpjes van De Budgetgidsen voor vrijwilligers die in een duo-werking stappen.

Tools

SAAMO stopt niet bij de analyse. SAAMO werkt samen met wie uitsluiting ervaart en partners aan oplossingen.
Die oplossingen vertalen zich in modellen en aanpakken waar anderen mee aan de slag kunnen of die kunnen inspireren.
Bij de 'Tools' vind je draaiboeken, filmpjes en andere documenten waarmee ook jij uitsluiting kan aanpakken.

Filmpjes De Budgetgidsen

Infofilmpjes De Budgetgidsen

Met deze filmpjes bereiden we je voor op een respectvolle en gelijkwaardige samenwerking in een buddy-werking. Ze zijn interessant ongeacht het type duowerking waar jij in actief bent.
Draaiboek De Budgetgidsen

Draaiboek De Budgetgidsen

Verdiep je in het opzet, de beleidscontext, de doelstellingen en de methodiek van De Budgetgidsen en ontdek hoe je het project ook in jouw werking kan implementeren.

Op de agenda

Infomoment vrijwilligers

14/09/2022

Heb je interesse in vrijwilligerswerk bij De Budgetgidsen of Belangenbond? Zoek je vrijwilligerswerk waarin je op weg gaat met mensen…

Infosessie | budgetgids worden?

17/02/2022

  Infomoment vrijwilligers De Budgetgidsen Donderdag 17 februari 2022 | 18u Buurtwerk Dinamo, Ten Eekhovelei 337, 2100 Deurne Bij De…

Nieuws & verhalen

Filmpjes De Budgetgidsen

Ben jij een buddy in een duowerking?

Met deze filmpjes bereiden Steven, opgeleid ervaringsdeskundige in de armoede en sociale uitsluiting en Nina, opbouwwerkster, je voor op een…

Back To Top