Skip to content

Model | De Budgetgidsen

Model
De Budgetgidsen
De Budgetgidsen

Bij De Budgetgidsen gaan individuen of gezinnen samen met hun budgetgids op pad om hun rechten te realiseren. Met De Budgetgidsen ontwikkelt SAAMO een model binnen het project Sociale bescherming om de toegang tot hulp- en dienstverlening te verbeteren. Dit model wordt uitgewerkt vanuit de buurtwerken van SAAMO en bekend gemaakt om te leren en om andere diensten en organisaties te inspireren. De Budgetgidsen zijn momenteel actief in heel de stand Antwerpen. Ze richten zich naar mensen met een laag inkomen die in Antwerpen wonen en geen begeleiding krijgen bij het OCMW.

Wat is mijn situatie?

Bestaande steun komt niet aan

Er bestaan heel wat maatregelen om mensen te ondersteunen die het moeilijk hebben. Maar vaak zijn het net de mensen die de steun nodig hebben, die de maatregelen niet kennen. Ze vinden hun weg niet in het kluwen van diensten en voorzieningen. Het gevolg is dat mensen niet voldoende beschermd zijn.

De Budgetgidsen zoeken het samen met je uit

Een budgetgids bekijkt samen met iemand met een laag inkomen naar de situatie:

  • Krijg je de steun waar je recht op hebt?
  • Kan je je gezinsbudget verhogen door je vaste kosten te verlagen?
  • Hoe ga jij om met jouw administratie en waarin wil je sterker staan?

De budgetgids legt rechten uit en vertelt welke diensten er bestaan. Hij hoort waar de persoon drempels ervaart: het bellen met een dienst, het invulllen van brieven of het gesprek voeren met een dienst en oefent hierop met de persoon. Hij brengt samen met de persoon alle rechten in orde. Ze gaan samen naar diensten. De budgetgids neemt dan een ondersteunende rol op.

Vrijwilligers

De budgetgidsen zijn vrijwilligers binnen een buddywerking. Ze ondersteunen mensen tijdelijk. De vrijwilligers krijgen vorming en ondersteuning om de gesprekken te voeren, zaken uit te zoeken en mensen te versterken. De vrijwilligers kunnen rekenen op de steun van opbouwwerkers en deskundigen van verschillende diensten.

Is De Budgetgidsen iets voor jou?

  • Denk je: ik wil wel eens weten wat een budgetgids voor mij kan doen. En je woont in Antwerpen? Je hebt geen begeleiding bij OCMW? Neem dan contact op met ons.
  • Wil je zelf Budgetgids worden? Is dat vrijwilligerswerk dat bij jou past? Lees hier meer. Wees snel en neem contact op met ons.
  • Wil je weten hoe De Budgetgidsen werken, om hulp- en dienstverlening te verbeteren in jouw dienst, gemeente of stad? Bekijk dan het draaiboek.
  • Doe je vrijwilligerswerk samen met mensen in een kwetsbare positie en ondersteun je hen? Bekijk dan de infofilmpjes van De Budgetgidsen voor vrijwilligers die in een duo-werking stappen.

Tools

SAAMO stopt niet bij de analyse. SAAMO werkt samen met wie uitsluiting ervaart en partners aan oplossingen.
Die oplossingen vertalen zich in modellen en aanpakken waar anderen mee aan de slag kunnen of die kunnen inspireren.
Bij de 'Tools' vind je draaiboeken, filmpjes en andere documenten waarmee ook jij uitsluiting kan aanpakken.

Filmpjes De Budgetgidsen

Infofilmpjes De Budgetgidsen

Met deze filmpjes bereiden we je voor op een respectvolle en gelijkwaardige samenwerking in een buddy-werking. Ze zijn interessant ongeacht het type duowerking waar jij in actief bent.

Draaiboek De Budgetgidsen

Draaiboek De Budgetgidsen

Verdiep je in het opzet, de beleidscontext, de doelstellingen en de methodiek van De Budgetgidsen en ontdek hoe je het project ook in jouw werking kan implementeren.

Op de agenda

Feesttafel sociale bescherming | SAAMO De Wijk

26/09/2023

dinsdag 26 september 2023 17u – 19u Buurtwerk De Wijk, Willy Vandersteenplein 1, 2060 Antwerpen De Vlaamse regering legde discriminerende…

Feesttafel sociale bescherming | SAAMO De Stek

18/09/2023

maandag 18 september 2023 18u – 20u Buurtwerk De Stek, Sint-Bernardsesteenweg 197, 2020 Kiel De Vlaamse regering legde discriminerende voorwaarden…

Feesttafel sociale bescherming | SAAMO Borgerbaan

14/09/2023

donderdag 14 september 2023 10u – 12u Buurtwerk Borgerbaan, Turnhoutsebaan 236, 2140 Borgerhout De Vlaamse regering legde discriminerende voorwaarden op…

Feesttafel sociale bescherming | SAAMO Dinamo

02/09/2023

zaterdag 2 september 2023 13u – 16u Buurtwerk Dinamo, Ten Eekhovelei 337, 2100 Deurne De Vlaamse regering legde discriminerende voorwaarden…

Nieuws & verhalen

Iedereen Beschermd Actie Grondwettelijk Hof

We wonnen. Tijd voor feest.

Het Grondwettelijk Hof oordeelde dat verschillende wijzigingen die de Vlaamse Regering aanbracht aan de Vlaamse sociale bescherming ongrondwettelijk zijn. Dat…

Filmpjes De Budgetgidsen

Ben jij een buddy in een duowerking?

Met deze filmpjes bereiden Steven, opgeleid ervaringsdeskundige in de armoede en sociale uitsluiting en Nina, opbouwwerkster, je voor op een…

Back To Top