Skip to content

Urbaan werkt en vertelt | Khadija

10/12/2021

Met Urbaan werken SAAMO en GATAM een model uit dat mensen ondersteunt om op termijn duurzaam werk te vinden. Deze nieuwe vorm van dienstverlening omschrijven we als ‘makelaar naar werk’. Elke maand laat een opbouwwerker van Urbaan iemand aan het woord die werk zoekt. Een persoon die vertelt over wat werk in zijn of haar leven betekent. Vandaag vertelt Khadija.

Khadija is afkomstig uit Marokko. Ze kwam alleen naar België met haar drie kinderen.

 

Hoe zou jij jezelf omschrijven?

“Als iemand die alles durft (lacht). Ik voel mij heel sterk. Ik kan mijn plan zelf trekken en schaam me niet om iets aan mensen te vragen. Ik ben echt een mens die contact met andere mensen nodig heeft. Een echt groepsdier. Weet je, het zit gewoon niet in mij om stil te zitten of te wachten tot iemand mij komt helpen. Ik kan dat niet (lacht). Dat is al zo bij mij van jongs af aan.”

“Ik heb dat aan mijn vader te danken. In het dorp waar ik opgroeide mocht je als meisje niet gaan studeren. Je moest trouwen. Maar van mijn vader mocht ik zelf kiezen of ik wou trouwen of niet. Ik mocht op straat, ik mocht fietsen. Hij zei mij altijd: “Je moet niet luisteren naar die mensen.”. Hij zei dat hij verantwoordelijk was voor mij. Naar school ben ik helaas niet kunnen gaan omdat mijn vader toen in Nederland was en mijn grootouders voor mij zorgden. Toen hij terugkeerde was ik te oud om bij ons naar school te kunnen gaan. Ik ben wel naar een school voor naailes kunnen gaan.”

“Ik zoek een vaste job, geen interim. Dan kan ik verder met mijn leven en verder plannen maken.”

Waarom zoek je naar werk?

“Je moét op zoek gaan naar werk. Wat ga je hier anders doen? Naar de dop of het OCMW? Daarmee kan je je rekeningen niet betalen. Je hebt dan altijd een tekort. Je kan geen huis kopen. Ik kom helemaal alleen naar een nieuw land met drie kleine kinderen zonder een dak boven mijn hoofd. Ik ben naar hier gekomen om mijn leven te veranderen. Om te werken. Om goed voor mijn kinderen te kunnen zorgen. Zonder werk gaat dat niet.”

Sommige mensen zeggen dat mensen kiezen om niet te werken, omdat ze lui zijn. Klopt dat?

“Nee niet allemaal. Sommige wel, maar sommige hebben geen kans om een job te vinden omdat ze geen Nederlands spreken of geen diploma hebben. Er zijn er anderen die bijvoorbeeld niet in de schoonmaak willen werken omdat ze zich zouden schamen. In het ziekenhuis waar ik werkte kon je dat bijvoorbeeld niet zien aan mijn uniform. Ik kon tegen mensen zeggen dat ik bijvoorbeeld logistiek werk deed.”

Zijn er nog redenen om werk te zoeken?

“Ik doe nu een interimjob, gewoon omdat ik dat nodig heb. Met deze job kan ik mijn kosten allemaal betalen, mijn kinderen ondersteunen en de lening voor mijn appartement afbetalen. Maar ik zoek een vaste job, geen interim. Dan kan ik verder met mijn leven en verder plannen maken.”

Hoe zoek jij werk?

“Ik zoek via interimkantoren en ook online via Google. Dan typ ik bv “schoonmaak job Antwerpen”. Voor die jobs ga ik dan solliciteren. Soms krijg ik antwoord, soms niet. Soms bellen ze naar mij en vragen ze of ik voor hen wil komen werken. Dan vraag ik hen altijd of het tijdelijk is of vast. Als het tijdelijk is, wil ik het niet. Ik wil voltijds werken tot aan mijn pensioen. Ik droom er van om tramchauffeur te worden (glundert).”

“Ik praat regelmatig met mensen over hun job om te zien of die bij mij zou passen en of ze daar mensen zoeken.”

Welke moeilijkheden kwam je tegen?

“Ik dacht altijd dat mijn leeftijd het probleem was, maar dat blijkt niet zo te zijn. In de fabriek waar ik werk zeiden ze mij dat jonge mensen net luier zijn en dat het de oudere mensen zijn die altijd opdagen. Hoe dan ook, vast werk is echt heel moeilijk te vinden en ik weet niet waarom. Men wil altijd maar tijdelijke contracten geven. Onlangs was ik bij DHL op gesprek voor een voltijdse job. Het was een goed gesprek en ik mocht een shift kiezen. Nadat ik voor de nachtshift koos zeiden ze me plots dat de job enkel halftijds is.”

Wat doe jij nu al om je job kansen te vergroten?

“Ik zoek heel regelmatig buiten, maar ook binnen mijn eigen netwerk. Ik praat regelmatig met mensen over hun job om te zien of die bij mij zou passen en of ze daar mensen zoeken. Ik heb ook plannen voor een auto want dan kan ik mijn zoekradius vergroten. Er is bijvoorbeeld een koekjesfabriek waar ik aan de slag zou kunnen gaan, vast en voor onbepaalde duur. Maar het is te ver. Mijn kinderen willen daarom zelfs een auto voor mij kopen. Maar de vaste kosten van een auto kan ik niet betalen: de brandstof, de verzekering of het onderhoud. Ik wil dit alleen doen als ik er financieel klaar voor ben en die kosten ook kan dekken.”

Wat ging er goed?

“Waar ik nu werk, is voor mij de eerste keer dat ik in een fabriek werk. De mensen daar zijn allemaal vriendelijk en het is fijn om met hen samen te werken. Ik voel me eigenlijk een volwaardige werknemer ook al heb ik maar een interim-contract. Ondanks dat ik mijn taken niet mag kiezen, kan ik er wel over onderhandelen. Nadat ik twee weken aan de lijn stond moest ik naar de afwas afdeling. Maar in die ruimte is het ontzettend warm en is er veel lawaai. Je kan daar enkel staan met gehoorbescherming maar als ik zoiets opzet in combinatie met die warmte wordt ik duizelig. Ik vroeg voor een kortere shift zodat ik het kon uithouden en die hebben ze mij gegeven. En ondertussen kijk ik heel goed naar hoe mijn collega’s hun taken doen. Zo kon ik onlangs aan de baas tonen dat ik snel bijleer door in te springen bij een collega en taken te doen die ik nog nooit had gedaan. Zo stilletjes aan krijg ik het gevoel dat ik daar mijn plek vind.”

“Ik wil graag dat jullie mij helpen, door iemand te zoeken die me kan helpen, om tramchauffeur te worden.”

Wat vind je belangrijk in een job?

“De jobinhoud maakt mij niet uit. Ik zou alles doen. Maar het moet wel veilig en voor mij ook fysiek mogelijk zijn. Daarnaast moet de job voltijds en voor onbepaalde tijd zijn. Alleen zo kan ik rust vinden en vooruitkijken. Het moet dus wel een beetje bij mij passen maar ik zou heel veel verschillende soorten werk doen.”

Wat kan ons project voor jou betekenen?

“Ik wil graag dat jullie mij helpen door iemand te zoeken die mij kan helpen om tramchauffeur te worden. Mij helpen aan een vaste job zou ook mooi zijn (lacht).”

Hoe kan jij ons in de juiste richting helpen?

“Ik wil mijn ervaringen met jullie delen en mee nadenken over de problemen die bij mij spelen. Maar ook mee nadenken over welke activiteiten we met anderen kunnen doen. Of mensen meenemen naar een bedrijf om een job uit te leggen en te tonen.”

Interview en foto door Oussama & Matthijs.

 

Lees meer over het model Urbaan.

Lees meer over het project Duurzaam werk.

Back To Top